torsdag 2 augusti 2012

Abortrapport USA

Uppdateringar i slutet (Akin, Smith).
Efter artikeln Abortrapport Europa är det nu dags för USA, igen (här är förra inlägget om USA).

I delstaten New York är det många som gör abort. Enligt statistiken ligger den på 40% av kvinnorna. Enligt mig är den lägre, men många kvinnor från republikanska abortfientliga delstater åker dit för att utföra aborter som inte är tillåtet i deras egen delstat, eller mycket svårare att göra, såsom i Arizona. Det gör att statistiken blir lite felvisande och abortmotståndarna väljer att läsa siffrorna till deras "fördel".

Nu skall det byggas fler "por-life" centers i New York för att locka kvinnorna att behålla barnen, även om de anser att familjen inte har råd själva mm. "Hjälp finns att få, och gud lyssnar på alla" säger en pastor i Harlem (länk till atikeln som nämns nedan), Michel Faulkner.

Han har rätt i vissa delar, man kan använda preventivmedel (han är inte katolik), istället för att förlita sig på säkra perioder. Det är även rätt att kondomer inte är 100% säkra, därför är det bra med p-piller med.

Att däremot köra på att kvinnor inte har rätt till att göra abort om de råkar bli gravid är fel. Jag anser att kvinnan har rätt till sin egen kropp och därför skall beslutet om abort vara hennes (med visst inflytande av mannen, men kvinnan har avgörande röst).

Risken om abort blir förbjudet (vilket Michel Faulkner inte kämpar för nu, för det tar för lång tid, enligt artikeln) är att det blir som det står sist i artikeln om Dominikanska republiken: Abort är totalförbjudet, även om kvinnan är sjuk (leukemi) och kan dö av en graviditet som vägras man det-Det leder i stället till illegala aborter på smutsiga kliniker och dödstalet hos kvinnorna ökar. Är det det som pro-life-rörelsen vill och tror att Gud vill?

Hoppas inte att republikanerna med stolpskottet Mitt Romney vinner valet, utan att Obama sitter kvar så att det kan bli lite lugnare på denna fronten.

Detta är frihetens land, som försöker inskränka så mycket de kan på medborgarnas och andra länders frihet i Guds och "kampen mot terrorismens" namn!!!

Liten uppdatering angående första kommentaren:
Jag anser givetvis att man skall undvika aborter så långt det går. Riktig sex och samlevnadsundervisning där man berättar på ett bra sätt om risker med sex (sjukdomar) och hur man kan skydda sig mot båda (kondom) är mycket bättre.
Vad jag såg i USA när jag jobbade som lärare på high school var att de placerade pregnancy center bredvid high school så att de gravida flickorna inte skulle missa så mycket lektioner... istället för att informera om kondomerna (det var tabu, enligt de andra lärarna).

Man måste alltid förebygga först, men när det har hänt så skall man ha möjligheten att göra abort!

Uppdatering Louisiana

Var om inte i USA... En skola i Louisiana tvingade sina tonårselever att göra graviditetstest om det fanns misstanke att de var gravida. Är de gravida, eller vägrar göra testet, så kastas de ut ur skolan! (Mer fakta här)

Enligt rektorn har ingen klagat förut, förrän organisationen ACLU hörde av sig. Är det konstigt? om en person klagar så visar det att man har brutit mot normen (vilket flickorna anklagas för eftersom de om de är gravida har haft sex och därför är "ett dåligt exempel för sina vänner").

Detta är ett stort övergrepp från en myndighetsutövare, och värre är det att de inte ändrade sin policy direkt utan att de har gått till sina advokater för att se om det verkligen bryter mot lagen att ha policyn innan. Även om de ändrade den så gjorde de det inte frivilligt, de tycker det är rätt att peka ut tjejerna på det sättet!

Detta är i en av de delstater som tvingar personer som vill göra abort att först att genomgå ett ultraljud!

Uppdatering Våldtäkter

Enligt en republikan, Todd Akin Missouri så "Har kvinnokroppen mekanismer som gör att man inte blir gravid av en våldtäkt"! Han vill heller inte "straffa barnet" (dvs fostret) för att kvinnan blivit våldtagen, utan mannen. Ur det utläser jag att han menar att man inte skall få göra abort ens om man blivit våldtagen! (Han bad två dagar senare om ursäkt för uttalandet, men har visat klart och tydligt var han står.) Är det detta som folk vill ha? Skrämmande!

Att sedan Mitt Romney tagit avstånd från uttalandet är bara för att behålla röster, men detta bevisar vikten av adekvat utbildning...han har inte det, men kunde ändå bli en stor politiker som mångas liv hänger på vilket i sig är skrämmande eftersom hans åsikter kan bli utrikespolitik om Romney vinner...
Uppdatering: Republikanerna kräver nu att Akin drar sig tillbaka. De är rädda att förlora för många väljare! Det är inte hans motstånd mot abort som kravet gäller, utan "våldtäktsskyddet" hos kvinnor. Även Romney ber Akin att dra sig tillbaks, men han vägrar. Han fortsätter kämpa!

Samtidigt så har det kommit in hot mot Akin, hans familj och hans närmsta personal om att de skall bli våldtagna. Det är en sak som inte gynnar pro-life-rörelsen. Folk kan rösta på Akin av medlidande för hoten...

Uppdatering Ryan: Mitt Romney har problem även med sin andreman, Paul Ryan, eftersom han har röstat med Akin i flera frågor rörande abort och har sagt att abort bara skall vara tillått om moderns liv är i fara- Romney tycker även att våldtäkt och incest skall göra att man får göra abort, vilket inte Ryan anser... hoppas att den cirkusen förlorar mot Obamas pro-life

Uppdatering Republikaner

Som ni ser i sista uppdateringen om Ryan så har han ändrat sig och tycker att vissa aborter skall vara tillåtet, och Romney anser det med. De står nu inför ett problem som kan välta partiets chanser till att vinna presidentvalet. I Republikanernas konvent skall man rösta igenom ett partiprogram, och i det har de skrivit in en klausul som om den antas säger att man vill ha ett totalförbud mot aborter (även om moderns liv står på spel!).
Hur skall presidentkandidaten ställa sig till aborter om förslaget röstas igenom? Skall han gå emot sitt parti, eller skall han försöka ta USA tillbaks till medeltiden?
Jag lider med alla de som har förlorat möjligheten till ett värdigt liv på grund av att religiösa personer försöker styra andras liv.

Uppdatering Tom Smith, senatskandidat i Pennsylvania ställer sig på Akins sida genom att vara helt emot aborter och jämföra en graviditet vid en våldtäkt med att man blir gravid vid ett utomäktenskapligt förhållande!!! Betyder det att alla som är sambos placeras i samma fack som våldtäktsmän då, eller?


Såhär tycker fem republikanska kvinnor om abort och Romney, intervjuade i Aftonbladet

19 kommentarer:

 1. Att abortfrågan inte är oproblematisk förstår man när det inte går att kommentera DN artikel i ämnet. Men att 50% av graviditeterna i New York avbryts är inte bra som jag ser det. Kondomer skyddar både mot graviditet och könssjukdommar. Man kan inte betala några tior för preventivmedel. Aborterna är knappast billigare än preventivmedlen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha läst din kommentar så skriver jag en uppdatering ovanför.
   MVH
   /Harald
   (Tack för kommentaren

   Radera
 2. Att saga att kvinnorna har ratt till sin egen kropp ar uttjatat. Kan ge dig en tankestallare.
  Man spenderar miljarders miljarder for att flyga till rymden, man hittar en liten molekyl och pastar att rymden ar full av liv. Man sager fortfarande att en baby i en kvinnas mage inte ar liv. Abort ar mord, allt annat ar bara egoistiskt dravvel!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har inte hittat liv i rymden än, för hade man gjort det så hade man fått revidera de religiösa skrifterna...
   Däremot har man hittat organiska molekyler.

   När det gäller cellklumpen i en kvinnas livmoder så måste man komma fram till när den klumpen av celler kan räknas som en levande person. Man är inte ett väsen med tankar och känslor när man bara är en cell med ihopslagna DNA-strängar. För att få till någon form av liv måste man ha några nervceller som kan kommunicera med varandra. Innan dess så är inte cellklumpen ens i närheten av att vara en människa... den kunde lika gärna vara en volvox (kolonibildande encelliga alger: http://en.wikipedia.org/wiki/Volvox )

   Men, anonym. Jag respekterar din åsikt och förstår dig mycket väl om du inte gör abort. Det är DIN inställning och det är din kropp. Låt dock de som inte tror som du få bestämma om sina kroppar.

   MVH
   /Harald

   Radera
  2. Så länge fostret är i form av cellklumpar så fine. Men redan efter 5 v kan man uttyda ögon och början på armar och ben. Vid 18v (vilket är gränsen i Sv) så kan man konstgjort rädda foster som man av medicinska skäl behövt avlägsna. Långt innan det suger fostret på tummen, ler, studsar med benen och gör otaligt med gester som är mänskliga. Vad man dessutom glömmer ta upp i debatten är att när man avlägsnar foster i sen graviditet så slänger man upp fostret på ett fat och ibland kan det ta 30 min innan det dör, kippandes efter luft. Rätten till sin kropp har man så länge det inte drabbar en annan människa och i min mening är foster människor långt före v 18. Var gränsen går är svårt att avgöra, men 4:e veckan kanske kunde vara riktlinjen. Dessutom är det rätt märkligt att folk Som är för abort alltid säger att man ska försöka att undvika abort så långt det går. Men det säger ju att något är fel, och att man faktiskt gör något som inte borde vara ok. Annars hade dom känslorna inte funnits överhuvudtaget.

   Radera
  3. Att diskutera gränsen för när det är för sent är sunt.

   När det gäller det sista du skrev så betyder inte det att det inte behöver vara ok. En abort påverkar kvinnans kropp. Alla typer av medicinska ingrepp påverkar kropparna, alltså bör man undvika det i möjligaste mån, anser jag. Om man kan undvika en abort genom att använda preventivmedel istället så tycker jag att det är mycket bättre.
   (Det är även en självklarhet att man måste ha tid på sig att tänka igenom ett sådant beslut, eftersom det är psykiska hinder med. Man måste vara medveten vad som händer i kroppen...

   När det gäller åldersgränsen så kan det vara så att du har rätt och att man faktiskt borde lägga den tidigare (om det inte är så att man hittar grava fel på fostret som kommer att göra att det dör tidigt, eller mammans liv är hotat på grund av sjukdom.). Klart är att man måste ha en gräns någonstans för när man inte får göra det längre.

   Radera
  4. Jag tycker att det är en självklarhet för en kvinna att få bestämma om hon vill behålla barnet eller utföra en abort. DOCK tycker jag att det är absurt att amerikanerna inte tycker att det är en självklarhet. Tonårsgraviditeterna påverkar ju inte bara de unga kvinnorna, även deras "pojkvänner", familj, vänner och senare liv påverkas. En ung mamma har inte samma förutsättningar till arbete som en kvinna i 40-årsåldern på toppen av sin karriär. Varför tror ni annars att nativiteten i Sverige ser ut som den gör? Visst, jag är inte lika gammal (eller klok) som 40-åringarna, men jag har själv valt att skaffa barn tidigt och det är något som jag står för.
   Dock har ni inte nämnt adoptioner i diskussionen vilket jag rekommenderar er att se närmare på. Oftast är det ett av "alla de alternativ till abort" som många förespråkar utanför Sverige.

   Radera
  5. Måste hålla med. Ok att kvinnor har rätt till sin kropp men när de gör abort så är det inte deras kropp, det är en babys kropp de masakrerar, dvs om man låter det gå 1 år är det alltså en helt ny person vi talar om. Så ja det är mord när en kvinna bestämmer sig för att ta livet av en person även om det har kommit ur henne.
   När det gäller våldtäkter så är det ett hemskt brott med många offer, definitivt så borde våldtäkt bestraffas mycket hårdare än i dag.

   Radera
 3. Om din mamma gjort abort bör du fundera över om hon varit beredd att abortera dig också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag inte haft några problem med... eftersom jag inte hade funnits då!

   Den frågan är mer vad man tror på-Reinkarnation eller annat... När får embryot en själ (om man tror på det) så att den kan ta skada? Det tycker jag är upp till mamman att bestämma utifrån sin tro

   Radera
 4. Men jag förstår verkligen inte problemet. Kan man inte tänka sig att ta hand om ett barn, ja då ska man inte ta risken att bli gravid heller, dvs inga samlag.Svårare än så är det ju inte. Abort behöver därmed bara vara tillgänglig vid medicinska skäl och möjligen om kvinnan blivit tvingad till sex, i alla andra fall är det inte etiskt försvarbart.

  SvaraRadera
 5. Men Sandra nu är du väl ändå naiv, du kan väl inte mena att alla som inte vill ha barn ska låta bli att ha sex, sex är ju underbart och ett sätt att uttrycka kärlek mellan individer. Ibland kan det av misstag bli en graviditet trots att man använt preventivmedel och då måste man ju få göra abort, vad är det för mening att sätta ett oönskat barn till världen om man inte känner att man klarar av det? Jag tror inte att någon kvinna gör abort för skojs skull, det är klart att det känns och är jobbigt, men alternativet är värre, att undertrycka sin eller andras sexualitet, det är hemskt! / Gustav

  SvaraRadera
 6. Är inte detta snack om kvinnans rätt till sin egen kropp lite väl naivt och egoistiskt? Det är ju fler individer inblandade. Mannen. Barnet. För det är ju ett barn vi talar om. Ett barn som skall aborteras. Vid befruktningen bildas individen. Efter några få veckor är individen hyffsat livsduglig och börjar få medvetande. Vid vilken tidpunkt det är försvarbart att terminera barnets liv är en moralisk fråga. Kanske skulle mammor få slå ihjäl sina barn fram till 6 månaders ålder. Eller? Varför inte? Ungar börjar ju först förstå något - och typ snacka och gå vid ett års ålder. Osmakligt? Jo visst. Men moralisk är det som sagt bara en gradfråga. Eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Postnatal abort... avrättning i dagligt tal ;-)

   Självklart skall även mannen ha något att säga till om, men till suvende och sist är det kvinnan som skall bestämma över sin kropp, tycker jag.

   Tidpunkten kan man dock diskutera för när det är för sent att göra ingreppet.

   Sedan är det så att man inte skall glömma både den psykiska och fysiska påfrestningen på kvinnan kropp. Därför är det bättre att använda preventivmedel-Att ha bra undervisning som berättar att man får använda det och att ingen religiös ledare (påven) bestämmer om man får eller inte får ha kondom.

   Aborten skall vara sista utvägen.

   Radera
 7. Naturligtvis är inte fostret en del av kvinnans kropp. Det är bara att gör DNA-analys så ser man släktskap men inte "kroppsdel". Påståendet är punkterat för länge sedan och det är konstigt att det fortfarande förekommer i dagens upplysta värld.

  Man kan inte heller bedöma livets värde efter det tillstånd som det befinner sig för stunden. Argumentet att det är okej att döda ett embryo för att det "inte är någon människa" eller att det "inte känner något", etc, är därför felaktigt. Tänk på ett sovande barn som inte heller är något innan det vaknar och kan dödas utan att känna något. Inte heller det argumentet håller, alltså.

  Ett annat argument för fri abort är att unga flickor ändå kommer att göra abort vid eventuellt förbjud, då men stora risker för sina egna liv. Man tänker på hur det såg ut förr i tiden då det rådde fattigdom, brist på preventivmedel, dåliga sexualkunskaper, etc. Inga av de faktorerna finns kvar i den moderna rika världen som vi pratar om här.

  Det som råder nu är morallöshet och bristande respekt för det påbörjade mänskliga livet. Försvarar man det ofödda barnets rätt till liv så ifrågasätter man ateisters, feministers, socialisters och liberalers samhällsprojekt. Det är vad det egentligen handlar om. Det också därför det blir ett sådant rabalder i media när någon, som i det här fallet Todd Akin, råkar göra bort sig. Det är mer än välkommet för det vänsterliberala projektets förespråkare, som håller tummarna för att halvsocialisten Obama ska förbli USA:s president.

  Men abort är mord av en blivande människa och detta faktum kommer man inte ifrån, hur man än slingrar sig.

  SvaraRadera
 8. Jaja, allt tjat från tidigare kommentörer är rätt oempatiskt. Varje människa har rätt till att styra och ställa över sin EGEN kropp. Kalla mig statshatare, men jag anser att staten inte ska bestämma över en individs livsbeslut! Det amerikanska patriarkatet verkar dock anse att de ska styra över kvinnornas kroppar och beslut... Om järnåldersmänniskorna (ett matriarkat samhälle) hade hört er diskussion skulle era mödrar gett er en snyting och bett er skämmas arslet av er. Akins påstående om att en graviditet inte skulle uppstå om kvinnan blivit våldtagen är absurd. Vi kan nog ändå vara överens om att oskyddat samlag ofta (dock inte i alla fall) leder till graviditet. Även en oönskad graviditet.
  Om amerikanarna ändå inte inser sitt största misstag (uteslutande av sexualundervisning) så kan de ju räkna med att behöva sätta igång med att legalisera aborter... Antingen en massa pengar till abortkliniker eller simpelt nog endast ta fram riktlinjer för sexualundervisning och proppa ungarna fulla med den kunskapen också. Enda hindret är deras förbannade syn på sex och samlevnad. Inte undra på att mormor hade 9 syskon, men pappa var enda barnet. Det beror helt enkelt på att på mormors mors tid så fanns inte sexualkunskap i skolan. På mormors tid började man lära pojkarna och flickorna att samlag leder till barn. Och på pappas tid, ja, då lärde man sig att det var okej med utomäkteskapligt samlag och att kvinnan visst hade rätt till sin egen kropp. Vad kan ni uttyda av detta? Att Akin borde ha sett över sitt uttalande långt innan han gick upp ochbörjade babbla nonsens om våldtäkter och graviditeter (men även att man kan uttyda att han sympatiserar hellre med män).
  Det en politiker oftast inte nämner är det som han helst vill dölja eller i de flesta fall; sanningen.

  SvaraRadera
 9. "jajmens blogg" - har du varit i Nicaragua? det har jag, och där gäller verkligen argumentet att kvinnor kommer göra abort i hemmet med en rostig galge och riskerar att dö i blodförgiftning, det dör tusentals kvinnor pga dessa korkade abortlagar! Och tjejen i dominikanska som inte fick cellgifter mot sin leukemi för att hon var gravid, nu dog ju båda istället för att bara abortera fostret, så sjukt korkat och tragiskt.
  Jag skulle vilja fråga dig och andra abortmotståndare hur ni skulle resonera om er 15-åriga dotter blev brutalt våldtagen och gravid, mådde jättedåligt och bad på sina knän om att få göra abort - skulle ni då säga: - "Nej min dotter, man ska inte göra abort, det är oetiskt" ? Schysst förälder du är isåfall...
  / Gustav

  SvaraRadera
 10. vilket e värst förbud mot abort eller att bli stenad 100 gånger därför att man tittat på en man på gatan ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag tycker om stening har jag skrivit här: ( http://varfor-bli-upprord.blogspot.se/2012/07/ingen-ratt-hos-talibaner.html ).

   Sedan är stening hemskare än ett abortförbud. Det är lite som att jämföra två helt olika saker men måste man välja så gör jag som ovan.

   Radera