tisdag 21 augusti 2012

Golfande nazist

Alla kan vi ha olika intressen och vi har en förmåga att sätta våra revirmarkeringar på det som vi gillar. Så har nu en nynazist gjort som tycks älska golf. Det är beklagligt att en boll med ett hakkors får sådan spridning (även till min blogg), men det är för att symbolen står för så mycket ont här i världen.

Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur någon vettig person som har minsta lilla skolning och kan läsa kan hylla en symbol som står för död, tortyr och mänsklig förnedring. Jag skrev om koncentrationslägret Fort IX i Kaunas i bloggposten Mänskliga rättigheter ej populärt, och där står det mer om lidande och död för olika länders medborgares kamp för mänskliga rättigheter.

En nynazist anser att han är bättre och har mer rätt att leva än andra, som skall vara hans underordnade (slavar), eller utrotas-judar. Det är en skam att det finns folk som tänker på det sättet, och därför kunde jag inte låta bli att dra på smilbanden när en av Ungerns starka högerextrema politiker med starka antisemitiska åsikter visade sig vara just jude. Politikern Csanad Szegedi blev mycket förvånad, vilket det står mer om i posten Jude eller inte jude, det är inte frågan.

Vad kan VI göra?

Alla kan hjälpas åt att motverka nynazismen, och andra former av människoförnedrande yttringar genom att våga tala med sina barn om det. Lämna inte över allt ansvar på skolorna, utan ta ert eget ansvar med.
Har ni möjlighet att besöka ett koncentrationsläger- gör det. Det måste inte vara Auschwitz, utan de andra är minst lika hemska.
Hör ni era barn yttra sig förnedrande om någon, skratta inte utan skäll på dem. Lär dem visa respekt för alla. Utbildning tar ofta bort fördomar, stöd barnen och ungdomarna i skolarbetet så att de ser att vi är olika, men ändå så lika med känslor och tankar allihop.

Låt inte främlingsfientliga personer vinna över mänskliga rättigheter!!!
Låt golfbollen bli en symbol för att kampen för allas lika värde inte är över, ingen politisk ideologi eller religiös organisation skall få förtrycka folk (med det menar jag givetvis att inte heller kvinnor skall förtryckas...)

6 kommentarer:

 1. Tja! Lite distans kanske. Det är några streck på en boll - ursprungligen ett solkors - en s.k. swastika. Har funnits i ett flertal kulturer. Inget att direkt hetsa upp sig över eller bli rädd för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, Wunder, att symbolen i sig från början var en fin symbol (som även Finland använde på sina flygplan under 1: världskriget, om jag inte missminner mig).

   Man behöver inte bli rädd, men att man tar ett krafttag och jobbar mot vad symbolen står för (tänk bara på Norge...) Det är det viktiga!

   Radera
  2. @Wunder & @Harald: Jag håller med >> http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika

   Jag tränar en Japansk sorts kampsport/kampkonst som heter Shorinji Kempo, och där så har vi den så kallade "Original Swastikan" tryckt på bröstet utav våra Dogi´s (dräkter).
   Symbolen hette ursprungligen "Manji", den är flera tusen år gammal, har flera positiva betydelser och används änn idag för att tex markera ut Buddhistiska Tempel på kartor runt om i Asien.

   Nazisterna tog symbolen som representerade och stod för så mycket gott, spegelvände den och dess mening där med också.

   Radera
 2. ja ja ja ... krafttag var det :)

  Hemskheterna som gjordes då har satt väldigt stora spår. Tjatas gör det om det också i tid och otid. Detta lär vi inte glömma :)

  När det gäller nynazister så är de ju bara helt aningslösa. Nazisterna i Tyskland var socialister. De var helt klart till vänster om Socialdemokraterna. Nazist betyder just Nationalsocialist. Deras mål var att staten skulle styra över folket och bedriva diverse verksamhet, som daghem och även fabriker.

  Knäppgökarna som kallar sig nazister i dag är ju ett högerpatrask. Gissar att de var ganska svaga i historia i skolan.

  Enda likheten är främlingsfientlighet. Men ... tyvärr .... högern har inte ensamrätt på främlingsfientlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. du har rätt, wunder, om främlingsfientligheten.
   Därför försöker jag lyfta fram båda sidorna. Läs inlägget om kaunas fort IX som jag länkade till. där upplevde de båda sidorna

   Radera
 3. Big deal... Varför uppmärksamma detta? Överdrivet.

  SvaraRadera