onsdag 8 augusti 2012

Bomben Miljonprogrammet

I tidningarna står det nu att lägenheterna i miljonprogrammet är som en tickande bomb. De byggdes under 60 och 70-talet och "börjar" nu bli i stort behov av renovering och det kommer att kosta.

Var är den stora nyheten i detta? Tror inte media att vi som bor i lägenheter inom miljonprogrammet redan vet om att det finns ett stort renoveringsbehov?
Vi vet att i vår hyra så har det ingått en pott för att lägga undan till renovering, men nu visar det sig att de kommunala bostadsbolagen inte har lagt undan dessa pengar (exempelvis Botkyrkabyggen söder om Stockholm), utan de "trodde att Staten skulle gå in med pengar och hjälpa till" (enligt vad de stod i ett nummer från Mitt i Botkyrka för några månader sedan).
På samma sätt har säkert andra kommunala bostadsbolag gjort...

Nu står de med lägenheter i mycket stort behov av renovering, men de anser inte att de har pengar till det utan måste höja hyran väldigt mycket... fast hyresgästerna redan har betalt för det i förväg!!! Det är nog bara kommunala bostadsbolag som får göra på det sättet och slippa undan...

Uppdatering: Enligt Rikshem är miljonprogrammet en tickande ekonomisk bomb! (Om det är så, hur kommer det sig att Rikshem vågar satsa på att köpa upp så många miljonprogramlägenheter? Eller skall de istället kallas för Riskhem? Det får vi bara vänta och se... Är företaget bara ute efter lättförtjänta pengar, eller kommer de boende att få några fördelar när de blir uppköpta?)

När det gäller Botkyrkabyggen så anser de att det är så stor kris att de planerar att sälja ut en stor del av sitt lägenhetsbestånd. Vad gör de då?
Jo, först så börjar de renovera alla husen, utanpå, så att de ser bra ut i ett område: Alby, söder om Fittja. När de har kommit en bra bit på väg och ryktena börjar gå om vad som kanske skall hända släpper de bomben: 1 000 lägenheter "måste säljas" för att företaget skall kunna renovera alla lägenheter. De skall säljas i Alby!

Förutom att det blir panik bland de boende som inte vet vad som skall hända så blir det även en spariver, eftersom alla tror att hyran kommer att skena iväg nu efter renoveringen och att bolaget vill "bli av med" jobbiga hyresgäster.

Varför Alby?

Varför väljer de att sälja ut lägenheter i Alby?

Om man bara har lite intelligens, vilket politikerna bevisligen har, så vet de att det skall byggas ett nytt nöjesfält i Hågelbyparken. Det kommer att locka många personer till Alby, liksom det stora utomhusköpcentret som skall byggas mellan Alby och Hallunda utefter E4. Dessa två saker kommer att göra Alby attraktivare och därmed lättare att sälja än exempelvis Fittja. Därför gäller det från den rödgröna sörjan att planera för att få ut så mycket pengar som möjligt att stoppa i kommunens fickor.

Lyssna på Alby

Jag hoppas att oppositionen kan göra sig hörd och lyssna på de som bor i Norra Botkyrka så att lägenheterna kan fortsätta vara kommunala och att de får kommunstyrelsen att istället satsa på området på ett helt annat sätt än de gör nu, dvs i stort sett ingenting om man tittar på hur fritidsgårdens lokaler har sett ut de senaste 5 åren och vad ungdomarna kan göra här... ingenting. Taekwondoklubben Rei Botkyrka sponsrades av kommunen förr för att kunna aktivera ungdomar in i en bra rörelse och bort ifrån brott. En av klubbens bästa medlemmar, Seedy, hindrade en gång ett bråk (Hindrade= bra gjort). Några blev arg och hämnades på honom, genom att lura honom till en plats och skjuta ihjäl honom. Seedy sörjs fortfarande på fritidsgården. Det var trgiskt, men ännu mer tragiskt blir det när kommunen får för sig att dra in på anslagen till klubben på grund av mordet, och på det sättet tvinga bort de flesta av medlemmarna ur en bra och positiv gemenskap eftersom det blir för dyrt att vara med. Helt mot vad Seedy skulle vilja (och tyvärr används han för att göra det-Han som gick in och stoppade ett bråk). Från att ha haft en terminsavgift på ca 400 kr kostar det nu 1 100 kr. Otrolig priser för att vara i en förort... men klubben måste överleva och får annars inga pengar. När skall Botkyrka kommun ta sitt ansvar för Norra Botkyrka?

Uppdatering om hyror

Enligt en artikel i DN så kan man ta ut högre hyror på nybyggen inne i Stockholm än längre från centrum (enkel logik), vilket gör att nybbygen i de områden där det behövs inte blir så många. Vi får "nöja oss" med miljonprogramsbostäder. Gott så, men renovering av dem då? Vart skall studenterna ta vägen i Stockholm? Det finns ju inga studentlägenheter, och folk tvingas till att hyra rum eller lägenheter i andrahand...


Intressant läsning om miljonprogrammet och dess arkitektur på KTH

9 kommentarer:

  1. Det verkar finnas enormt starka intressen att utmåla problemen som oöverstigliga!

    Även många inom media har gått på den sedvanliga mediabilden av miljonprograminvånare som håglösa, socialbidragstagande halvanalfabeter!

    Men i Stockholms innerstad, exempelvis, är numer bara var tredje invånare infödd stockholmare...

    Majoriteten av de infödda stockholmarna bor i förort, företrädesvis i miljonprogrammet, och trivs!

    Demografiskt är faktiskt miljonprogrammets invånare representativa för riket i sin helhet.

    Visste Du att det finns en gräsrotsrörelse, "Miljardprogrammet", som tagit initiativet till att påverka utvecklingen inom sina bostadsområden?

    När det gäller renoveringsbehoven så är det förstås så att dessa hus är som hus brukar vara - somliga välskötta, somliga vanskötta, och de flesta däremellan!

    Faktum är att ingen kartläggning har gjorts av vad det kostar att upprusta miljonprogrammet. Och till vilken standard skall de upprustas?

    Renoveringarna enligt Byggindustriernas rapport uppskattas kosta 350 miljarder.
    Enligt Boverket 40-90 miljarder.
    Enligt Rikshem 1000 miljarder.

    Härom året fick ett allmännyttigt bolag på västkusten ett fint pris för delvis genomförda och planerade framtida (!) energieffektiviseringsåtgärder.
    Dessa till den facila kostnaden av 26 000 kronor per kvadratmeter.

    Enligt denna modell skulle kostnaden landa på 850 miljarder, enkom för det allmännyttigt ägda miljonprogrammet. Utslaget över tio år motsvarar det vad vi lägger på sjukvården...

    Men det finns många fler fastigheter än de kommunala som av energieffektivitetsskäl måste åtgärdas.
    Totalt rör det sig om drygt 4 miljoner bostäder...

    Särskilt kommunala fastighetsbolag har en förkärlek för att blåsa hela stadsdelar stomrena för att sedan bygga upp dem på nytt, ofta till kostnader som ligger bortåt det dubbla mot nyproduktion.

    Ombyggnation i denna skala kan naturligtvis inte finansieras med mindre än rejäla tillskott av skattemedel.

    Jag säger inte att det inte föreligger ett stort renoveringsbehov, men vi måste någon gång börja diskutera vad som är realistiskt genomförbart!

    Och ansvaret - det åligger väl som det alltid har gjort den

    enskilda fastighetsägaren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Rafael för en mycket bra och informativ kommentar!

      Radera
    2. Hej Harald och tack för de orden!
      Jag blev lite överraskad, därför att i en av de hemsidor som återrapporterade "nyhet" var byggnyheter.se.
      Denna nyhet har sitt ursprung i ett uttalande av Rikshems vd till Dagens Industri.
      Såsom av en märklig slump så fanns det dock på byggnyheter lite kompletterande information: 4 artiklar om nyligen, av just Rikshem, genomförda köpa av bostadsfastigheter!
      http://www.byggnyheter.se/2012/08/miljonprogrammen-till-salu
      Uppenbarligen räds inte Rikshem tickande bomber...
      Eller kan det vara så att de, liksom en sämre sortens bilhandlare, plötsligt upptäcker en massa påstådda fel på köpeobjekten?

      Radera
    3. Intressant, Jag uppdaterade med lite mer om Rikshem i artikeln, med länken.
      Tack

      Radera
  2. rikshem kommer att få vidrag för att renovera o bygga om, och lägga till.
    Sedan höjer man hyran och så hyr man ut till kommunernas aldrig sinande behov av bidragsbeald lgenheter till invandrade, så kan rikshem få bra betalt och samtidigt få plats med fler.
    de köper ju inte upp för att förlora på det. kommunerna säljer för att få kapital till dessa bidrag.
    någonstans emmellan måste ju staten in med pengar. eller så går kommunerna back,den som väntar får se.

    SvaraRadera
  3. Det är felaktigt att stora renoveringar betalas "i förväg" av hyresgäster, kvar efter kostnader har de kommunala bolagen mellan 3-5% vinst vilket man kan diskutera förstås när det gäller allmännyttan men att det skulle finnas miljarder av hyrespengar enbart för renoveringar är ju fantasier.

    Vill man ha en högre standard så kostar det, och eventuella renoveringar kommer naturligtvis läggas på hyran och inte på andra.

    Det har dessutom skett renoveringar i många av dessa områden, i Rinkeby och Tensta renoverades det för ganska mycket pengar för några år sedan till exempel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just denna "vinst" på allmännyttan är det som skulle lagts åt sidan i "renoveringsfonder" eller liknande för att kunna användas när behovet uppstår. Det är ju på det sättet bostadsföreningar gör (skall göra). Jag kanske uttryckte mig oklart i det fallet, men det är så jag menade-Det skall inte utgå vinst om man inte har lagt undan pengar för renovering och oförutsedda utgifter.
      Det säger sig själv, tycker jag.

      Radera
  4. Jag hoppas de inte påbörjar renoveringar med hyreshöjningar som följd. Det kommer göra mig hemlös. De "billiga" (ja, de har ju redan höjt hyran varje år för mig) lägenheterna i miljonprogramsområdena är sista lotten för oss som inte har det så gott ställt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man ser hur de höjer och tvingar på folk dyra renoveringar så blir man rädd... Jag är i samma situation som du, höjs hyran för mycket så får man flytta till någon norrlandskommun där alla har flyttat ut och ingen vill bo för det finns inga jobb...
      /Harald

      Radera