söndag 8 juli 2012

Ingen rätt hos talibaner!

Uppdateringar i slutet

När man läser denna artikel om olika böcker som tar upp problematiken med att bygga upp ett land där det är demokrati som gäller och religionen (islam) och stat är skilda åt, som i Sverige, så blir man deprimerad. Sista stycket är inte kul att läsa:
"Därför är det här också på många sätt tröttande deprimerande läsning där slutet på våld, förtryck, ignorans och stenåldersorienterad vantolkning i religionens namn i dagens läge ter sig avlägen för att nu uttrycka det milt." (Skånskan 25 Maj 2012)

Tur det bara är böcker... men, vänta lite. Det är berättelser om hur det är nu för tiden. Berättelser ur verkligheten.

Saudiarabien

Meccas borgmästare vid brandkatastrofen beskriven härunder.


Saudiarabien, som den första boken handlar om, ÄR ett fruktansvärt kvinnoförtryckande land som låter småtjejer hellre brinna inne än att släppa ut dem ur ett brinnande hus när de inte är "muslimskt klädda". Jag skrev om detta och andra idiotier i religionens namn i artikeln Muslim men, cover your eyes. Men vad kan man vänta sig i ett land som lever enligt medeltida normer med en envåldshärskare som tror sig vara en gud som får bestämma över andras liv. Landet ÄR ju en diktatur, enligt denna länken.

Talibanland

Afghanistan är i blickpunkten igen. Landet skall få massa pengar (112 miljarder kronor) för att byggas upp igen så att det inte faller tillbaks till medeltiden igen. Det är bra att man bygger upp landet så att folket skall ha en chans att få ett normalt liv igen, men hur många tror att männen som har makten över kvinnorna i byarna verkligen vill släppa sin makt. De kan ju blarra på lite om koranen och sedan säga att de har rätt i allt de gör. Därefter så avrättar de folk i "guds namn" för att de tror att de har tolkningsföreträde. Så gjorde de med en kvinna som de ansåg var äktenskapsförbrytare, och sköt henne med fem skott, därefter skrattade publiken. Vad är det för sjuka män som kan handla på det sättet?Vad kan vi göra för att hjälpa och stödja dessa kvinnor som aldrig får en chans att leva ett värdigt liv? Fanatismens ansikte visar sig hela tiden när man läser i tidningarna, och man blir mörkrädd när man ser hur de vinner framsteg och förnuftet får stå tillbaks fast vi lever i 2000-talet. Dessa hemskheter i islams namn, samtidigt som man får läsa om den kristna högerns hemskheter i USA samma dag (läs detta blogginlägg)

Bloggaren Mingding Lauweng blev så förbannad på mord i religionens namn att den vill avrätta religionen innan den förstör fler människoliv. Jag förstår mycket väl, för inte kan väl en religions syfte vara att ett fåtal skall förtrycka massan och kunna upphöja sig själva till gudar?

Uppdatering 20/8-12: Nu riskerar en kristen flicka med Downs syndrom, som är 11-12 år gammal, att råka ut för samma behandling för att hon skall ha bränt papper med korantext på i Pakistan. Ser de inte att hon är sjuk, eller är de själva så sjuka att de inte märker det? (Sedan är frågan med vad gör man med korantexter på papper när pappret börjar bli gammalt? Jag hade för mig att man skulle bränna dem, för man får ju inte kasta dem, hörde något sådant på den muslimska skolan jag jobbade på. Rätta mig om jag har fel!)
Vad som dessutom kommit fram är att flickan aldrig gått i skola så han kan inte läsa och visste därför inte vad som stod på papperna, som hon använde för att tända eld så hon skulle kunna laga mat.
Uppdatering 21/8: Nu agerar myndigheterna och gör en medicinsk undersökning av flickan som troligen kommer att leda till att hon släpps fri. Presidenten hävdar att de är för svaga, politiskt sett, för att ändra hädelselagen. "Vad hjälper det så länge fanatismen finns kvar. Vi måste arbeta för att få bort den och interreligiös förståelse innan vi kan agera". Låter troligt. Vad de däremot har gjort för att visa sin ståndpunkt är att de skall väcka åtal mot den lokale imam som uppviglade folket mot de kristna i området. Mycket bra!
Uppdatering 25/8: Boken hon brände var en religiös barnbok som INNEHÖLL verser ur koranen, och som hon hade hittat bland sopor när hon letade efter mat och bränsle till en eld, och nu (2/9) visar det sig att Imamen som anmälde henne hade lagt dit sidor från en koran i askan för att "verkligen visa vad hon gjort". Plantera bevis för att få en oskyldig flicka avrättad, och han kallar sig imam?
Uppdatering 29/8: De kristna i området flickan kom ifrån har flytt ut i skogen. Där har de nu börjat bygga en kyrka och vill att myndigheterna skall låta dem stanna där för där känner de sig säkra mot förföljelsen. Situationen i Pakistan är hemsk enligt den i Sverige på besök pakistanska biskopen.
Uppdatering 8/9: Nu har flickan släppts och flugits med helikopter till sin familj som vistas på en "säker plats"

Mer talibannyheter En grupp på 17 personer skall ha halshuggits av talibaner för att de hade samlats för att lyssna på musik och se två kvinnor dansa. Vad är det för fel på dem?

Uppdatering

Jag hoppas att Jan Eliasson som, enligt DN, skall arbeta med kvinnans rättigheter genom FN, nu när han tillträder som vice generalsekreterare, lyckas göra mycket. Vi hoppas på dig!

Uppdatering2: När man ser vad som händer de som är muslimer och inte följer stenålderslagarna (se ovanför, fast hon var oskyldig) så kan man förstå att personer med andra religioner försöker fly från området. Det har en kristen Afghan gjort. Han skulle idag, 5 augusti 2012, utvisas till Afghanistan. Utvisningen stoppades av att piloten vägrade ta med passageraren (vilket han har rätt att vägra). Vilken tur, för annars hade nog denne mannen blivit ännu ett dött svart streck i registret över utvisade personer som försvinner i landet de skickas till. Hoppas hans fall utreds igen.

1 kommentar:

  1. Klart det finns upplysta Afghaner med men....majoriteten befinner sig på stenåldersnivå i sitt tankesätt. Väst sliter sitt hår och undrar varför de inte vill lära sig Civilisation?? Det är ett land där bönderna inte odlar potatis utan opium hela landets BNP är beroende av Droghandel, du är inte man om du inte har en AK47a, det finns ingen som skyddar dig om du inte gör det självt, det är ett land där klanen(gänget) är ditt skydd. Varför går de inte och röstar med en liten papperslapp frågar vi oss?? Jaa i det steniga Afghanistan och med dom premisserna så har nog det lilla fröet demokrati svårt att gro... Pelle the Leviathan

    SvaraRadera