måndag 13 augusti 2012

Diktaturer och handel

Uppdatering i slutet

Sverige har en raffinerad syn på diktaturer, och då i detta fallet just Saudiarabien och Sveriges stöd till diktatorn där genom att sälja vapen och bygga vapenfabriker "för stabilitetens skull".

Jag har skrivit tidigare om Saudiarabien och deras brist på demokrati i inlägget Ingen rätt hos talibaner, där man även kan läsa mer på den engelska bloggen med många bra nyhetslänkar.
När det gäller friheten så ser man även hur de jobbar "för kvinnorna" och sharialagarna när Saudiarabien skall bygga en hel stad enbart för kvinnor så att de med skall kunna jobba... och att de har förbjudit sitt folk att protestera.

Det är intressant i Saudi-historien är att försvarsministern Karin Enström gick ut 13 aug 2012 och sa klart och tydligt att hon inte anser landet vara en diktatur, men "Vi gör inte listor på länder, men man kan väl helt klart säga att det inte är en demokrati". OM hon skulle sagt landet var en diktatur så skulle det ju försvåra försäljningen av vapen till landet och byggandet av vapenfabrikerna... (Tur att vi har media som fortfarande vågar skriva och kritisera sådana uttalanden, som länkarn i detta stycket, och denna länk)

För alla svenska regeringar verkar intresset för att sälja in sig hos ledarna vara större än intresset för mänskliga rättigheter (om man nu bortser från att Sverige faktiskt har gjort en hel del för det Vitryska folket). Det är bara att titta på vad Göran Persson sa om Kina 1996: "För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet".  Höger eller vänsterregering spelar ingen roll!!

Det står klart att den Arabiska våren inte får hjälp från de oljekrävande länderna så länge landet är "stabilt", och de som inte har någon frihet får kämpa ensamma för den... Läs gärna mer om den Arabiska våren i detta inlägg, och då speciellt den fina dikten som skrevs i Botkyrka folkhögskola vårterminen 2012.

Nu dröjer det väl inte länge innan shariapolisen knackar på dörren även i Sverige, som jag skrev om i inlägget Laglig, men olaglig. Det är bäst vi svenska medborgare passar oss, särskilt de som flytt från de områdena!!!


Låt oss inte glömma flickorna som dog i Mecka på grund av Shariapolisen...
Uppdateringar

Några timmar efter sitt plumpa uttalande så drar försvarsministern tillbaka det och säger att "om man måste välja att beskriva ett land som en demokrati eller diktatur så är Saudiarabien en diktatur (Fast hon föredrar att kalla det en absolut monarki, vilket är det samma som en diktatur enligt NE)

Såhär tycker regeringspartiernas partiledare om Saudiarabien (enligt Nyheter24)
och här är olika hånfulla twitterkommentarer om hennes groda
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar