måndag 16 juli 2012

Manning manar till eftertanke

Är det rätt att bryta mot lagen?
Nej, självklart inte... eller är det självklart?
Finns det undantag för när man kan bryta mot lagen?

Det är svåra frågor, men ibland kan man bli tvingad att bryta mot lagar för att ens samvete skall vara rent. Jag skrev tidigare i posten Desertör i Sverige om soldaten från USA som deserterade till Sverige för att hans samvete sa det var fel att kriga. Ett lagbrott, men ändå- Han ville inte vara med att döda folk (visserligen var han inom signalspaning, men ändå)

Nu är Bradley Manning på tapeten igen. Soldaten som smugglade ut militära hemligheter och gav till Julian Assange som sedan publicerade det via Wikileaks (länkar ej dit, eftersom jag inte vet om USA och deras SOPA mm försöker stänga sidor som länkar till siter de ej gillar).

Manning skall ha utsatts för grym och förnedrande behandling enligt FN:s specielle rapportör om tortyr, Juan Ernesto Mendez. Han riskerar livstid för spioneri och att ha givit hemligt material till fienden.
Enligt Mannings advokat behandlas han sämre än en terrorist.

För Mannings skull är det nog bra om rättegången drar ut på tiden så att fler hemskheter uppdagas om Irakkriget, men även i behandlingen av honom i häktet. Redan nu börjar man märka att opinionen för Manning börjar svänga i USA, till hans fördel. Det kan kanske bli lite som Dixie Chicks som var ute i kylan i två år efter att ha uttalat sig negativt om Irakkriget 2003, men sedan vände opinionen och de fick komma tillbaka. Hoppas det för Mannings skull.

Gjorde Manning rätt?

Det han gjorde var olagligt, det står i lagen och är fel.
Om jag visste om att några soldater hade dödat oskyldiga och ingen ville ta tag i det för det var ju bara "irakier" så hade jag nog med gått och försökt hitta någon som kunde ge dessa oskyldiga offer upprättelse. Jag tänker på de som visade sig vara reportrar för Reuters.

Han gjorde kanske en del skada genom att släppa så mycket material fritt på nätet som visade på USA:s oförmögenheter i Irak, och det är det som retar dem så mycket. De tycker inte om att misslyckas så fatalt och att världen skall skratta åt dem. Det är detta som Manning döms för.
Manning döms för att han ville ha ett rent samvete!

Uppdatering: Problemet är nog att via Mannings handling så kommer mycket ut som blir som en nagel i ögat på den kristna högern som vill att deras religionskrig i de muslimska länderna skall lyftas upp som positivt. Vill ni veta mer om den kristna högern, republikanernas parti så skall ni läsa denna artikel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar