söndag 22 juli 2012

Grooming lek och allvar!

Grooming är en lek för vissa vuxna, när de försöker lura ungdomar till att öppna sig sexuellt för dem. Nu för tiden sker det ofta via internet, och Alexandramannen är ett välkänt exempel på det, medan fallet i Uppsala är nytt. Men för alla föräldrar och de barn och ungdomar som utsätts är det allvar!

Polisen jobbar sedan Alexandramannen med att förbättra och förnya arbetet för att hitta nya sätt att hitta personer som utsätter ungdomar för dessa övergrepp. Här är en del exempel på nätbaserade brott: länk till DN Många förespråkare för datalagringsdirektivet tycker att det är bra för att man kan stoppa dessa personer, både män och kvinnor. Enligt Europaportalen är det en onödig lag eftersom vi i Sverige redan har lagar som hjälper mot just det. Själv är jag också emot denna lag och tycker inte det är rätt väg att ta brottslingarna EFTER något har hänt utan att man måste bekämpa det INNAN. Inget mer om den lagen nu!

SvD har idag en mycket bra (och lång) artikel om vilka risker det finns på nätet och att vi vuxna måste finnas där för ungdomarna, skriven av kammaråklagare Ulrika Rogland (åklagare under Alexandramannens rättegång) och psykologiprofessorn Sven Å Christianson

En liten historia

Jag vill också lyfta fram detta. Jag har själv varit med om att ett barn som jag känner blev lurat att skriva sitt mobilnummer till en på Runescape. Han hade precis fått börja spela på nätet hemma hos mig. Helt plötsligt gick han runt i lägenheten och jag frågade vad det var. "Inget" svarade han lite stressat och fortsatte leta. Då stoppade jag honom och började prata med honom, framför hans mamma, och undrade. Då visade det sig att en person hade sagt att om han gav sitt telefonnummer så skulle han ringa och berätta några hemligheter på det spelet... Min egen son som hörde det utbrast "Hur kan du gå på det, så får man aldrig göra. Det är mot runescape-reglerna att göra så. Visa mig vem det var skall jag rapportera honom så han låses".
Båda två var 9 år gamla. Den ene van vid nätet och jag hade varit noga med att lära mina barn att vara försiktiga. Den andre var helt ny på nätet och mamman kunde inte mycket om det. Båda är nu duktiga surfare som vet hur man skyddar sig.
Att skydda sig och att prata om vilka risker som kan finnas med internet gör jag även med tjejen här hemma. Hon är på väg in i tonåren, och det betyder tyvärr att hon även kommer in i riskzonen för att bli utsatt för konstiga påhopp av snuskgubbar på nätet, som dessa tjejer berättar om.

Föräldrar

Jag hoppas att alla föräldrar gör som jag och tidigt börjar prata med sina barn. Snälla gör det. Lär era barn att det finns farliga människor som bara är ute efter att såra andra för sitt eget nöjes skull. Det kan handla om "den blåa bilen" i söderort, Stockholm för två år sedan, eller "oskyldiga" bilder som läggs ut på olika fotosidor för att betygssättas.

Gör inte som allt för många föräldrar och lägg över ansvaret på lärarna. Lärarna lär inte ut så mycket om internetsäkerhet, utan där ligger ansvaret hos Er. Jag är själv lärare och har ofta gått längre än vad som krävs av mig i min undervisning för att visa hur farligt det kan vara. Jag gick för två år sedan in på en fotosida, typ denna, och såg bilder som småtjejer har lagt upp, och på många stod det även mobilnummer. Det var en skrämmande, och jag visade mina elever hur lätt det var att få tag på sådant. Eftersom vi hade föräldraträff med samma vecka så visade jag dem med det. 

Mer kan jag inte göra som lärare, utan ansvaret ligger hos Er! Ni måste skydda barnen genom att lära dem hur man skall vara på internet och i verkliga livet. Ni måste uppfostra era barn, precis som jag får göra, in i en ny värld som är osäkrare än vad den var när vi växte upp.

Kan ni inte så mycket om vilka faror som finns så kan man alltid be om hjälp så finns det säkert någon vänlig själ som ställer upp för att hjälpa. På det sättet kan vi alla stödja barnen på sin väg in i vuxenlivet. 
Vart man kan vända sig? Som vanligt har Svd (som alla andra tidningar) missat att de kunde ha en faktaruta till sin utmärkta artikel (samma länk som ovan) för att hjälpa föräldrar till bra ställen där de kan lära sig mer om hur de kan lära barnen att skydda sig själva. (Själv tror jag inte på censurverktyg för barnen, för det lär de sig snabbt att komma runt... via tunnlar till exempel)

Här kommer tre exempel jag hittade på nätet efter en snabb googling. (Jag kan inte garantera kvaliteten, utan vill bara visa att det finns hjälp):
Folkuniversitetet - Misstänker den är bra, men den är lokal
JL Utbildning - Verkar bra, men är säkert dyr. Man hittar mycket användbart på nätet för att kunna stödja barnen.
AV Media i Kalmar- Samma som den ovanför.

Jag då? Självklart så gör jag vad jag kan för att hjälpa och stödja de som jag känner, och som lärare gjorde jag mitt med. Tillsammans bygger vi den nya generationen! (MEN, de flesta som läser detta känner inte mig och en av de första reglerna på internet är att man inte skall lita på någon man inte känner på nätet!) Läs gärna detta med om att prata sex med sina barn, skrivet av mig: Prata sex är kul!

Uppdatering: Kd vill att lagen om grooming skall bli hårdare och anses vara "en förberedelse för annats sexualbrott, typ övergrepp". Det är ett förslag som jag välkomnar, för vi måste skydda våra unga!

5 kommentarer:

 1. Snuskgubbar? Hmmmmm -- gubben i artikeln var 26 år. Och han hade hållit på ett tag. Den här frågeställningen är inte så himla svart och vit som du försöker göra den. En del underåriga tjejjer är ganska försigkomna. Vissa 13-åringar kan visst ganska aktivt uppsöka sexsituatiopner. Och sitter ens 13-åriga dotter på nätet och sexchattar då är hon nog inte ditlurad. Hon gör nog det hon vill göra.

  Sedan så är det troligen inte en bra ide. Men att lägga hela skulden på fula gubbar är nog att förfalska verkligheten.

  Som förälder har man viss skyldihet att kolla vad ungarna gör och ge dem sunda värderingar. Dessutom. kanske skall familjens datorer vara i vardagsrummet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt mig så är det "Snuskgubbe" (eller snuskgumma) även om man bara är 25-30 om man tittar på småtjejer i 11-15 års ålder.

   Någonstans har jag skrivit att nätet är ett ställe där många testar sin sexualitet, så även mindre tjejer. Många testar även sin sexualitet mot lärare (djupa urringningar och försöker flirta). Är man vuxen så vet man var gränsen går, och då spelar det ingen roll att hon/han ville prova...man har ett ansvar.

   Du har alldeles rätt i att det är föräldrarna som skall ge värderingarna (som du kan läsa i inlägget jag länkar till i slutet: "Att prata sex är kul"), för de har ett stort ansvar att ge sina barn bra värderingar!

   Radera
 2. Oops --- såg att du har reklam för - Best russian ladies på din blog. Hmmm .. kanske inte skall ta ditt inlägg på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. reklam kommer och går...
   skall se om det finns någon inställning så att det kommer bort, för inlägget skall tas på allvar.

   Radera