torsdag 30 augusti 2012

Rasism finns överallt

Kanadas centralbank anklagas för rasism när de gjorde den nya 100 dollarsedeln.
Först hade de en bild på en asiatisk kvinna som tittade i ett mikroskop, det såg rasistiskt ut tyckte kontrollgruppen, med motiveringen att den visar det som om alla asiater är duktiga på vetenskap. Därför ändrade banken motiv och slutresultatet blev en vit kvinna i samma position. Då klagade kinesiska grupper som tyckte att banken hade böjt sig för rasism och att dagens sedlar inte representerar minoriteterna i landet längre.


Om man skall hålla på att vrida och vända på allt på det sättet så kan jag nog hitta "rasism" överallt. Kakan "Finska pinnar" till exempel kan ju vara rasistiskt eftersom det har formen som ett visst manligt kroppsorgan, men de är ganska små...

Hur långt skall man egentligen gå med sökandet efter rasism? Självklart skall man försöka få bort stereotyper om vissa folkslag (vilket syns tydligt på piratkarusellen i Tivoli i Köpenhamn-En kolsvart pirat med stora röda läppar...)

När det gäller stereotyper så finns det mycket att hitta i gamla böcker, sånger och som i Tivoli på olika statyer. Dessa skall absolut inte ändras, anser jag, eftersom de har ett historiskt värde. Det var en diskussion för ett tag sedan att man skulle ändra Taubes text i Flickan i Havanna, eftersom den är förskönande om prostitution. Det tycker jag inte man skall göra! Även om vissa feminister anser att det är ett svek mot kvinnan att han finns på den nya 50 kronorssedeln. Ynkligt och löjligt är vad det är att säga så!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar