söndag 29 juli 2012

Religiöst hyckleri i Sverige!

Uppdatering: Han har nu avsagt sig sitt prästämbete och även Kd-uppdraget i kommunfullmäktige... men hans ursäkt ger jag inte mycket för. När han flydde till Sverige hade han möjligheten att "försvinna"... Här är en intrevju som han gjorde i tidningen Dagen. (Plågad? Det är alla som blir påkomna...)
Uppdatering 2: Domkapitlet i Luleå lägger ner utredningen...vilket inte är konstigt eftersom han redan har avsagt sig sitt prästämbete och det var det som skulle kunna bli straffet, nu återstår bara att Radler själv berättar sanningen helt ut.
Uppdatering 3: Biskop-eremitus Martin Lind tycker det är synd att utredningen läggs ner (fast han förstår varför med gällande regler) eftersom han skulle vilja att allt utreddes på ett korrekt sätt. Tyvärr, Lind, så får vi aldrig veta riktigt vad som rörde sig i spionens huvud som gjorde att en som kallade sig en god kristen kunde göra på det sättet...även efter att han lämnat landet.
Många av hans lamm i Burträsk har dock fortfarande förtroende för honom, och det är bara några månader sedan han lämnade prästyrket bakom sig. Aleksander Radler, spionen har skrivit ett brev som tidningen Dagen publicerar på denna länk. Själv känner han att hans liv är förstört och han vill ha förlåtelse, men vet att det är "för mycket begärt" (och självklart har de som förråddes svårt att förlåta, deras liv förstördes ju). Vad trodde han? Han fick ju en andra chans när han flyttade till Sverige...

Uppdatering 4: Nu visar det sig, enligt kyrkans tidning, att teologen i Lund redan 1995 visste om att Radler var en misstänkt spion eftersom hans namn öppet skrevs i en tysk bok vid den tiden. De gick till SÄPO, som inget gjorde, och när Luleå anställde honom fick de ingen information (vilket de självklart tycker att de borde ha fått!!!. Han fick dock sparken från Lund via påtryckningar att säga upp sig...

Många kräver nu att det tillsätts en oberoende utredning som går igenom stasi-infiltrationer inom svenska kyrkan, men även den svenska universitetsvärlden, bland annat två professor emeritus i Linköping (debattartikel) som själva kände Radler...och hade egna akter i STASI:s arkiv.

Det är dags att regeringen ser till att öppna SÄPO:s STASI-arkiv i Sverige och börjar utreda, eller vad är de rädda för (denna artikel är från INNAN Radler)? Det samma gäller Svenska kyrkans egna arkiv om STASI, eller vad sägs om att en biskop från Stockholm, Lars Carlzon, var ordförande i Förbundet Sverige-DDR! Jag avslutar med samma citat som jag hade om den "ångerfulla generalen" i Chile (och som även SvD avslutade med i den artikeln jag länkade till):


Sólo la verdad nos hará libres!
Bara sanningen kan göra oss fria!
Hela storyn

En svensk präst, Aleksander Radler, invandrad från Österrrike, har varit STASI-spion i 24 år-till murens fall. Prästen har förutom angiverier även rapporterat vad svenska kyrkan tycker och kollat upp fd östtyskar i Sverige.

Nu, när han konfronteras med uppgifterna så säger han sig "uttrycka ånger". Ånger? Efter att ha sett till att personer som ville ha frihet blev torterade och satta i fängelse. Han bröt alla tänkbara regler som en präst har att följa. Jag skrev för ett tag sedan om den chilenska generalen som "uttryckte ånger" (läs gärna det inlägget med för att få en bättre förståelse av hur jag tänker). Han var i alla fall en militär, men här är det en man som skall ta hand om "sina lamm"...

Jag ger inte ett ruttet lingon för att han, eller hans fru som visste om det, är ångerfulla. Det är bara så man säger... Han var ju elitspion och inte bara en vanlig angivare.

För mig är det självklart att han skall förlora sin rätt att vara präst. Det är inget som man behöver diskutera, även om brotten är preskriberade nu, så kan hans brott inför hans "gud" och de som dömdes pga honom inte preskriberas. ("Gud", eftersom jag inte tror att han var kristen... en kristen gör inte så mot sina medmänniskor, och det samma gäller givetvis de "kristna biskoparna" i Chile under diktaturen som torterade sina präster, och gjorde att vissa "försvann", som jag skrev på ovan nämnda länk)

Det skall bli intressant att se om Kd i Skellefteå låter honom sitta kvar i kommunfullmäktige efter dessa avslöjanden... en ex-kommunistspion som Kd-ledamot!!! Stackars parti!

Denna bloggen ger en liten genomgång av turerna om spionen i media... intressant att media gör på det sättet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar