fredag 6 juli 2012

Kondomporr och sex i skolan

Uppdatering: Inlägget nedan skrevs när det var ett förslag. Nu har det gått igenom, och enligt tidningarna tänker porrindustrin nu stämma kommunen.

Det finns många olika sorters porrfilmer, och man kan tycka vad man vill om det men det finns många tittare (annars hade den industrin inte gått så bra). Ett av de stora porrfilmscentrerna ligger i San Fernando valley norr om Los Angeles.
Nu har påtryckargruppen Aids healthcare foundation i Los Angelses county lyckats samla ihop tillräckligt många namn för att få till en folkomröstning (länk till förslaget) att man måste ha kondom på sig under porrfilmsinspelningar, och att man skall genomgå kontinuerliga läkarundersökningar för att få ställa upp.

Enligt talespersonen så sänder industrin ut felaktiga signaler om säkert sex. Det är ett väldigt bra initiativ, tycker jag, att prata och lyfta upp diskussionen om säker sex. Återkommer till det längre ner.
Tyvärr så kommer förslaget inte att göra så stor skillnad, eftersom det precis har blivit ett lagförslag om just detta... men diskussionen om säker sex är det viktiga.
Talespersonerna för porrfilmsindustrin är däremot inte glad och hotar med att flytta inspelningarna till annan ort.
Medan den svenska bloggen apg29 tycker att det är fel att göra såhär, utan man skall bara förbjuda "den ogudaktiga tillverkningen"... läs mer längre ner vad jag tycker om det.

Sex i skolan i Sverige

I Sverige har vi haft sexualundervisning i skolan i över 50 år, vilket har lett till att svenskar ibland anses vara lössläppta. Vissa anser att undervisningen inte alltid når ut med sitt budskap, vilket jag kan hålla med om-det är så många budskap som skall in på så lite tid, och så många frågor som man får svara på för eleverna är nyfikna och vill veta. Om ni har möjlighet kan ni göra sextestet på era barns biologiböcker om de går på högstadiet så ser ni nyfikenheten: Tag boken (om den är något år gammal så flera elever haft den) och ställ den på högkant. Nästan alltid så öppnar den sig på de sidor som handlar om sex och samlevnad, vilket betyder att de sidorna är de mest lästa även om lärarna inte går igenom det mer än andra sidor. Tro mig, som biologilärare i 14 år har jag haft tid att göra testet många gånger.

Att undervisa om sex i svenska skolan är dock kontroversiellt, och materialet Sex på kartan från UR fick mycket kritik (fast jag tyckte det var bra), och producenterna blev även hotade, medan religiösa grupper stormade-en grupp gjorde ett eget material (som jag anser är just rätt sätt-mer gratismaterial är bättre, men är det materialt bra?). Klart är i alla fall att i Sverige anser att detta är ett så viktigt ämne att informera om för att ungdomar inte skall bli lurade eller råka ut för oönskade graviditeter och sjukdomar att regeringen har infört ett slut på rätten till befrielse från sexualundervisningen.

Uppdatering: Det är skönt se att även vuxna i Sverige har en avslappnad syn på sex, och att man faktiskt kan föreläsa om sex, dildos och hur man uppnår njutning i ett församlingshem-Vilket DN skrev om i en artikel 5 augusti

Sex i skolan i USA

För att få en bättre insikt i sexualundervisningen i USA kan man fråga de som har varit där, eller söka lite på nätet. Bloggaren Det progressiva USA har liksom jag erfarenheter därifrån, och båda två skyller på den kristna högerns makt över folket. Det är skrämmande att de på ovetenskapliga grunder har lyckats lura en hel nation till att tro att det går att enbart lära ungdomarna om avhållsamhet och skrämma dem när de börjar high school att "tre av er tjejer som börjar här i år kommer att bli gravida innan ni slutar skolan och därför tvingas sluta studierna tidigare och förstöra era liv. Är det du eller kan du stå emot" (Som de sa på mitt high school där jag undervisade).

För att fortsätta bygga upp bilden av USA så går jag vidare med skolan i Farmville, Virginia, så ligger pregnancy center inte inne i stan, utan på andra sidan vägen vid high school så att de gravida tjejerna skall kunna gå dit under lunchrasten utan att förlora så mycket tid. En del lärare som jag pratade med om det tyckte det var förkastligt att göra på det sättet, men vad kan de göra... de vill ha jobbet kvar.

Att låta en religion bygga ett land utan att ifrågasätta den är farligt. I USA ledde det ofta mig till att tänka på att det var som en stor sekt. Det är fritt så länge man inte ifrågasätter... "one nation under God"? Jag betackar mig det och säger
Mångfald och religionsfrihet...där religionen inte skall gå in och trampa på människornas frihet att själv välja, vilket katolska kyrkans något humoristiska Humanae vitae gör med besked. (Humoristisk om man inte tänker på följderna den har fått för miljontals troende som följt dess anvisningar in i graviditeter, sjukdomar och för stora barnkullar)
Här i detta avseende tar jag även en funderare på vad apg29 tänker med- Att förbjuda porr går, men det finns ändå kvar. Är det då inte bättre att man försöker styra upp den så att de kvinnor och män som ser det kan lära sig något av det som inte skolan har fått lära ut pga religionens klavertramp? Som vanligt har apg29 missat budskapet och stirrar sig blind på Gud. (Låt din gud verka så som du tror Hon gör, men glöm för allt i världen inte att tänka själv med.)

I detta avseende är det bra att organisationen Aids healthcare foundation står upp för säker sex! De blir en motpol mot det som inte fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar