onsdag 11 juli 2012

Ett glas rött, till glädje och medicin

Uppdatering i slutet

Jag har beställt lite rött vin tills jag kommer hem. Vi skall sitta och slappna av tillsammans och njuta av dessa underbara droppar. När jag nu satt och läste tidningen på tåget så fick jag goda nyheter:

Ett måttligt drickande av alkohol 4-5 glas vin i veckan kan minska risken för ledgångsreumatism, något forskare i Göteborg misstänkte redan 2006, och som forskare på Karolinska i Stockholm nu kommit fram till.

Det är ju underbart, då har vi mer att fira, men det fanns ett litet smolk i bägaren längst ner i artikeln från SvD. Risken att få bröstcancer ökar om man dricker alkohol. Detta tror man beror på östrogenhalterna som påverkas av alkohol, skriver SVT och aftonbladet, där den sistnämnde påpekar andra effekter av just rödvin (bättre sexliv, skydd mot kärlsjukdomar, håller ner vikten och halverar risken för diabetes)... men i andra taget säger: "Två glas vin- inte bara rödvin- fördubblar risken för bröstcancer" (2010).Vad glad jag då blev när jag kom till Vinbankens blogginlägg och såg att det fanns något mer speciellt med rödvin, som aftonbladet inte kände till då:
Enligt Medicalxpress finns det ämnen i just de röda druvornas skall som hjälper till att motverka just bröstcancer genom att sänka östrogenhalterna och öka testesteronhalterna.(Det handlar om ca 1,5- 2 dl om dagen).

Jag känner att det finns många fördelar med att dricka rött istället för vitt, öl eller sprit (om man nu känner för att ta sig ett glas... och vilken tur då att man kan köpa en box nu för tiden och inte bara flaskor som inte är tillslutbara igen! 1996 kom första boxen till Sverige efter protester från Systembolaget som försökte stoppa det.).

Skål för ett trevligt sällskap!

Uppdatering Grape

Vilken lycka för de som fått cancer, och rödvin därför inte hjälper.

Det visar sig nu att Grapefrukt kan minska dosen av medicinsubstansen sirolimus med två tredjedelar. Verkan mot cancer är den samma, men man får mindre biverkningar och det blir billigare.

Låt oss hoppas att forskningen fortsätter på medicinalväxter så att man kan hitta fler billiga och verksamma läkemedel och därmed också öka förståelsen för varför vi måste bevara urskogarna och Amazonas (där många presumptiva medicinalväxter finns).

Uppdatering chocklad

Som alla redan visste så är chocklad nyttigt, men nu är det bevisat att det minskar risken för stroke med! Mörk choklad så klart och inte mjölkchocklad. Så tag lite mörk chocklad och innan vinet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar