onsdag 15 augusti 2012

Ateist? Skeptiker? Ni blir fler!

Enligt de kristna tidningarna Dagen och Kyrkans tidning (kt) så minskar andelen religiösa i världen, medan andelen ateister har ökat från 10 till 13 procent sedan 2005. I Sverige var 8 % övertygade ateister medan det i Kina är 47 %. (Undersökningens pressrelease som länk. Den heter: Global Index of religiosity and atheism - 2012)


Anledning till ökningen enligt tidningarna

Enligt kt så beror ökningen på att Kina är med i undersökningen i år, vilket de inte var förra gången, och deras politiska system gör att man skall vara ateist. Jag skulle inte skylla på kommunismen, för då skulle tex Rumänien, som var en kommunistisk diktatur i 50 år, ligga på femte plats i världen över religiöst troende personer (89% jämfört med Sverige 29% och USA 60%).

Enligt min tes så hade jag tänkt att skylla på att det finns många Buddhister i Kina, eftersom Buddhister inte tror på en gud utan bara har Buddha som en helig person. Den tesen sprack när jag såg i undersökningen att det var den religion som hade minst andel ateister bland sig (0% pressrelease s 19-20). Men det rimmar ändå väl med, som Dagen skriver, att även Japan och Sydkorea har en högre andel ateister. Sedan har kt rätt i att om man tar med ett land med fler ateister i en undersökning så ändras per automatik medlet enbart av den anledningen.

Dessutom kan man fundera på hur man skall svara om man är Buddhist till denna fråga:

Irrespective of whether you attend a place of worship or not, would you say you are a religious 
person, not a religious persons or a convinced atheist? (Oberoende om du går till någon plats för att tillbe eller inte, skulle du säga att du är en religiös person, en icke-religiös person eller en övertygad ateist?) Som Buddhist svarar du att du är religiös, antar jag...


Vad säger undersökningen mer?

Den säger ungefär vad bloggaren Niklas skriver i artikeln Religiös dumhet, men enbart i siffror och mer diplomatiskt ( pressrelease s 19):
Ju högre utbildningsnivå desto färre religiösa och fler ateister.

Ju högre inkomst desto färre religiösa och fler ateister.


Dessutom så framkommer det att fler kvinnor än män är ateister, och de är även mindre religiösa (Skall man skämta till det om kvinnorna så sägs det ju att kvinnor kan göra flera saker samtidigt, de utvecklas tidigare än mannen och är oftast lite intelligentare med... vilket märks i skolorna... vilket kanske kan påverka resultatet?)

Åldersmässigt sett så är åldern 30-65 minst religiös, under 30 är det lite fler religiösa (dvs många har inte studerat färdigt och bor kanske kvar i sina religiösa hem och påverkas därifrån). Mest religiösa är de som är +65, vilket kan ha att göra med att de:
1 Närmar sig döden och börjar tänka mer på det.
2 Är uppvuxna under en tid när man inte fick ifrågasätta religionen på samma sätt som man kan göra nu när internet öppnar upp så att man kan ta reda på fakta själva

Man kan se det som i bilden här under: Ju fattigare land desto fler är religiösa

(Ursäkta kvaliteten, originalet där man lättare kan läsa namnen finns i pressreleasen)

Noterbart är även att USA, där man hela tiden pratar om "God bless America" (och då menar de så klart USA, och inte Sydamerika, för dit skickar de ju sina multinationella företag för att suga ut allt de kan så att deras "Amerika" är välmående...), där har religiositeten sjunkit med 13% från 73% till 60%. Den kristna högern är nog lite rädda, eftersom de till och med ser till att Mitt Romneys vice presidentkandidat Paul Ryan var tvungen att byta ut sin favoritfilosof från Ayn Rand till Thomas Aquinas, anledningen var att Rand är ateist!

Irland

Irland är ett intressant land, som kan få belysa religionsproblematiken, som jag ser det (uppdatering: Jag upptäckte även att tidningen Dagen tar upp Irland som ett exempel i en egen artikel, men deras fokus är lite annorlunda än mitt).
Landet har en av Europas strängaste abortlagar. De ville 2007 tvinga en flicka att föda sitt barn fast det hade så grava hjärnskador att det bara skulle kunna överleva 2-3 dagar. Hon överklagade beslutt att hon inte fick göra abort till HD, och fick till slut åka till England och göra abort, för den katolska kyrkan har makten över folks liv på ön, enligt denna länk, som beskriver ärendet på ett bra sätt. Även denna länk berättar lite mer om abortproblematiken på Irland

Just katolska kyrkans makt på den gröna ön är intressant nu i denna undersöknings ljus. Det landet är det som har förlorat näst mest religiösa personer sedan 2005 (endast Vietnam förlorade fler: -23%). Irland sjunk från 69% till 47% religiösa. Jag antar att det i landet finns andra religioner än katoliker, vilket då gör att katolikerna är i minoritet nu mera. Tyvärr så märks inte det i kvinnornas självständighet än, och deras rätt till att få bestämma över sina kroppar. Låt oss hoppas på lite bättre utbildning i skolan där, så att kvinnorna skall få sin frigörelse.


Min egen åsikt

Låt folk tro på vad de vill, eller välja att inte tro på något, så länge som en persons tro inte förstör får andra personer. Man kan aldrig rättfärdiga att döda någon (då menar jag inte foster som är så små att deras centrala nervsystem inte har vuxit fram) med hänvisning till någon gud, vilket abortmotståndare i USA ville göra. Inte heller att misshandla andras kroppar i religionens namn anser jag är rätt. Då tänker jag på kvinnlig och manlig könsstympning, vilket jag har skrivit om här Motarbeta kvinnlig könsstympning och dessa två om manlig: Skattebetald könsstympning och Omskärelse som ceremoni. Men självklart så gäller det även antroposoferna med som med sin religion gör så att icke-antroposofer som är gravid riskerar att få gravt handikappade barn (i Södertälje), vilket står mer om i detta inlägg Varning för Södertälje!

Håller man sig till sin tro utan att det skadar andra så får man ro i sin själ och världen blir lugnare.

Bloggat

Bergsjöbloggen anser att ateism inte finns, och därför kan man bortse från denna undersökning, och han gör det genom att hänvisa till Bibeln. Enligt honom så "förtrycker ateister och humanister Gud och får därför Guds vrede". Det är helt okej att tro på det sättet, men då glömmer man bort att en ateist per definition inte tror på en gud som kan ge en sin vrede. Ateisterna får däremot ofta uppleva de gudstroendes vrede eftersom de vågar ifrågasätta. De gör som småbarn och frågar "Varför är det så?", "Hur kan det fungera så?", men de nöjer sig inte med enkla svar utan vill se fysiska bevis på att det är så som den som svarar säger. En bok som då berättar vad man trodde för 2 000 år sedan, innan vetenskapen upptäckte det som den har gjort blir i deras ögon inte trovärdig (även om boken/böckerna, för vi har andra religionerna med som undersökts, innehåller väldigt många visa ord och tankar). Det var intressanta Bibelcitat i alla fall!

Till slut

Så hittade jag denna youtube-video som kan vara en del i debatten om religiositet och fredlighet... (engelsk text)

Värt att tänka på när man sett den är att det oftast inte är den "lilla" troende människan som startar krigen, utan de "små" blir utnyttjade av maktfullkomliga, oftast psykopatiska, ledare. Som motpol till dem kan man titta på de som offrar sina liv för att försöka hjälpa de som är i behov av stöd och hjälp. Man kan även titta på de som inte behövt offra sina liv, men som ändå gör allt de kan ex Läkarmissionen (reklamen högst upp till höger) och en person som Elise Lindqvist. (Därav mitt motto:

Låt folk tro på vad de vill, eller välja att inte tro på något, så länge som en persons tro inte förstör får andra personer.


Dagens västreligion: Politik

Jag hade ett samtal igår om denna post, och krig i religionens namn. Han jag pratade med sa då att den moderna religionen i västvärlden (den värld där folk är mer utbildade) uttryckte det såhär:

När demokratin utvecklats ser man att ledarna inte kan hänga upp sig på gudomlighet, utan nu kan vi istället säga att politiken har blivit religion. Vi väljer våra "religiösa ledare" utifrån vår tro på samhället och har tilltro till dem så länge de sköter sig...
Intressant tanke!

2 kommentarer:

 1. Mycket bra artikel.
  MVH
  Martin Gustavsson
  Partiledare
  Vetenskapliga partiet

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket!!!
  Det värmde :-)

  MVH
  /Harald

  SvaraRadera