fredag 20 juli 2012

Skattebetald könsstympning

Jag har skrivit om könsstympning förut. Här om kvinnlig och här om manlig (men det manliga inlägget försvann pga tekniska problem med blogger, vilket gör att bara kommentarerna finns kvar).

Nu är det på tapeten igen, det som kallas manlig omskärelse.

Innan  jag går in på det vill jag klargöra följande från tidigare:
För någon vecka sedan blev det väldigt upprörda kommentarer från religiösa håll i Tyskland eftersom en domstol i Köln hade sagt att omskärelse är att tillfoga barnet kroppsskada. Barnets rätt kroppslig integritet väger tyngre än föräldrarnas rätt till religionsfrihet. Angela Merkel gick ut och lugnade muslimer och judar för att det inte skulle verka som om Tyskland var antisemitiskt genom att säga att omskärelse är en rättighet (Rättighet för vem? barnet som inte förstår allvaret än, eller föräldrarna?)

Enligt en nyligen publicerad dansk undersökning får man sämre sexualliv och svårare att få orgasm om man är omskuren, vilket i sin tur även leder till att man har svårare att få barn. Denna utmärkta artikel i GP redogör för hur läkare borde ställa sig till ingreppet som inte kan anses ligga inom läkaretikens "Inte skada". Jag misstänker att klippet härunder är utgångspunkten för vad som står på GP:


Svenska kyrkans inställning

Svenska kyrkan anser att det det är "Vulgärt" att nämna manlig omskärelse i samma andetag som man pratar om kvinnlig könsstympning, enligt deras inlägg i debatten på DN där biskop Eva Brunne går i spetsen för att tillåta detta ingrepp. WHO rekommenderar att man får göra det av medicinska skäl (Hälsofrämjande). De har nog inte läst den danska undersökningen, varken Svenska kyrkan eller WHO. Jag har däremot tagit reda på vad som står där och måste därför acceptera att bli kallad för vulgär av svenska kyrkan! Den kyrka som har gått i fronten för alla människors lika värde till att bestämma över sin kropp-oberoende om man är homosexuell eller heterosexuell. Den kyrkan som nu tar avstånd från vad ordet ALLA betyder bara för att vara alla till lags (MEN de glömmer att Jesus stod på barnen sida!). Vi som är emot omskärelse av barn har inte en "respektfull människosyn", skriver de i slutet. Varför kan inte Svenska kyrkan visa respekt för BARNENS RÄTT?


Landstingen

I dagens DN står det vidare i denna debatten att det finns fem landsting som inte erbjuder manlig könsstympning. Detta fast SKL (Sveriges kommuner och landsting) för tre år sedan gick ut med en rekommendation till alla landsting att tillåta det i religionsfrihetens namn och för att motverka köksbordskirurgi! (Ok, vilka fler olagligheter vill vi inte skall få förekomma som vi kan låta landstingen sponsra istället? Gratis kokain, för att folk inte skall riskera att köpa smutsigt sådant?)

Här är ett youtubeklipp på hur manlig könsstympning går till. Mycket starka bilder. Musiken gör det bara ironiskt:


Jag ställer mig på den sidan som säger att barnkonventionen borde ingripa här och att man skall vänta tills barnet är vuxet och själv får bestämma. De som hävdar att man måste göra det på den nionde dagen som jude kan försöka hitta lite bättre källor än denna bloggare för att se att de tidiga judarna inte omskar sig förrän vid puberteten. Vari ligger då problemet?

Skattemedel

Hur går det då till rent ekonomiskt?
I många landsting gör man precis som Stockholm gör med de antroposofiska skattefinansierade antivaccinationsivrarna på Vidarkliniken, och subventionerar något som inte har vetenskapliga belägg att det är bra för barnen.

Man låter oss som inte tror på detta ingrepp stå för kostnaden via skattepengar! Det är horribelt att det får gå till på det sättet. Varför skall mina skattepengar gå till att könsstympa små stackars pojkar? Stockholm i mitt hjärta.. tager småpojkars rättigheter ifrån dem... Allt för religionsfrihetens skull, men ingen tänker på barnens rätt att välja.

All heder åt de fem landsting som ännu inte tillåter detta grymma ingrepp. Hoppas att ni vågar säga att det beror på barnens rätt nästa gång, och inte bara skylla på att det beror på ekonomiska anledningar som gör att ni måste prioritera. Se på Tyskland, läs på från Danmark, lär er att våga stå upp för människan!

Mer info

Wikipedias artikel om manlig könsstympning är aldeles utmärkt att läsa för att få reda på mer fakta från båda sidorna. Där kan ni sedan gå vidare till källorna och fördjupa er ännu mer.

Uppdatering

Debatten fortsätter på DN, och denna artikel kom in som ett svar till kritikerna. Den är en motpol till det jag har skrivit och skall även läsas som det. Här har jag skrivit ett svar på det

(Klargörande: Jag är inte antimuslim, eller antisemit. Jag anser att alla skall få tro på vad de vill, så länge det inte skadar andra människor. Vill man som vuxen människa omskära sig så är det upp till en själv, men det skall aldrig vara ett tvång. Har man tron så gör man nog det.)

5 kommentarer:

 1. Ni lever ju i en demokrati och idag så vill en omfattande del av Sveriges befolkning ha detta och de betalar ju också skatt, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati, javisst, då skall man vara tillräckligt gammal för att ta sådana beslut.
   Är man myndig får man göra plastikkirurgi (ex förstora brösten mm), men det är inte skattefinansierat även om många vill göra det. Varför skattefinansiera detta då som inte har något medicinskt i sig utan beror på tradition? Sak samma!
   /Harald

   Radera
  2. Skall barnmisshandel tillåtas för att föräldrarna betalar skatt? Dom bör flytta om dom kräver att få stympa sina barn!

   Radera
 2. Instämmer till fullo med dig.

  SvaraRadera
 3. Harald, du har givetvis rätt, men faktum kvarstår att det i Sverige idag finns en omfattande befolkning som vill ha omskärelse. Vuxna människor med rösträtt som betalar skatt och de kommer knappast att bry sig om lagstiftning emot. Det vore intressant om folk kunde betänka detta en stund, för det här är inte det enda som kommer med en ny filosofi och inställning bland landets medborgare.
  Anonym, ska du flytta miljontals människor med barn och barnbarn som pratar svenska och anser sig vara svenska fast på ett muslimskt sätt? Knappast troligt. Hurr för mångkulturen i Sverige!

  SvaraRadera