tisdag 28 augusti 2012

Nätmobbning sjunker i åldrarna. Föräldrar vakna!

Enligt en ännu inte publicerad studie om teknikbaserad mobbning så sjunker åldern när mobbing via internet och sms sker i åldrarna. Var sjätte fjärdeklassare har råkat ut för det och värst drabbade är tjejerna-Speciellt de tjejer som har en negativ syn på sig själva.

Tjejer

Att det är tjejerna som är mest utsatt förvånar mig inte. När de kommer upp i den åldern att de börjar röra sig socialt ute på nätet så är risken större att de kommer i kontakt med äldre personer med felaktiga intentioner- Grooming är något som alla föräldrar måste tänka på och prata med sina barn om, även killar vilket exemplet visar på mitt blogginlägg: Grooming- Lek och allvar.

De tjejer som har dålig självkänsla kan försöka bekräfta sig genom att lägga ut bilder på nätet på ex snyggast.se, vilket då lättare leder till mobbning av okända personer.

Tjejer är även mer sociala i den åldern än killar i det avseendet att de är mer för att prata, som tonåringar- killarna vill hellre spela boll och leka.

Det är hur som helst inget man skall ta lätt på, utan man måste stödja de utsatta och reagera mot utövarna.

Vad kan man göra för att hjälpa?

Ann Frisén, professorn som gjorde undersökningen tillsammans med doktoranden Sofia Berne, ger en del tips i denna artikel, och jag har tidigare skrivit om det i Groomingsartikeln ovan och under uppdatering Mobbning i artikeln Skolakut, hjälper det? där kontentan är att man som förälder inte kan förvänta sig att skolan kan göra allt för att motarbeta detta utan huvudansvaret ligger hos föräldrarna! Det mesta av denna typ av mobbning sker på fritiden men påverkar självklart skolgången med. Därför skall skolan stödja och kan kanske anordna föräldrautbildningar i ämnet.

Föräldrar var en del av era barns internetvardag. Lär dem hur man rör sig på internet, men lås inte sidor för då får de inte verktyg av er hur de skall skydda sig på sådana sidor när de är öppna, ex på andra datorer. (Låser ni en sida i Internet Explorer så är den inte låst i Google Chrome...). Prata och lär dem lita på er. Berätta att vissa saker är inte okej att bli utsatt för så att de vågar berätta om det händer dem så att ni vid grova fall kan gå till polisen (Det finns andra barn som mobbar via nätet och då räcker det att gå till föräldrarna och skolan, men är det större som trakasserar skall man gå till polisen anser jag)

Frisén vill att regeringen skall agera mot nätmobbningen, eftersom det är så alarmerande. Vidare så tycker hon inte att lärarna skall övervaka vad eleverna gör på nätet- Det är orimligt! (Bra påpekande, skönt att inte bara lärarna säger det utan att det kommer rån forskningen med.)
Bollen ligger hos Jan Björklund nu.

Hoppas att ni föräldrar också tar ert ansvar för era barns trygghets skull. Se de nedersta tipsen i Groomingsartikeln för utbildningar i ämnet som kanske kan vara bra.

Uppdatering Friends 
Gå in på Friends sida och stödj dem

Samtidigt som denna nyheten kablas ut så blir föreningen Friends kampanj mot mobbning stoppad av flera medieföretag eftersom den kan anses stötande. Bedöm själva om ord som rövhål, kukhuvud luder mm skulle vara kul att se som en banner på denna sida när ni skall läsa...och tänk efter vad era barn kanske utsätts för! Se mer på Dagens Media, och rösta om det är rätt eller fel att stoppa den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar