fredag 6 juli 2012

Autografer kostar på, eller?

Jag var idag på två gratiskonserter under festivalen Killebom i Sölvesborg. Den ena artisten hette Pernilla Andersson (länken är en fin intervju) och den andre var en grupp som heter Den svenska björnstammen. (Det är kommunen och näringslivet som betalar för arrangemangen)

Båda spelade sin musik bra, och det var en härlig stämning. Det fanns dock en sak som gjorde mig upprörd såhär i efterhand.

Autografer från Pernilla Andersson

Mot slutet av sin konsert meddelade Pernilla att hon skulle ställa sig vid scenen efteråt, där det såldes skivor, och skriva autografer till alla som ville ha. Där stod hon sedan och småpratade med folket och skrev sina autografer. Ville man så fick man (Fick= utan att betala) en plansch av henne där hon skrev en personlig hälsning. Hon gav verkligen allt och var väldigt trevlig att prata med. Det var på det sättet artister skall vara, dvs öppen och ge av sig själv till lyssnarna för det är de som stödjer dem med pengar.
Pernilla Andersson efter konserten i Sölvesborg 5/7-12


Autografer från Eric Saade

Det som gjorde mig upprörd i efterhand var att jag kom att tänka på Eric Saades autografhistoria och hans förklaring (?) som det stod om i tidningarna, och var som gjort för att skriva en ny låttext till honom istället för Popular... ny text Unpopular ;-)För att få ett backstagepass till Saade och få säga hej till honom, ta ett kort och få en autograf skulle man få betala 1495 kr! Hade det varit en världsstjärna så...men, som bloggaren Lilla Lady skriver: De flesta av hans fans är småtjejer upp till 15-16 år gamla (sedan finns det andra med som tycker om låten). De har inte råd att betala sådant....men det är nog inte han som har kommit på det för han är en produkt som skall säljas, det är snarare managern och de andra i staben.

Nej, jag ser det inte som jantelagen som satt griller i folk, utan att han inte är så stor att folk vill betala på det sättet. Jag tycker istället att det är mycket mer respekt att göra som Pernilla Andersson gjorde, annars hade jag aldrig skrivit om henne här.

Autografer från Dogge Doggelito

Nu är festivalen slut, och den besöktes även av Dogge Doggelito under två dagar. För honom, liksom för Pernilla, var det en självklarhet att skriva autografer och småprata med publiken efteråt. Dogge är en väldigt jordnära person som gör mycket för ungdomarna. Det visade han på ett utmärkt sätt i Sölvesborg, och han visar det som en mycket bra förebild för ungdomarna i Norra Botkyrka och Alby med. Där brukar han prata mycket med folket och är en i gemenskapen-han försökter inte rida på höga hästar för att han är kändis utan glömmer inte sina rötter.

Skall väl påpeka att dogges autografer var gratis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar