onsdag 11 juli 2012

Naturens vägar tar t-banan

Evolutionen har skapat fantastiska saker i genernas kamp för överlevnad. Allt från de gigantiska blåvalarna till de små bacillerna och virusen har drivits fram av DNA-strängarnas vilja att finnas kvar.

Forskarna gör hela tiden små framsteg i dessa vetenskapliga mysterier, för det är inget annat än vetenskap som kan lösa dem. Vill man tro på olika religioners skapande så kan man, men de löser inte frågorna eller skapar nya fantastiska mediciner via DNA-teknik.

Kungsträdgården, uppgång Arsenalgatan


Nu går forskarna ut med att man har hittat ett nytt ekosystem i tunnelbanestationen Kungsträdgårdens tunnlar. Det kan förvisso låta gammalt när de skriver att man hittade gruvdvärgspindeln för 30 år sedan,  enligt DN, men det artikeln handlar om är fantastiskt - att det har byggts upp ett helt unikt ekosystem där en nyupptäckt art i Stockholm (den trivs på kalkrika såsom Öland och Gotland), tuffkuddmossa, är längst ner i näringsväven och den lilla spindeln högst upp.
Tänk vad livet tar förunderliga vägar för att överleva när dess naturliga biotoper förändras eller det själv flyttas ifrån dem... och vad fantastiskt att det åkt hundratusentals personer förbi där utan att man ens slänger de små liven en tanke, eller jo visst har nog några gjort det: "Kan man inte tvätta bort den där slemmiga äckliga mossan från väggarna så vi får en ren tunnelbana", har nog snurrat förbi några stressade Stockholmares huvuden på väg till Gallerian.

Life is Life!

Uppdatering

Man har även hittat en ny spindelfamilj i Redwood-skogarna och grottor i närheten, i USA. Tänk så mycket forskning som varit där och ingen har lagt märke till dessa! Visst är det fantastiskt.

2 kommentarer:

  1. Hej! Tack för trevlig text! :) En liten korrigering, mossan är inte ny för Sverige, men (nästan) ny för Stockholm. Den finns bla på Öland och Gotland och en och annan kalktuffkälla på fastlandet, men har tidigare bara setts i ett drivhus utanför Norrtälje (1937) i våra trakter. Den borde egentligen inte alls vilja växa nere i Stockholms tunnelbana, granitberg som det är, men har funnit sig en fristad på kalkutfällningarna där. Märkligt!
    Hälsningar,
    Johannes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket.

      Jag har även korrigerat det lilla felet som smög sig in i texten. Jag borde varit noggrannare, eftersom det klart och tydligt står så i källan som du sa. Ber om ursäkt för det.

      MVH
      /Harald

      Radera