Det är intressant och väldigt kul att läsa, men att kalla det för "gudspartikeln" är inte vetenskapligt och det borde DN:s skribenter känna till. Det var så ointressant att det inte ens stod på svenska Wikipedia (förrän nu med hänvisning till att det är felaktigt, permalänk till version från 2 juli 2012). Skärpning på det området, använd korrekta namn på saker och ting för att inte bygga upp fler "katastrofteorier".)
Inte ens vetenskapsmännen gillar namnet, läs bara denna källa, hittad via Wikipedia.
Rätt namn är Higgsboson, men mer vardagligt higgspartikel.
Peter Higgs |
Uppdatering
GP (som tyvärr inte läst mitt blogginlägg från igår, se ovan) döpte artikeln till Gudspartikeln på förstasidan, men sedan i själva artikeln är det utmärkt beskrivet vad det faktiskt betyder att man har hittat partikeln och vad den är, vilket även Skånskan och UNT beskriver- Den partikel som gör att andra partiklar får en massa, och därför gör teorin om Big-bang kan fungera.
Vill ni se video från presskonferensen i CERN så finns det på AB (länk), som tyvärr gör sig roliga i bildtexten om "Gudspartikeln", annars är det en informativ artikel. Även SvD gör en stor sak av "Det vi inte vill att den kallas"-partikeln, men har annars bra illustrationen att titta på som beskriver på ett pedagogiskt sätt.
Forskarna i CERN har all anledning att vara glada en sådan här dag, när de offentliggör en sådan nyhet. Tänk bara att lyckas förutsäga detta för ca 50 år sedan, och få en påstådd partikel uppkallad efter sig (fast Higgs är blygsam och vill ge de andra forskarna kredits för det med, med all rätt). Detta lyfter fram Fysiken i dagsljuset för en dag.
Kuriosa
tycker inte om att de skall kalla den för det, det är inget bevis på att gud finns eller hur?
SvaraRaderaRätt, vetenskapsmännen gillar inte namnet heller. Jag utöka artikeln nu med en källa för det påståendet, taget från Wikipedia
SvaraRaderaFast det är inte så konstigt att media väljer att benämna den just gudspartikel. Det är en bra metafor, och ett sätt att beskriva vad den faktiskt gör för universums existens så att lekmän förstår. Metaforer blir aldrig helt korrekta tyvärr. Jag tycker dock att det är roligt att leka med tanken. Tänk om Higgspartikeln är medveten om sina handlingar och skapar det den har lust till?
SvaraRaderaMetaforer är aldrig fel för att få folk att förstå sådant som är väldigt abstrakt, Elias. Så det har du lite rätt i.
SvaraRadera