fredag 24 augusti 2012

Pingstpastor våldtog kvinna


Denna artikel har jag lyft ut ur uppdateringarna på artikeln Präster, kvinnor och hundar som behandlar hur kyrkan ser på straffskalan.

Ett fall, inom Pingstkyrkan, står det om i tidningarna med (18/8 2012): En pingstpastor (länk Aftonbladet) som våldtog en kvinna som han skulle hjälpa...
De i nöd är de som är sårbarast!
Pastorns överklagan av domen avslogs, och det räknas fortfarande som våldtäkt (29/8-12).

En sak i denna historien som är väldigt upprörande är att bloggaren apg 29 (Vilket INTE har något att göra med ekumenias apg 29) anser att det är förföljelse av kristna att skriva att han var pingstpastor. Denne bloggare skriver glatt ut att det är alla muslimer eller "icke frälsta" som gör fel när någon sådan våldtar, men här är det förföljelse av kristna. Bloggaren borde se in i sitt eget hjärta och inse hur fel det är att beskylla alla för vad EN person gör. Lyft istället upp den horribla handlingen av en "frälst" person, fördöm det och stöd kvinnan!

En annan sak i pingsthistorien som är hemsk är att den förra församlingen inte gjorde en polisanmälan för att se om han ofredat kvinnorna enligt straffskalan. De tog lagen i egna händer, vilket nu ledde till att en kvinna blev våldtagen. Hoppas detta blir en väckarklocka för alla frikyrkor att om de misstänker något brott från en pastor eller församlingsmedlem skall de inte tveka att låta lagen göra sitt.

Pingstpastor eller inte

Artikeln visade sig, enligt tidningen Dagen vara felaktigt formulerad. Den nationella pingstföreståndaren Pelle Hörnmark säger att personen inte är ordinerad eller avskild pastor men att "Vem som helst kan kalla sig vad som helst", vilket stämmer.
Problemet här är att det  inom pingstkyrkan finns många "predikanter" som kallar sig pastorer och håller möten... Kanske dags att rensa upp där och bli tydligare, för annars kommer inte gemene man att förstå skillnaden. Det är nog extra viktigt att göra det när det finns kort ute på nätet på bönegruppledaren iförd prästkläder, som Realisten lagt ut.
Det är ändå märkligt, även om han inte var pastor utan "bara en av ledarna", att pingstkyrkan han var i innan inte polisanmälde händelserna som ledde till att han inte fick fortsätta. Sexuella trakasserier är förbjudna i Sverige, och jag hoppades kyrkorna var några av de som stod i fronten mot detta! Även om de inte ansåg att det han gjort var av tillräckligt allvarlig grad så är det inte de som skall döma utan rättssamhället

Sedan står det fel i tidningen Dagen om att Aftonbladet skall ha ändrat i sin artikel och tagit bort ordet pingstpastor. Det står fortfarande så (21/8-12), tryck själva på min länk ovanför så ser ni.

När är man pastor i Pingstkyrkan?

Nu visar det sig att pastorns (?) gamla församling hade arbetat för och lyckats få honom godkänd för att ha vigselrätt inom pingstkyrkan, och han hade det fram till för en vecka sedan(skrivet 22/8-12)! (en miss, för han skulle ha förlorat den för länge sedan, enligt Pelle Hörnmark)

DN hävdar att de inte har fel och hänvisar till detta och att han benämns som pastor i både polisförhör och domstolsprotokoll, medan pingstkyrkan tycker att DN haft dålig faktakoll.
Jag förstår ännu mer DN som beskriver honom som pingstpastor. Kanske dags att arbeta upp tydligare rutiner hos pingstkyrkan så att även utomstående (och personer i kyrkan) vet vem som är pastor och vem som inte är det.
Dessutom så är det förskräckligt att han inte förlorade vigselrätten när det anmäldes att han skulle göra det, eftersom han har kunnat använda sin pingstkyrkovigselrätt i sin egen lilla kyrka och på det sättet lura in personer i sin grupp som litade på det pappret om vigselrätt.

Pingstkyrkan gör ett försök att förtydliga när man är en pastor hos dem i denna artikel i Dagen.
"Klassisk definition inom pingströrelsen är att man är pastor om man leder en församling, annars inte, oavsett utbildning.", skriver de, och fortsätter att det är den lokala församlingen som avgör vem som skall vara det. Man ordineras inte centralt, men det finns ett register vilka som församlingarna har utsett. Det betyder att man inte läser någon pastorsutbildning, som på THS. Hörnmark säger: "Utbildning är viktigt men för mig definierar det inte pastorsrollen."
Jag tycker att detta verkar skumt. Först säger Hörnmark i en artikel att Våldtäktsmannen inte var ordinerad som pastor i pingstkyrkan, och sedan säger han här att man inte blir ordinerad (centralt) i pingstkyrkan. Hur skall DN förstå vad han menar?

Våldtäktsmannen var nu inte i registret som pastor, men han hade någon typ av godkänd vigselrätt hos församlingen. Gott så, han var en pingstpredikant. Så länge som de som sitter i pingstkyrkan inte kan uttrycka sig så att de utanför förstår vad de menar om vem som är pastor, och vilken roll de andra predikanterna har som brukar stå och predika, hur skall då vi som inte har full insyn i pingströrelsen då förstå?

1 kommentar:

 1. När är man pastor i Pingstkyrkan?

  Ja det kan man fråga sig? Det vet dem tydligen inte själva inom pingstkyrkan och det kan ju vara bra när man ska skylla ifrån sig.
  Jag har den uppfattningen att om en människa är godkänd för att ha vigselrätt inom pingstkyrkan så ÄR han pastor, vare sig han har utbildning eller ej. Punkt slut.

  Vad ska man nu säga om den sjuke Christer Åberg på APG29 och hans hemsnickrade religion? Ja man kan bara ta sig för pannan och hoppas att han får vård för sin sjukdom.
  Han lär ju inte söka hjälp självmant, för han är för sjuk att förstå att han är sjuk. Så de som känner honom borde i all välmening hjälpa honom på traven till att söka vård.
  Det behöver han!

  SvaraRadera