tisdag 7 augusti 2012

Lugnet före stormen, eller?

Uppdateringar i slutet...
Christina Lugnet förlorade jobbet som generaldirektör för ett statligt verk, tillväxtverket, nu i dagarna. Själv förstår hon inte riktigt varför det har gått snett, fast vi andra-Vi som betalar skatten som har använts förstår att det beror på att hon lät sitt statliga verk betala miljoner i representation samtidigt som andra statliga verk och skolor vänder på varje femöring för att få det att gå ihop- Vi förstår... men vet att det är ett spel för gallerierna.

Omplacering

Generaldirektören Lugnet omplaceras bara och får sitta på regeringskansliet under den tid som hon har kvar av sitt förordnande, dvs 3 år. Detta är lite som Harald Edelstam "omplacerades" till ett arkiv under andra världskriget av regeringen för att han var "obekväm". Där skall man "ta tillvara på hennes expertkunskaper".

För "folket" ser det ut som hon fick sparken, särskilt som rubrikerna jag länkade till i första meningen samtliga skriver att hon får sparken. Näringsministern Annie Lööf vinner på detta sätt billiga politiska poäng och folkets gillande.

Vad är detta?

Det vi ser är ett vanligt politiskt knep inom ALLA partier och regeringar för att hålla folket lugnt. Representation i all ära, det måste företagen och statliga myndigheter få ha för att kunna göra reklam och få kontrakt, men det finns gränser. Dessa gränser är lätta att ta sig över, och då gäller det att ha rätt personer bakom sig så att man kan fortsätta, för det är just det som Lugnet får göra. Hon fortsätter med sin höga lön, för hon har ju ett kontrakt, medan en "vanlig städerska" som tar hem en toarulle, eller en lärare som råkar ta hålslagen hem, och blir påkommen riskerar att förlora jobbet.

Som DN skriver så finns det mycket mer att städa upp, men anser regeringen och oppositionen att det är önskvärt? Jag tror inte det, för då skulle de ha sett till redan under Ingvar Carlssons tid att skriva tydliga regler som var lätta att följa.
Nu är det upp till tidningarna att försöka komma ihåg att detta måste vara Lugnet som skapar stormen, och fortsätta att granska vad som händer i denna affären-
Vad får hon jobba med nu i tre år som är mer komplicerat än vad en nyexaminerad lärare skulle kunna göra för 23 000 kr/mån?
Vilka fler statliga verk har gjort överdrivna representationer?
Kommer de att backa nu och vara försiktigare med VÅRA pengar?
Kommer tidningarna verkligen att fortsätta granskningen, så som vi betalar dem för att kontrollera så att inte Sveriges ledare överutnyttjar makten och blir maktgalna?
Vill tidningarna det, eller är de bara ute efter att sälja lite lösnummer och offra lite kanonmat samtidigt som de följer sina ägares direktiv över vilka man får och inte får granska... (Fast lite förvånande var det att det var en högertidning som avslöjade detta!)

Kommer representationerna som görs av ministrarna att granskas så att de inte överdriver med våra pengar? (Tänk bara på hur ministern Jan O Karlsson tvingades avgå efter att journalisten Niklas Svensson avslöjat hans kräftskiva på skattebetalarnas bekostnad)

Tyvärr är jag en tvivlare, men jag hoppas att styrkan i att ha både höger och vänstertidningar i Sverige skall göra så att alla blir rättvist granskade (även Sverigedemokraterna som tidningarna just nu verkar för fega för att granska... är det inte dags att börja snart så att alla vet vad som försiggår innan nästa val kommer?).

Uppdatering 1

Vi får inte glömma att även om Lugnet nu har gått så var faktiskt hela styrelsen med om att besluta i dessa frågor (Vilket en påpekade i en kommentar). Jag kan inte tänka mig att hon haft så stort mandat att han kunnat göra det själv... Vad händer med styrelsen? Varför skriver inte media om det utan försöker bara hitta en syndabock?

Uppdatering 2

Fy vad rätt Hanna Kjöllner har i slutet av denna artikel, när hon säger att det är en skam att kommunerna drar in på pedagogiska luncher och gemensamma luncher som är skattemässigt avdragbara. Kommunenra drar in på det för "det kostar för mycket", men de glömme vinsten de gör genom att läraren kan se om eleverna äter, eller om de fejkar/aldrig äter. Läraren kan själv smaka om maten är bra när de äter pedagogiskt och stödja eleverna om det inte är näringsriktigt, precis som personalen på demenshem, HVB-hem eller andra hem kan göra. Varför drar dessa in på gemensamma måltider, som är så viktiga för brukarna? Det är som om det kommunala samvetet försöker rättfärdiggöra sig genom att dra in på dessa saker eftersom cheferna redan har skott sig för mycket på de kommunala pengarna. Sluta med det, det är olika budgetposter, och förr eller senare så upptäcker de lokala tidningarna vad de högre upp i hierarkin gör och det straffar dem. Jobba istället för de som verkligen behöver hjälp!!! Säg ifrån och fortsätt ert underbara jobb, ni som jobbar med personer i behov av stöd (Personal på olika hem och i skolor)!!!

Uppdatering 3

Wow, säger jag, först nu vill politikerna se över vad som skall hända med "generaldirektörer" som sparkas. De märker att folket inte tycker det är rimligt att en sparkad person får fortsätta med bibehållen lön (91 000 kr/mån), fri lägenhet och 4 gratis hemresor i månaden, som Lugnet har, inklusive behålla sin titel!
Det ropas även om krav granskning av Tillväxtverket efter DN:s artikelserie som avslöjade skandalen. Att, som GP skriver, även generaldirektörer måste en anställningstrygghet är helt rätt, och att man måste värna om dem så att det inte blir ministerstyre... men hur kommer det sig att de har en sådan hutlöst stark anställningstrygghet så att de kan totalt missköta sitt jobb och andå få stanna kvar (med andra uppgifter) till samma lön och förmåner?

Vilken tur regeringen har att de redan 2010 började en utredning om just generaldirektörernas villkor, men att det skall ta 2 år att utreda är lie väl magstarkt, och vad lägligt det är att utredningen blir klar nu i höst..

Skärpning nu. Media, fortsätt granska korruptionen!!!

Uppdatering 4

Aftonbladet hörsammade mitt rop och har tagit reda på att sparkade generaldirektörer nu årligen kostar 8,4 miljoner kronor (ej inräknade sociala avgifter). Även de som applåderade när kontrakten skrevs försöker nu vinna billiga poäng på att klaga (politiker så klart!!!) Det är en läsvärd artikel!


DN:S granskningar ger frukter av det sura slaget för oss skattebetalare...men det är bättre att få bort de sura äpplena så att vi får bra frukter... även om Skandalerna inte tar slut.

Nu gäller det att granska allt det andra som tillväxtverket har gjort med, vilket SvD har börjat genom att titta på hur bra tillväxtverket lyckades med sin kvinnosatsning i företagande... Det visade sig vara svårt att hitta, eftersom pengar har pumpats in i projektet (375 miljoner kronor) men ingen kontroll har gjorts på deltagare, eller utvärdering. Tänk om en skola skulle sköta sina utvärderingar så, gissa om skolverket då skulle klaga!!!

2 kommentarer:

  1. Det fulla ansvaret för tillväxtverkets verksamhet vilar på tillväxtverkets styrelse. Medlemmarna av tillväxtverkets styrelse har varit med och festat loss på tillväxtverkets fester. Men eftersom det finns Moderata politiker i tillväxtverkets styrelse, så har den naturligtvis full diplomatisk immunitet.

    SvaraRadera
  2. Det är vidrigt att de som missköter sig så här får lön i tre extra år. Folk som Lugnet borde istället inte få en enda krona utan bli tvingade att ställa sig i kö på arbetsförmedlingen som alla andra arbetslösa och där bli tvingade att gå deras förnedrande vuxendagis-kurser hos MIROI.

    Om jag som vanlig knegare hade gjort detsamma hade jag först fått kicken direkt, blivit återbetalningsskyldig och eventuellt även fått fängelse, trolöshet mot huvudman. Men naturligtvis kommer de aldrig att fälla henne för brott för det funkar inte så. Och då det "enbart" rör sig om skattepengar så kommer det förmodligen inte ens att utredas ordentligt. Men Lugnet är absolut inte den första och garanterat inte heller den sista som kommer göra så här och komma undan med det.

    SvaraRadera