fredag 10 augusti 2012

Facebook-gilla ogillas av yttrandefriheten

Uppdatering längst ner på svenska delen

I USA har man problem med yttrandefriheten på internet, precis som jag skrev att man har i Sverige med fotografier, i detta inlägg: Dyr kritik till sexistiska bilder.

I Hampton, Virginia tryckte en polis på gilla-knappen, på facebook, för sin nuvarande polischefs motkandidat (engelsk länk här). Han fick sparken (dvs omplacerades till mindre lön och mycket sämre arbetsförhållanden). Han stämde polisen, och nu har första instans i domstolen sagt att de inte tar upp fallet eftersom de "inte anser att ett knapptryck är ett ordentligt ställningstagande".
En storm av oro och ilska har nu börjat, eftersom det beslutet då även betyder att man inte skriver under yttrandefrihetslagen om man vidarebefordrar ex ett twitterinlägg eller liknande. Många ser det som att staten och företagen återigen försöker skaffa sig verktyg för att trycka ner folket så att de inte vågar säga något (facket är ju inte så starkt heller i USA)

ACLU (American Civil Liberties Union) och Facebook har aktivt gått ut med sitt stöd till polismannen nu när beslutet överklagas.

Varning i Sverige

Risken är att detta sprider sig till Sverige, som inte heller är så duktiga på nätfrihet och yttrandefrihet. Se bara fallet ovanför med bilderna. Vad vi kan göra är att vara försiktiga med vad vi skriver på facebook, eller twitter (se de som skickades hem från OS pga twitterinlägg, vilket jag inte motsatte mig för det var direkta rasistiska påhopp).
Många gillar olika organisationer på facebook, och lägger ut bilder på demonstrationer eller annat som sker, och arbetsgivare försöker kolla facebook för att se vad det är för person man skall anställa, tro inget annat! (ex kan min blogg kanske ses som provocerande och göra att arbetsgivaren ryggar tillbaka... därav min halvanonyma tillvara)
Lägg inte ut vad som helst, och lås era sidor så att inte alla kan titta på dem är mitt tips!

Läs även gärna detta blogginlägget i samma fråga från bloggaren Peter Harold. Vi har för lite anonymitet på nätet för medborgarnas eget bästa anser han (och jag)!

Uppdatering

Som det nu visar sig (vilket inte är nytt) så kämpar Facebook för att ha tillgång till medlemmarnas alla hemligheter, vilket visar sig i kontraktet man skriver under genom att registrera sig.
Den svenska datamyndigheten är mycket kritisk till kontraktet som ger Facebook rätt att använda allt vi skriver och lägger upp för egen vinning-De skulle kunna ta alla saftiga halvnakna bilder på folk och trycka en bok utan att man har rätt att överklaga!!! Vi har ju givit dem rätt att göra det (läs mer i GP här)...

Skulle vi sedan klaga så har de skrivit in en liten klausul som säger att alla tvister skall lösas enligt lagarna i USA. Just detta är jag mycket tveksam till om de egentligen kan kräva, eftersom företaget är registrerat i Sverige och andra EU-länder med. I så fall skulle alla företag skriva att tvister skall lösas i något skatteparadis på andra sidan jorden för att undgå stämningar. Fast med USA vet man aldrig, eftersom det landet anser sig vara en världspolis och då per automatik även anser att deras lagar skall gälla i andra länder med, som i Storbritannien till exempel som jag skrev om i Laglig men olaglig.

Låt oss hoppas att det nordiska datainspektionssamarbetet mot Facebooks orimliga kontrakt och övervakning av oss får ett positivt resultat! Även i Tyskland rasar myndigheterna mot Facebooks arkiv, och kräver att de raderas för den enskilde personens säkerhet- De bryter mot Europeisk lagstiftning för datorskydd (här hjälps det inte att säga att man skall gå till USA om man vill klaga!)

English

In Virginia, USA, a policeman lost his job because he pressed "Like" on Facebook on a person in the opposition. Read more here from an English paper.

The court said, when the policeman went there, that a click on the internet is not an act of saying your opinion, which means that the bill of freedom of speach is not valid...
This is terrible news, because this means that if you press like, or send someone others photos or story to others because you think it is bad things you are not protected!!!
Facebook and ACLU, American Civil Liberties Union, helps the policeman to compain to a higher court. Hopefully he will get right.

Learn a lesson in this story:
Do not have an open facebook, because the companies ARE checking who you are and what you do on the net. You might loose your job, or not even be hired because you like the wrong organisations.

Lock your facebook so that only your friends can see it and also-Do not publish all kinds of stories public, that is dangerous!

1 kommentar:

  1. yttligare ett skäl att vara annonym på nätet

    SvaraRadera