torsdag 5 juli 2012

Cancer, jaha, kan man skydda sig?

Ingen vill ha cancer, alla vill leva längre.
Då är det väl bara att lyssna på råden som är exakt lika i tidningarna DN och SvD, medan GP har kortat ner det lite.

Bra, ta upp risken med solning och hudcancer nu när det blir varmare, och att man skall ta riskerna på allvar och kolla sig om man är osäker. Vad som dock saknas är lite mer djup i artiklarna, vilket bloggaren bildrullen ger när han påpekar att synerigeffekten med rökning och att bo i ett radonhus gör risken mycket större. Bloggaren verkar anse att det borde forskas mer och att forskningen skall ut till folket. Annars finns risken att man när man fått cancer faller åt kvasimediciner såsom Annika Ljungberg (Rednex) har gått till i desperation.

Att sedan de enkla devisen: Rökning, alkohol och stor kroppsvolym alla tre är riskfaktorer tillsammans med ohälsosam mat gäller många sjukdomar.  ett hälsosamt levene är då en självklarhet för en frisk kropp, vilket SvD så passande har i en annan artikel samma dag.

Läsare:Lita inte på allt som står i tidningarna, inte ens de stora som DN och SvD. Tag alltid och leta efter andra källor med när det låter skumt, gärna via Wikipedia. Framför allt-se till så att ni inte går på något kvasivetenskapligt dravell för då är ni history snabbare än ni kan ana

UppdateringNu går ett Forskarlag från USA ut i media och säger att kaffe kan skydda mot cancer, vilket de skall ha upptäckt i studier. Det låter ju skönt.
Tänker man efter lite logiskt så tycker jag att det verkar lite skumt, och det är tur att någon tidning går lite djupare i analysen och inte bara gör som de tre länkade här ovanför: SvD kollade med läkare i Sverige som tycker det är intressant, men samtidigt lite konstigt eftersom vi har mycket basalcellscancer i Sverige samtidigt som vi är ett av de länder som dricker mest kaffe i världen. Skönt att det inte bara är bloggare som är kritiska.
Detta blogginlägg från kemikaliedetektiven tar upp en annan intressant aspekt: "Drick mycket kaffe och undvik få cancer, men du får samtidigt svårare att bli gravid", enligt olika artiklar.

Var kritiska!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar