söndag 15 juli 2012

Omskärelse, förtryck och människosyn

Något har hänt med mitt inlägg, så ett annat inlägg har "råkat läga sig över det ursprungliga. Ber om ursäkt för det och försöker hitta vad felet är.

Jag raderar inte detta inlägget, utan behåller det för att kommentarerna skall synas. Tyvärr verkar originaltexten ha försvunnit i etern. Jag lyckas inte ordna det, men har istället installerat ett tillägg till chrome så att det inte skall ske igen.

MVH
/Admin

5 kommentarer:

 1. Skitbra skrivet! Man måste se och analysera dessa ämnen på ett nyanserat sätt och hålla sig till saken som du gör om man nånsin ska komma nånstans med denna problematik.

  Religionsfrihet i all ära men personlig integritet måste vägra tyngre!

  SvaraRadera
 2. Ja, hur ska vi göra med omskärelse då. Det går ju inte att förlägga till en annan ålder än den åttonde dagen för judar. Det är ju lätt för oss ickejudar att bara säga åt dem att flytta på datumet, men det är ju just för vi inte är judar. Har skrivit en hel del om detta tidigare och tycker att det finns en viss religiös tondövhet i botten av det resonemanget.

  Rättigheter ställs mot varandra. Den som vill förbjuda omskärelse begår ett tydligt brott mot barnkonventionen. Den som vill utföra omskärelse begår ett lika tydligt brott. Varför tror folk som inte är involverade i detta utan bara ser det utifrån att det är en "lätt" fråga, ett vanligt antingen-eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är absolut ingen lätt fråga, Mattias.
   För judarna är det en självklarhet att man skall göra det, liksom för muslimer. De lägger bara in religiösa aspekter i själva ritualen (vilket det givetvis är-religiöst). Paulus lyckades för lite mindre än 2000 år sedan diskutera fram en lösning som resulterade i att de kristna inte omskär sig ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Apostlam%C3%B6tet ). Det visar att man redan på den tiden kunde ta till sig detta.

   När det gäller kvinnor och könsstympning så är det ju med hänvisningar till "religiösa aspekter" (även om det inte nämns i någon av de abrahamitiska skrifterna).

   Båda fallen är en skändning av människors kroppar. När det gäller muslimerna tror jag att det är lättare få dem att vänta till vuxen ålder, liksom med judar som inte är ortodoxa, men det är en knepig fråga.

   I det hela kan man även ta upp dopet av småbarn. De tvingas till det utan att ha någon rätt att tala. Baptisterna däremot döper när man är äldre och förstår vad det handlar om... ÄR man katolik och har döpts så räknas man alltid som katolik i deras register även om man konverterar till en annan kristen gren...
   Även i detta fallet borde man vänta, men här skändar man inte en kropp

   Radera