onsdag 8 augusti 2012

Prata sex är kul!

För några dagar sedan tittade jag på komedin Dinner for schmucks med barnen. Den är rolig och helt klart sevärd, men vid ett tillfälle blev det lite pinsamt. Det var när en kille (idioten) berättar att han hade tappat bort sin ex-frus klitoris och hon hade frågat om han kanske hade tappat den under sängen. Alla skrattade i filmen åt idioten. Ett av barnen (en kille) frågar då "Vad är klitoris?" och båda (tjejen med) tittade förväntansfullt på mig för att få ett svar. OM jag kunde svarat, men mitt upp i filmen och ha sexualundervisning... det blev en pinsam tystnad innan jag svarade "Det är nästan som bröstvårtan"...
Jaha... Det där måste jag rätta till vid något tillfälle så att inte killen letar på fel plats efter den lille kittlaren, och att tjejen inte skall säga att hennes BH klämmer på klitoris.

Jag har undervisat i 14 år i sex och samlevnad på högstadiet, och det är ett av de roligaste områdena att ha för det blir så spontant och man ser att ungdomarna verkligen suger in kunskapen. Då känns det lite beklämmande att läsa på aftonbladet att "ingen vill" undervisa i det ämnet. (Det finns en del som vill, men de flesta tycker det är pinsamt).

Artikeln hänvisar till en annan artikel om en bok som var tonårsförälder bör läsa, från RFSU och författaren Nathalie Simonsson.
Där finns tips och ideér hur man kan prata med ungdomarna i detta känsliga ämne, för stämmer det att nästan ingen vill undervisa i det så kan ni inte räkna med skolan! Ni som föräldrar måste stödja era barn så att de inte lär sig den hårda vägen...

Själv skulle jag även rekommendera att tillsammans gå igenom Utbildningsradions material Sex på kartan (mer info på Wikipedia om länken dör), och vill ni veta mer vad lärarna (kanske) läser så kan ni kolla på skolverket.

Även Statens medieråd har givit ut ett material för hem och skola för att lära barn i åldrarna 5-8 år hur man skall vara på internet. Det materialet heter Nosa på nätet och kan laddas ner gratis här

Fler tips om sex och ungdomar.

Tänk på att grooming är ganska vanligt (äldre människor som försöker lura ungdomar till sexuella handlingar via nätet). Det är av yttersta vikt att barnen känner till det.
Även Forskning och Framsteg tar upp frågan om grooming och nätpedofili. Klart läsvärt!

Man skall inte överge tanken på att ungdomarna kan lära sig bra saker i ämnet via nätet, vilket denna artikel skriver och ger tips på vart man kan vända sig (men varför har de inte länkar till ställena?), men man skall ändå ha ett varnande finger-Som SvD skriver. Det finns många risker (Men varför skall myndigheten vänta ett halvår till med att publicera materialet om det är så viktigt?).

Om man verkligen har mycket tid att sätta sig in i frågan så kan man läsa BRIS rapport Barnen, BRIS och it 2011 som handlar om unga sex och internet. Det ökar nog förståelsen!

Viktigast!

Som expert på sex och samlevnadsundervisning, för det är jag, vill jag dock att ni som läser detta kommer ihåg att sex är något underbart som (gjort på rätt sätt och inte under tvång) kan förena och få människor att växa så mycket. Tänk själv på allt gott ni har fått ut av sex!

Skräm inte ungdomarna för något, pga egna värderingar, utan låt dem själva utforska sin sexualitet (även om det visar sig att de kanske funderar på saker åt det homosexuella hållet, vilket ca 10% gör (pdf-länk, intressant och mycket bra statistik)... det är helt naturligt i den åldern eftersom det är svårt att veta var gränsen går mellan bästa kompis-kärlek och sexuell kärlek. Ca 2-3 procent av ungdomarna har haft någon homosexuell erfarenhet). I detta med att skrämma så menar jag givetvis även att inte skrämma om oral eller analsex heller. Lägg inte in religiösa aspekter i det (för man kan hitta länkar på nätet som med bibelcitat både säger det är förbjudet och bra att göra! Det förvirrar om ni lägger in mer värderingar).

Tänk på att ungdomar själva med tar reda på mycket, så skäms inte de har säkert redan hört orden. Ge dem styrka istället (men glöm inte kondomen!).

Det är även sant det som SvD skriver att ungdomar tidigt kommer i kontakt med porr. Nu för tiden mest via internet, men även via tidningar. Att göra som Island vill göra och censurerar internet är inte rätt väg att gå för att få ungdomarna att lära sig vad fint sex är. Då blir det bara mer spännande och mer förbjudet. Det bästa är att prata sex med dem...

Läs mer här skrivet av mig om sex i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar