måndag 6 augusti 2012

Pengar och tro eller tro för pengar?

I krisens Grekland får den Grekiskortodoxa kyrkan oväntad hjälp från den Ryskortodoxa kyrkan! Den ryska kyrkan har samlat in pengar till de behövande i Grekland och skänker 520 000 euro! Det är mycket pengar, och de hjälper till för att kunna dela ut ca 10 000 gratisluncher om dagen. Mycket hedervärt. Det är bättre att föda lammen när de är hungriga, än att försöka föda deras andliga lekamen. En hungrig person lyssnar inte, en som får mat och har andliga behov lyssnar desto mer... Eller?
Det verkar så i alla fall, eftersom många fattiga nu går i kloster under depressionen! Där får de både andlig rådgivning, men framför allt mat... Det är intressant att tidningen Dagen har skrivit om denna nyhet och hänvisar till den katolska tidningen Signum, när inte katolikerna stödjer på samma sätt.

För regeringen så fortsätter de att hoppas på euron, och säger att om de går ur eurosamarbetet så kommer de att få en fattigdom de inte skådat på länge i landet...

Kommunisteran-Ortodoxa kyrkan

Det är fakta att religionen under kommunisteran i Östeuropa hade stora problem, och det syns även på alla kyrkorna som fick förfalla eller användes till andra saker än. Vad den ortodoxa kyrkan kunde ha gjort är att restaurera sina kyrkor för att visa sin storhet för folket för att locka dem till de gyllene templen, men istället visar de sin storhet genom att hjälpa ett broderfolk i nöd. De använder sina pengar för att skapa tro genom givmildhet.

Katolska kyrkan

Det ironiska i denna nyhet är att det är den katolska kyrkan som sprider den i Sveriges kristna tidningar.
Den katolska kyrkan behöver inte samla in pengar från de fattiga i östeuropa för att skänka till ett Grekland i kris. De har redan pengar, mycket pengar... Ett helt imperium av folk som trycks ner av Humanae vitae och som har gett pengar till påven och hans småpåvar i över 1 000 år.

Var är dessa pengar nu när ett broderfolk är i nöd? Visst, de är ortodoxa, och får bevisligen stöd från öst, men vad kan då katolska kyrkan göra för de andra länderna i kris? Italien, Spanien Irland, de är ju katolska och folket skriker ut sin oro. Katolska kyrkan utnyttjar detta genom att få dem att gå mer i kyrkan och skänka pengar för att prästerna skall be för dem istället för att betala tillbaks lite OCH be gratis (Fast man kan väl inte be gratis... eller?)

Vill de inte använda pengarna till att stödja de länderna så har katolska kyrkan många lamm i östeuropa vars kyrkor är i otroligt stora behov av restaurering. Varför inte använda en del av pengarna som finns till att stödja dem i uppbyggandet av deras förstörda kyrkor?
Nej, det kan man ju inte göra, utan man ber, som vanligt, den fattige mannen och kvinnan att skänka lite av de få slantar man har till att restaurera kyrkorna, som St George-kyrkan i Kaunas, Litauen.

Kyrkan ser bedrövlig ut, och det skar djupt i hjärtat att se hur man kan förstöra så viktiga kulturella byggnader på det sättet. Varför visar inte katolska kyrkan sitt stöd för dem? Det är bedrövligt.

Frikyrkorna

Här har nu frikyrkorna ett gyllene tillfälle att sträcka sig ut och ge en hjälpande hand. De kan visa att det finns andra som delar tron, men som faktiskt har läst bibeln och insett att kvinnor är lika mycket värda som männen och därför kan bli präster med.
Problemet är bara att många frikyrkor är sektisktiska, typ Livet ord och Södermalmskyrkan, och därför riskerar de som söker andlig tröst att bli indragen i en annan kontrollerande sekt efter kommunismen...

Hoppas folket använder sin utbildning från skolorna de gått i så att de ser igenom de "falska profeterna" som försöker baktala vetenskapens framsteg för att vinna lamm. Hoppas att de inser att USA inte alltid har rätt, utan fortsätter tro på evolutionen (Vilken står skriven i varenda gen och medicin att den är sann), kvinnans frihet och jämlikhet till mannen och sexualundervisningens vikt för att uppnå jämlikhet. Vi skall heller inte glömma kvinnans rätt till abort, vilket många kyrkor motsätter sig. De måste fortsätta tro på sin egen frihet när de nu står inför möjligheten att välja en ny kyrka... eller att göra valet att bli agnostiker eller ateist! De har valfriheten hoppas de tar den och inte bara blir som lamm som följer herden till slakten...

Skall man välja så anser jag att Missionskyrkan är ett bra alternativ, för där har man mycket valmöjligheter och man tvingas inte in i något som liknar en sekt. Läs mer om den på Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar