tisdag 28 augusti 2012

Illegala flygfoton i Sverige

Vi lever i ett högteknologiskt samhälle där Tom Clancys tekniknördar till CIA-agenter inte är fantasi längre utan verklighet. Han skrev under 90-talet om att spionsatelliter som nästan kunde läsa tidningen över axeln på en person, fast den cirklade ute i rymden.

Marijuana, ett rymdäventyr

Nu för tiden kan man hitta marijuanaodlingar via satelliter! Det låter häftigt, men jag är inte förvånad. Bara lite kunskap i växternas ljusupptagning (fotosyntesen), och vilka våglängder de reflekterar så bör det inte vara svårt att göra ett datorprogram som scannar bilder efter just den frekvensen (som man givetvis jämför med andra kulturväxter som har lite annorlunda våglängd-dvs allt grönt är inte samma färg, utan olika nyanser av grönt). Det är bara till att ta ganska högupplösta satellitbilder och scanna dem så kan man hitta odlingarna, eller det andra man letar efter. Lär datorn att leta efter en sak så hittar den det snabbare än det mänskliga ögat, som sedan får kontrollera att det stämmer. Så här lätt kan man urskilja olika saker (Länk till Riksantikvariatsämbetets blogg).

Sverige då?

Sverige skall alltid sticka ut lite. I Sverige får man zooma in ganska bra när det gäller Google maps (5 m) och även Eniro och Hitta.se, och deras satellitbilder. Det kan man göra över Gärdet i Stockholm, och över området där FRA har sitt kontor. Har man däremot tillgång till spionsatelliter, vilket många stater har, så kan man säkert zooma in betydligt mer... men det är inte intressant nu.
Det är väl bra att man kan göra så, och så kan man lägga upp bilder från semestern på Google earth eller Facebook. Det är ju fint med bilder när man är på väg in och landar på Skavsta. Alla sjöar och åkrar som syns. Bara ta kort, men stopp- Tänk på vad ni gör för ni är i Sverige!

Titta bara på Drottningholms slott. Visst är det vacker hos Eniro, fint censurerat. Varför behövde inte strömma Kanalbolags bildspel censurera bild 7? Det är ju samma vy...

Flygfotografiers spridning

Lagarna om skydd för landskapsinformation 1993:1745 och 1993:1742 styr vad vi får publicera på nätet när det gäller fotografier. Som ni ser är lagarna nästan 20 år gamla och skrevs innan internet hade börjat växa.

Enligt dem så får man ta fotografier från luften (luftballong, helikopter, flygplan paraglider mm), men man får inte sprida dem utan att de godkänns av försvarsmakten. Som synes på länken är det gratis att göra, men är det rimliga lagar? Enligt mig så är lagarna föråldriga och borde skrotas, och det verkar försvarsmaken med anse eftersom de utredde saken 2009. Försvarsmakten tycker att det är trubbiga verktyg de har eftersom personer från utlandet kan flyga över Sverige och ta kort-de kan flyga tillsammans med mig och vi tar samma kort- sedan landar de och åker över till Danmark och publicerar korten på internet. Då kan inte försvaret göra något och bilderna är ute.
Problemet är även att de saker som censurerades av försvaret på Hitta.se och Eniro (ex FRA vid Drottningholm, se länken vid 2009 ovan) inte censurerades av Google... Det var bara till att jämföra Google med Eniro så kunde man upptäcka "hemliga militära objekt", vilket väldigt utförligt beskrivs på denna blogg.

Vad rör det dig?

Det berör alla svenska medborgare i allra högsta grad. En ballongflygning över Stockholm och ni lägger ut bilderna på Facebook och ni är olagliga. Ni kan få böter, om ni inte innan har skickat en CD till frösvarsmakten och låtit dem kontrollera bilderna och skickat tillbaks ett intyg till er att ni får lägga ut dem på Facebook...

Samma tokigheter blir det om flygvapnet har haft öppet hus och alla har varit och fotograferat JAS och annat. Tar ni sedan och publicerar en bild när ni landar från samma flygplats så är ni olagliga.

Lagen är inte rimlig längre, och tyvärr så tror jag inte många bryr sig om den. Det skulle vara mycket bättre om alla brydde sig om den och faktiskt följde den. Skicka in alla fotografier tagna över Sverige som ni funderar på att maila till en kompis eller kanske lägga ut på facebook. Då får försvaret mer att göra, och deras utredning som de höll på med 2009 kanske tar slut med en rekommendation att slopa lagen.

Wikipedia-Wikimedia

De som bryr sig om lagen och följer den är företag och Wikipedia. Organisationen Wikimedia Sverige
Vill att Wikipedia skall bli bättre genom att man skall kunna fotografera kulturhistoriska byggnader från luften och sätta in i artiklar. Problemet är lagen som gör att de frivilliga fotograferna står inför ett konstigt förfarande. Hur skall de publicera bilden på bildgalleriet och samtidigt få in intyget att den får publiceras enligt svensk lag.

Wikimedia skulle då, enligt länken, få till en motionsskrivning i riksdagen som ändrar lagen så att den passar dagens samhälle, eller om regeringen tar tag i ärendet själva och beslutar om att ändra lagen.

Jag hoppas att de lyckas så att det inte finns så många olagliga personer i Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar