måndag 9 juli 2012

Galningarna i Pamplona

Uppdateringar i slutet...

Än en gång har idiotin i Pamplona börjat, med fyra skadade människor i inledningen. Ett gäng hormonstinna män försöker bevisa att de är tuffa genom att springa så nära de kan tolv livrädda tjurar som inte förstår vad som händer utan bara gör sitt bästa för att komma undan allt oljud och därför rusar i panik utefter den enda väg de kan komma.Efter rusningen blir tjurarna avtackade under dagen genom att få stå i ett stall och höra hur folk skriker i högt i närheten. De stressas och vill bara komma bort. När det är deras tur leds de fram mot en arena på samma sätt som gladiatorerna och de kristna martyrerna under "bröd och skådespel"-tiden i romarriket.När de väl släpps in i arenan så är det ett liknande scenario som för tjuren Ferdinand, med den skillnaden att de inte kan vända och springa tillbaks. Det är inte lika romantiskt som Disney försökt göra det, utan här är det nu dags att plåga tjurarna ännu mer tills de dör, allt för konsten. Ju mer man kan dra ut på lidandet desto bättre.Jag säger som bildtexten: Var är konsten? Var är det ädla i att döda en oskyldig livrädd tjur? Vari ligger nöjet att åka till dessa spektakel för att se djur bli plågade till döds, för det är inte bara i Pamplona de tvingas springa, utan det sker i många lokala tillställningar runtom i landet.

Dessa tillresta turister och lokala personer som säger att man måste bevara traditionerna är sedan inte sena att kritisera talibanerna och Saudiarabien som vill bevara sina traditioner med att ha lokala domstolar för att sedan stena ihjäl oskyldiga kvinnor för "äktenskapsbrott"."Det är ju tradition, och vi skrattar ju och har roligt när det händer", skulle de kunna säga, jag skrev om de ohyggligheterna i detta blogginlägg.

Protester

Jag älskar att äta kött, och gör det gärna, men vill samtidigt att djuren som jag äter har ett bra liv innan de dör och att de slaktas på ett snabbt sätt så att de inte plågas ihjäl, jag tycker djurplågare är omänskliga. Det betyder att jag är emot äkta hallalslakt och kosherslakt, så kallad skäktning, där djuren plågas ihjäl i guds namn (läs länken för mer info från Wikipedia). Jag kan inte förstå att intelligenta människor verkligen kan tro på att en gud skulle få för sig att man inte får äta kött från djur som sticks ihjäl utan att man bara får äta kött från djur som dödas genom att man skär av halspulsådern så att de förblöder.När jag därför läser att PETA och AnimaNaturalis utfört protester så blir jag glad. Det är bra att någon vågar protestera mot galenskapen som Ernest Hemingway gjorde världskänt genom sin roman Och solen har sin gång.De har gjort det i 11 år nu, och tyvärr så orkar de flesta inte bry sig, men Katalonien vågade stå upp för djurens rätt år 2010 genom att förbjuda tjurfäktning. Detta skapade en ännu större spricka mellan Katalonien (Barcelona) och resten av Spanien. Denna spricka märks i att spanska medier är duktiga på att se till att så få katalanska flaggor som möjligt visas i tidningarna, och censurerar bort bilder på när spanska fotbollsspelare viftar med den katalanska flaggan (spelare från Barca).Vi som är mot tjurfäktning och dessa horribla saker kanske skall visa vårt stöd för det katalanska folkets protest mot det genom att heja mer på Barca och lära oss förstå symbolen och varför det är sådan prestige mellan dem och Real Madrid. Hala Barca!

Våga stå för de som är humana mot djuren.

Uppdatering

När man ser bilderna från Pamplona där en man släpas efter en av tjurarna så tycker jag så hemskt synd om tjurarna... och jag kan inte förstå hur aftonbladet kan sätta detta under rubriken "olycka".

Uppdatering 2, Latinamerika

WSPA.se kämpar för djurens rättigheter, och man kan ibland skriva under protester. Idag fick jag ett mail från dem som visar att det händer saker på denna fronten i Latinamerika med. Borgmästaren i Bogota, Colombia, har beslutat sig för att stödja tjurarna genom att stänga stadens tjurfäktningsarena, La Santamaría, för den typen av användning.

1 kommentar: