fredag 3 augusti 2012

Mänskliga rättigheter ej populärt

Uppdateringar om Ryssland (särskilt om Pussy Riot) och Vitryssland (många) i Slutet
Jag har varit i Kaunas, Litauen och besökt Fort IX med en före detta människorättskämpe från Chile. Att vara på ett sådant ställe och samtidigt kunna få höra en person som själv upplevt liknande saker och även ha träffat kamrater till henne som upplevt det gör att man förstår så mycket mer.

Fort IX

Fort IX var från början ett försvarsfort som sedan gjordes om till fängelse för oliktänkande under kommunism-eran 1920-42. Då användes det till tortyr och uppsamlingsplats av präster och intellektuella som skulle till Sibirien.
Mellan 1942-44 tog Nazisterna över fängelset och hade det som utrotningsläger (koncentrationsläger) och avrättade cirka 30 000 judar och 20 000 andra från hela Europa.
Stalins trupper kom tillbaka och "räddade" Litauen 1944. Därefter fortsatte de att använda Fort IX som tortyrcenter och uppsamlingsplats fram till 1980-talet.
Kommunisterna byggde även ett monument över Fascismens offer vid dödens fält.

Chile

Under diktaturen fanns det förbjudna partier som kämpade för folkets frihet, till exempel MIR och Frente Patriotico Manuel Rodriguez. Dessa var vänster och kallade sig ofta kommunistpartier. Vissa fick stöd från Sovjet, men det de ville ha var frihet och inte diktatur. De ville inte att deras släktingar skulle försvinna, som Muriel Dockendorff och Antonio Llidó (katolsk präst) gjorde. (Läs mer om dem i detta inlägg)
Muriel Dockendorff

Kommunistdiktaturerna

Många från MIR flydde, en del kom till Sverige, och kom till Sovjet. Där fick de återigen uppleva diktaturen som de själva kämpat mot. De fick bo i egna hus så att de var lätta att bevaka, eftersom de var "revolutionära" och ville ha frihet för folket, och en del "försvann" (dvs dödades och kom aldrig tillbaks, precis som i Chile).

Det blev så tydligt i berättelsen jag fick höra i Fort IX från min chilenska kompanjon att hade hon fötts i Litauen eller något annat kommunistdiktaturland så hade hon kämpat för "kapitalismen" och sett mot USA istället som befriarna och dit man ville nå (vilket var tvärt om i Chiles diktatur där USA var de man hatade för de sponsrade militärkuppen...). Hon sa att hon troligen hade blivit satt i Fort IX och sänts till Sibirien för att hon var obekväm. Hon älskade friheten!

Vitryssland

I Vitryssland finns det också en diktatur, och de har en opposition som kämpar för de mänskliga rättigheterna. Sverige, som annars brukar anses för mesiga (för sin neutrala hållning under andra världskriget), har haft kontakt med oppositionen, vilket är en naturlig del i ambassadernas arbete i världen. På grund av att ambassadören hade "för mycket" kontakt med de som arbetar med de mänskliga rättigheterna!
Sveriges ambassadör Stefan Eriksson 

Jag kan förstå diktatorn. Det är inte roligt att det kommer folk från andra länder och pratar med folket i landet som vill ha frihet. Han riskerar ju att själv förlora makten då... och han är en maktgalen diktator. Hur många diktatorer gillar att folket vågar opponera sig?

De som kämpar för sin frihet i Vitryssland vet nu att man kan lita på Sverige i kampen för frihet, men de måste själva vinna över diktaturen, vilket är svårt eftersom han har folket i ett järngrepp med hjälp av armén.

Bra beslut av Carl Bildt att inte släppa in den nya vitryska ambassadören, och utvisa två av deras diplomater!

Uppdatering: Veckan innan ambassadören Stefan Eriksson blev utvisad har statligt kontrollerad media i Vitryssland smutskastat honom och Sverige och sagt att han/Sverige har utbildat oppositionen i arbete mot regeringen. Stackars paranoida ledare. Det kan inte vara lätt att styra ett land där man vet att huvuddelen av folket hatar en, men ingen vågar göra något. Hoppas hans paranoja dödar honom innan han dödar för många av sitt folk...

Uppdatering 2: Fast ett halvår efter "affären" så har kritiken varit väldigt tyst... Vad är det som gör att Sverige tystnar och låter folket fortsätta kämpa i motvind utan stöd? Är det en "handelspartner" som behövs?

Frihetskämpar

Frihetskämpar mot diktaturer och erövrare räknas alltid som brottslingar av de som bestämmer över landområdet. De må vara snapphanar, MIR i Chile eller kämparna i Frankrike under andra världskriget (se serien Hemliga armén som visades på TV under 80-talet, och "Allo, Allo emliga armén" är en parodi på).

Många av dessa kämpar dör och försvinner och man får aldrig veta något om dem, medan flertalet av överlevarna får leva i exil.

Kämpa på!

Uppdatering Ryssland 

Enligt en utredande artikel i DN så har man i Moskva, Ryssland, lagar som kriminaliserar stöd från utländska ambassader till oppositionella. Det blåser en mild diktatorisk vind över Putins Ryssland som även märks i rättegången mot punkbandet Pussy Riot, där yttrandefriheten är en utopi och oppositionella fängslas, precis på den gamla Sovjettiden (som i Litauen). Bra att det finns andra band från andra länder som öppet vågar visa sitt stöd för de fängslade, såsom Red hot chili peppar, Patti Smith, Björk och Franz Ferdinand, det är samma sak som Sting gjorde i Argentina mot deras diktatur när han skrev och sjöng en sång för mödrarna som demonstrerade varje fredag för sina försvunna barn!

Putin ger jag inte mycket för när det gäller mänskliga rättigheter...för honom betyder det "mina rättigheter"
Även Madonna visade sitt stöd i en konsert i Moskva. Där tog hon på sig en rånarluva och hade texten Pussy Riot skriven på ryggen när hon sjöng Like a Virgin. Som tack för sitt stöd för oppositionen kallade den ryske vice premiärministern henne för en före detta slyna, eller hora. Go go go Madonna!
Våga visa stödet!!!

Fredagen den 17/8 2012 är det en stödmanifestation för gruppen utanför Rysslands ambassad i Stockholm (och i många andra länder)! Härligt. Tyvärr jobbar jag men hoppas många kommer dit! (Läs mer hur det gick här)
Vill ni veta mer hur Pussy Riot tänker så har DN lyckats intervjua den sista fria medlemmen i gruppen. Det kan ni läsa om här

Uppdatering: Tyvärr förlorade yttrandefriheten och religionens förtryck av massorna!!! Pussy Riot dömdes till två års fängelse för huliganism. Den ryska ortodoxa kyrkan har hittat en bundsförvant som hjälper dem att förtrycka... detta kommer att öka på antalet ateister i världen när de ser att kyrkan bara vill förtrycka folket (eller om frikyrkorna är snabba kan de vinna flera lamm i ryssland som vill fortsätta vara med Jesus, men inte under kyrkligt förtryck...)

Uppdatering Vitryssland

"Lukasjenko slänger nu ut alla svenska diplomater från Vitryssland. Hans rädsla för mänskliga rättigheter når nya höjder", skriver Carl Bildt på Twitter, enligt tidningarna, och fortsätter med att säga att "Lukasjenko är en buse".
Samtidigt så stänger Lukasjenko Vitrysslands ambassad i Sverige

Utifrån det jag kan läsa (har självklart inte alla information eftersom det är diplomatiska kontroverser) så handlar detta till största delen på att Sverige har ett demokratiprogram i Vitryssland. Precis som med alla andra demokratikämpar så sticker det i ögonen på en diktator som Lukasjenko. (Diktatorer är oftast psykopatiska, maktgalan personer som saknar empati och inte förstår något annat än "mitt, mitt, mitt" eller som diktatorn Videla i Argentina sa "de var tvungna att dö i kriget mot omstörtande verksamhet")

Mycket kan man tycka om Bildt, men i detta ärendet så gör han rätt! Han vågar stå för att Sverige är ett demokratiskt land som vill hjälpa andra folk att uppnå demokratisk status och demokratiska val Tyvärr så kommer vi inte att få reda på hur många demokratikämpar som fängslas och försvinner i Vitryssland nu, men jag hoppas att deras kamp inte är förgäves.

Två saker till som har upprört diktatorn innan denna skandal hände är reklambyrån Studio total som släppte nallebjörnar över södra Minsk med budskap om yttrandefrihet och demokrati. Detta vill nu vitryska KGB utreda med svenskarna på plats. De är inbjudna att "delta på plats i utredningen". De har inte tackat ja till det, vilket är klokt!
Vad som nu idag (11/8-2012) framkommer är att de "överväger att åka dit" om de får garantier att inte bli fängslade. Hoppas de tänker om. De kan ju inte gå till ambassaden och klaga när de fängslas, för detta handlar om ett land som styrs av en enfaldig och enväldig diktator som brukar sätta oliktänkande i fängelse. Varför skulle han dra sig för att göra det med några svenskar som har "smutsat ner" hans rykte? Tänk om, tänk rätt! (Även om de två gripna i vitryssland kan ses som en gisslan för att få dit svenskarna så finns det inte mycket man kan göra för att hjälpa dem. De är "bara" ännu två offer för diktaturen!)

Vidare så "kräver" Lukasjenko ett svar från Sverige och Litauen att de var med och planerade "Nalleattacken"... Kräver är starka ord för en som inte har någon makt utanför sitt eget militära område, och ännu mindre makt blir det om man ser till att USA stödjer Sverige i hela processen med att jobba för demokrati i Vitryssland

Ytterligare en sak är att Loreen har uppträtt i Vitryssland och då även träffat oppositionen. Först blev det kritiserat, men i efterhand kom det fram att hon träffade oppositionen, och då kom det i ett nytt ljus... det var inte populärt i den vitryska diktaturens högborg!

Ett problem som uppstår är nu kyrkornas hjälpsändningar till landet, de jobbar på sitt sätt för att hjälpa de utsatta, men måste hitta andra vägar för att nå fram.

Det är svenskar för demokrati det!

6 kommentarer:

 1. Så är Vitryssland sura på Professor Arne Ljungqvist och att det blev diskning i OS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha ;-) Alltid är det något man skall sura för...

   Radera
 2. Det finns ingen demokrati i Sverige. Men fortsätt du att inbilla dig det. En dag vaknar du också upp.

  SvaraRadera
 3. Det finns mer demokrati i Sverige än i de flesta länder (definitivt mer än i USA till exempel).

  Sedan finns det fortfarande mycket kvar att göra...

  SvaraRadera
 4. I Sverige bedrivs ett förtryck mot de som inte accepterar den huvudlösa invandringspolitiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På sätt och vis håller jag med dig där.
   Invandringspolitiken diskuteras för lite inom politiken, och tyvärr så tar inget parti debatt med Sverigedemokraterna heller.
   De andra partierna är för rädda at rösta som Sd, vilket gör att de alltid blir någon som folket "kan tycka synd om", eller "offer".
   Bäst hade varit om man röstade som de när de tycker samma sak som en själv, och samtidigt tar debatten när den kommer. Man kan inte tiga ut dem.

   Media kan inte heller tiga ut Sd, utan skulle skriva mer om dem med...
   På det sättet kan man säga att de som inte följer strömmen är förtryckta (genom att deras åsikter inte skrivs eller debatteras som sig bör)

   Radera