lördag 16 juni 2012

Desertör i Sverige

3 Uppdateringar i slutet
..................................
Tänk dig att leva med en lögn för alla i 28 år bara för att du upptäcker att ditt land har lurat dig när du tog värvningen. Ett land som utnyttjar att flertalet av medborgarna inte har råd med högskoleutbildning, om inte armén betalar den.

Det tvingades David A Hemler till när han fick uppleva den Europeiska friheten - Den där det inte finns kyrkor som förespråkar krig mot allehanda saker, och som (oftast) bygger på medborgarnas rättigheter och inte företagens...

Han beslutade sig till slut att lämna militären, när han låg i Tyskland, och åkte till Sverige. Här har han sedan byggt upp ett liv och fått tre barn, men inte kunnat berätta något för sin familj i USA. När jag växte upp hörde jag ofta att USA var frihetens land... men ju mer jag läst och ju fler människor jag har träffat från andra länder så har det uttrycket naggats så mycket att jag inte kan förstå hur jag fick lära mig det.

Hemler nämner flera saker som tyskarna undrade:
Hur kan USA ge pengar och vapen till Contras i Nicaragua, när de använder det till att döda civila? (höger mot vänster)
Hur kan USA ge vapen till en diktator som Saddam Hussein, som dödar som han gör? (söndra i mellanöstern?)
Hur kan USA ge vapen till tallibanerna? (De slogs mot Sovjet, fast nu är de "onda")
USA:s stöd till Sydafrika under apartheiden (det fanns kanske "onda vänstergrannar" till landet)

Jag lägger till:
Hur kunde USA stödja Pinochet i Chile, när deras president Allende försökte bygga upp landet mot något som liknar Sverige.

Brottsling eller hjälte?


Sedan är det den som ser felet och reagerar som är brottslingen. Hemler här och Bradley Mannings i Wikileaksaffären.
I Nicaragua, Sydafrika och Chile var det de som kämpade mot förtrycket som kallades för vänsteranhängare och försvann, torterades, eller tvingades i exil, som Hemler.
Skall dessa personer som vågar stå upp mot ett felaktigt system inte hyllas istället?
Jag har träffat tortyroffer som lever i Sverige som vilken människa som helst, men i sitt hjärta vet de att de har kämpat och torterats för att de hoppades att deras land skulle kunna uppnå samma frihet som de nu har i Sverige... men det är först på senare tid som de har känt av friheten här eftersom de har levt i Sverige som i ett fängelse- paradiset blir ett fängelse när man tvingas leva i exil. Var är hyllningen av dessa anonyma hjältar?

Bra, Hemler, att du vågade gå ur din garderob. Får se nu vilket straff USA ger dig. De vill säkert statuera ett exempel för att skrämma andra småpojkar från att göra samma sak som du vågade göra (och hundratals andra som deserterade till Sverige under Vietnamkriget).
Du har mitt stöd.

Uppdatering 1

Som jag skrev i inlägget från början så antog jag att USA skulle vilja statuera ett exempel, och enligt DN idag så klassas han som en av de mest eftersökta personerna av deras flygvapen. En talesman från USA säger till NY Times att om man har deserterat en gång så är man märkt för livet, och detta fall verkar vara ännu pinsammare än vanligt eftersom Hemler har varit klassad för att se topp-hemligt material.

Hans bror och familj, som DN varit i kontakt med är i alla fall glada över att den förlorade sonen är återfunnen. Nu gäller det bara att föräldrarna kan flyga till Sverige och träffa honom, för själv får han nog tyvärr fortsätta leva i exil

Uppdatering 2

Ärendet fortsätter, och DN håller oss uppdaterade. Enligt militären så spelar det ingen roll om Hemler så är 100 år, han skall ändå gripas. Det är ett intressant rättsläge de har i "the land of freedom" (Frihetens land). Rånar du eller förskingrar pengar så har de en preskriptionstid, men om ditt samvete säger att det är fel att döda (för en politiskt vald person som kanske inte valdes av dig... och absolut inte är ditsatt som en religiös despot utan bara tänker på pengar och makt... och sina gamla filminspelningar) så är du för alltid förlorad. Den KRISTNA högern? Kristen? Döda?
Jag får inte ihop det med den kristna grundsyn som jag har lärt mig (även om det står mycket om att "Gud" straffade och dödade i gamla testamentet). Vad det synsättet däremot visar i sin tydliga glans är den sektkänsla som byggs upp i USA:s skolor (inte "amerikanska skolor", eftersom de skolor jag sett i amerikanska Chile inte gör så...) med the pledge varje dag i skolan och sina klistermärken på bilarna med "Här kör en stolt förälder till en soldat i Irak".
Hemler märker av USA:s sektkänsla på samma sätt som Dixie Chicks gjorde 2003 när de gjorde sitt berömda uttalande att de skämdes över att president Bush var född i Texas när han var på väg att starta Irak-kriget.

Uppdatering 3

Nu fortsätter det med stackaren, och enligt DN så är det en så hatisk stämning mot Hemler i USA att han har ställt in resten av familjens besök hos hans föräldrar. Även aftonbladet tar upp ärendet och länkar till bilden på Hemler på flygvapnets "mest eftersökta"-lista.

Det som jag tycker är upprörande är att USA:s flygvapen har kommit till Sverige för att "via tvångsmedel fastställa hans identitet". Visst kan de komma hit och diskutera fallet, men inte komma hit och försöka använda tvång mot människor i ett annat land. Det har inte de befogenheter till. USA skall inte åka världen runt och tro de kan bestämma överallt. Det är bra att hans advokat visar det.

Problemet är nu bara att detta är så "stort" för de i USA att de inte kommer att nöja sig med att ge ett kort straff, för de tycker det är pinsamt att han "lyckades" rymma från militären, som om han satt i fängelse. Se bara på the Chicks i andra uppdateringen hur de hetsar up folk mot varandra. Hoppas att svenska staten går in och hjälper honom, eftersom han har visat i 28 år att han kan sköta sig och göra rätt för sig om han bara får möjligheten. Det bör hans arbetsgivare vara skyldig till tycker jag (eftersom han jobbade statligt nu mera).

Mer kommer att skrivas när det kommer.

5 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet, tänkvärt. Förhoppningsvis lyfts detta problem upp mer i framtiden, och dessa människor får det erkännande de förtjänar.

  SvaraRadera
 2. Storartat! Det ligger en sanning i att inte ens bli upprörd - världen är det som det bluddrades om inom kyrkan detsamma som helvetet, så varför alls uppröras?

  SvaraRadera
 3. Lite lustigt att USA kommmer hit för att "via tvångsmedel fastställa hans identitet", när han t.o.m. har outat sig själv på Facebook och otalliga fora har skrivit om hans rätta identitet i flera dagar.

  Det finnns mer i denna story än vad som har kommit fram.

  SvaraRadera
 4. Tja jag hejar helt klart på killen, men samtidigt förstår jag USAs linje, försvaret när det ligger i krig är ingen verksamhet med svängdörrar och du kan koma och gå som du vill (i USA alltså). Tycker dock att om han begärde avsked och nekades detta under en lång tid så förstår jag att han valde att fly.

  SvaraRadera
 5. Välkommen till Facebook gruppen David A Hemler och debattera. David själv är ofta där och svarar på frågor.

  SvaraRadera