lördag 25 augusti 2012

Liknöjda likbevakare

Precis som jag skrev i posten Avpersonifierande nummer så har vårt personnummer ännu en gång gjort att en familj har blivit lidande för andras likgiltighet.

En alkoholberoende man som inte hade mycket kontakt med sina barn dog förra året (2011). Det dröjde en månad innan socialtjänsten hörde av sig till dottern och sa: Vi har en kropp här på bårhuset som ingen vill ta hand om, är det din pappa?
Gissa om dottern fick en chock, men hon ringde upp bårhuset som säger skitbra du ringer han har ju legat här en månad! 
Vilken brist på respekt när en anhörig ringer, men vilken brist på respekt för den döde att inte försöka kontakta hans anhöriga så fort som möjligt-Helst innan han hinner dö så att han har någon vid sin sida vid hans sista andetag i detta livet.

Bristen på respekt fortsätter, eftersom socialtjänsten som skall göra en dödsboanmälan till skatteverket inte har gjort det ännu, 10 månader senare. Nu riskerar hans barn vite på 10 000 kr om det inte sker inom en vecka, men de har inget ansvar för det. Detta är anledningen att det står i tidningen nu. Familjen har försökt komma till rätta med situationen, men socialen har inte gjort sitt. Det enda som hjälper då är att försöka få media att skriva om det för då kan personen bakom personnumret kanske få lite upprättelse efter döden.

Vart har Sverige kommit när en person som dör inte visas någon respekt ens i bårhuset? När familjen inte kan få ett avslut även om den anhörige inte hade mycket kontakt med honom?
Alla har rätt till lite medmänsklighet, även de som är på samhällets botten.

(Vill bara påpeka att jag tycker det är bra med personnummer så länge de används rätt, men när myndigheterna försöker gömma sig bakom siffrorna så att de inte ser att det är människor de behandlar då blir jag upprörd)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar