onsdag 11 juli 2012

vaxade perfekta småflickor!

Uppdatering i slutet
Småflickor är söta... Jag tycker att de kan få fortsätta att vara söta och naturliga under hela sin uppväxt utan att behöva smutsa ner sina sinnen i porrfixerade modeflugor. Idealet som verkar vara nu är att hår är äckligt på tjejer och kvinnor. Det skriks ut hela tiden i tidningar och på TV. Har en tjej lite hår under armarna så är deras bröder snabba att skratta åt henne, fast hon bara är 12 år eller yngre...
tjejkompisarna är inte heller sena att kritisera och bedöma och karusellen är igång. Den lille tjejen är på väg att bli en chica plastica, och killarna en chico plastica, som Ruben Blades sjunger om i klippet här under.Även om ni inte förstår spanskan så bra, eller alls, så kan bilderna ge er en aning om vad låten handlar om.

Nu idag så kom det två olika artiklar i tidningarna om just denna plastiska Barbie-industrin. Heaven and hell

Låt oss starta i helvetet...

Ett företag i USA har gått ut med en reklam som erbjuder 50% på vaxning av benen för tjejer under 15 år. Visst kan jag förstå att alla vill vara snygga. Därför klär man sig så att man är fin, och sköter sin hygien. Fine, let's stop there. Att killarna (kanske) börjar ta bort fjunen lite i ansiktet är vanligt, men oftast så finns det ju inget. Tittar man däremot på tjejerna så är det absulut inte mycket till hår som de har på sina ben. Hur kan man då försöka "vinna nya marknader" genom att exploatera dem ännu mer? Det känns som om de vill göra alla småtjejer till små sexualobjekt.
De ÄR bara barn, låt dem vara det. Låt dem få växa upp och göra sin debut när de själva känner sig mogna. De är inte till för att tillfredsställa äldre mäns blickar. Det gör mig illamående att tänka på vad företaget håller på med.

Vad som är ännu mer skrämmande är att chefen för hudkliniken i Kalmar, Esben Jörgensen, inte ser något omoraliskt i detta-tvärt om- "Det är självklart att ett barn som lider av sin hårväxt skall få en chans att ta bort det". Det låter precis som en försäljare på en skönhetsklinik, men efter att ha kollat upp  lite verkar det som om det är landstinget som driver hudkliniken.
 Han fortsätter sedan med att förklara att vissa invandrargrupper har mer hårväxt än svenskar och därför kanske de behöver ta bort en del hår för att inte vara så annorlunda. "Varför skall iranska tjejer behöva se annorlunda ut när vi kan hjälpa dem?" frågar han.
Varför, undrar han. Han är en utbildad läkare och borde veta varför, men eftersom han inte verkar veta så kan jag svara. Jag har ju undervisat årskurs åtta om sex och samlevnad i ca 15 år:
Därför att alla ÄR annorlunda och det är en del av charmen med evolutionens underbara skapelse. Det är det som gör oss unika och som vi som lärare kämpar i vindpinande motvind för att försöka förklara för alla dessa små osäkra tjejer som får höra från alla kanter och hörn att de inte duger. Man får vara annorlunda. lite hår skadar inte, små bröst skadar inte, de fungerar med etc... Vill du, Esben, veta mer så kan du titta på UR:s utbildningsmaterial sex på kartan.Du borde skämmas att uttrycka dig på det sättet... om det inte är så att tidningen missförstod vad du menade. Att det stora flertalet av människor ÄR inte allt för håriga, men det kan finnas vissa som på grund av sjukdomar eller dylikt kan ha en otrolig hårväxt. Dessa personer måste kunna få hjälp. Är det så du menade skulle du ha uttryckt dig annorlunda.

...och sluta på väg mot himlen

Det finns personer som tröttnar på chica plastica och idealet att ingen får se annorlunda ut. Att alla måste ha samma trådsmala kroppsform och så vidare. Julia, 14 år gammal, tröttnade på att en av hennes favorittidningar hela tiden hade retuscherade modeller i sig. Varför kunde tidningen inte visa lite normala kroppar istället. Hon lyckades genom att samla ihop 84 000 namnunderskrifter med slogan "tonårstjejer mot photoshop" och lite protester få tidningen Seventeen att ändra så att de inte skall ändra i bilderna (mer än om en hårlock är i vägen eller andra detaljer som inte berör utseendet.

Det är ett väldigt fint arbete som hon lyckades med, och hon trodde inte själv att det skulle gå, men tillsammans är man starka!

Jag håller med bloggen Nordica fitness som skriver att man är "så himla van att tjejer i media är perfekta att man hela tiden måste påminna sig att de är retuscherde", "inte konstigt att tjejer tror de måste vara perfekta när de inte ser några felfria i tidningarna.

Ja nordica, det finns tillfällen när man kan behöva plastikkirurgi, och du har även rätt i att man inte behöver göra det på unga tjejer som är bra som de är. (Dock kan det finnas vissa som har problem, såsom jag skrev innan sista rubriken, och då kan man hjälpa dem)

Och nu är det även bevisat att unga i Stockholm är väldigt märkesmedvetna... kan man inte låta dem vara barn?

Uppdatering

Det där med rakning är känsligt... Så känsligt att skolorna i Halland inte ville fråga eleverna i klass 9 i en skolenkät (anonyma svar) hur viktigt eleverna anser det är att man har rakat underliv, men frågor om sexualvanor och om de använde preventivmedel var okej.
Som bloggarna Krulli och Kreusa påpekar är det viktigt att veta vad ungdomarna tycker för att undervisningen kan läggas på rätt nivå.
Utan hår så svettas man mer och det blir fuktigare i underlivet vilket ökar risken för svamp... men det känner inte småtjejerna och killarna till. Nu för tiden har det kommit ett mode att man skall vara hårlös på kroppen, även killarna (vilket syns om man tittar på badvakter, tex i Sydpolen i Södertälje).
Genom att dölja och censurera den frågan hjälper Halland till att göra så att chicka plastica-mentaliteten sprids. Föräldrar läs gärna detta inlägg, prata sex är kul, av mig och följ råden.

Läs även följande inlägg från Kreusa som handlar om denna bloggpost.

5 kommentarer:

 1. Och normen att killar ska raka bort håret i ansiktet då? Hur många tjejer vill ha en jultomte? och hur socialt accepterat är det? Är det bara kvinnnor som bör ha sin normala behåring kvar?

  Och hur många killar ansar eller rakar inte övriga delar av sin kropp? Typ närmare 100 %, men då ses det heller inet som ett problem.

  Så fort det handlar om tjejer så blir det uppror trots att et är samma sak för killar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du skrev den kommentarern, för jag ser att jag måste precisera lite.

   Jag är inte emot att kvinnor rakar sig både här och där, om de vill göra det. Det är upp till dem, precis som att männen får raka sig.

   Det som gjorde mig upprörd var just vilket åldersspann det handlar om- under 15 år, de flesta har kanske bara fått något enstaka hårstrå. Låt dem bli vuxna och själva ta sina beslut menar jag. Vuxna människor som vill raka sig, piarca sig eller skaffa en tatuering får göra som de vill. Där är jag ingen moralgubbe. Det samma gäller hur de har sex och med vem eller hur många, det är inte mitt problem (så länge som alla i akten är med på det och ingen är minderårig)

   /Harald

   Radera
 2. Normen att alla killar ska raka bort håret i ansiktet??? Förstår inte riktigt. Går man på stan så ser jag många killar som har rakat sig men det är även många som har trimmat sig lite på alla möjliga vis. Ett litet bockskägg, fräck mustasch, polisonger osv, men visst många "jultomtar" ser man inte.

  När det gäller resten av kroppen så är det absolut inte 100% som ansar/rakar sig. Det ser man snabbt om man badar (håriga ben, ryggar, armar) eller som man besöker ett badhus - där finns det många "naturella" killar/män.

  Avslutningsvis.
  Varför gå och drömma så länge om att få bli stor och få de första "fjunen" för att sedan så fort de kommit raka bort allt och gå omkring len som en babyrumpa (gäller givetvis både kille/tjej man/kvinna).

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant, och tack för länkningen. Kände mig manad att ta upp mer om ämnet själv för blev inspirerad av läsningen :)
  http://kreusaparrhesia.blogspot.se/2012/08/sexuality-is-for-all-sexy-is-for-adults.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt bra skrivet. Jag kommenterade på din sida.

   Radera