tisdag 14 augusti 2012

Festforskare?

DN fortsätter att granska vart våra skattepengar går.
(uppdateringar i slutet)

Denna gången gäller det ett ämne som i allra högsta grad berör mig: Stiftelsen för strategisk forskning (SSF), och deras uppdrag att stödja forskning inom medicin, teknik och naturvetenskap (det jag är lärare inom och även studerar till).

Det visar sig att SSF har anlitat en festfixare, Micael Bindefeld, genom ett hemligt kontrakt som enbart under 2012 har betalt ut ca 100 000 kr/månad till honom. Sammanlagt har Bindefeld fått ca 9,4 miljoner sedan 2009 när kontraktet skrev, och enligt DN så är allt i det här kontraktet väldigt luddigt (svårt att få se det, dåliga specificeringar av räkningarna mm). På det hela taget så skulle det, om det stämmer som DN skriver, absolut inte godkänts i ett privat företag och det hade antagligen lett till en noggrann granskning av skatteverket! (Läs mer om vart pengarna gått, i länken överst, tex 15-årsfesten!)

Enligt Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, stiftelsens ordförande, skall nu alla kort läggas på bordet när det gäller kontraktet och vad Bindefeld skall göra (Det borde vara lätt att se vad han har gjort i alla fall, eftersom tidningen Chef granskade hans ledarstil 2006, och han är visst en perfektionist som kräver noggrann dokumentation, även om han själv är luddig i sina formuleringar... kolla den dokumentationen!)

Jag kanske skall påpeka att vad det för närvarande verkar så har inte Micael Bindefeld gjort fel. Han har fått ett uppdrag och får betalt för det. Om de som ger uppdraget inte specificerar vad de vill ha utan bara betalar så är det inte mottagarens fel utan den som köpt uppdragets fel att den inte är tydlig i vad den vill ha. Det som jag är kritisk till i detta fallet är därför inte Bindefeld, utan de som anlitade honom. Han själv gör ett bra jobb med det han jobbar med, enligt vad tidningarna skriver om hans events (visserligen cencurerat bland artiklarna, men detta är de artiklar som Bindefeld själv lyfter fram på sin sida, se länk).

Löner och förmåner

Vidare i granskningen så ser man att det internt har funnits ett missnöje även med direktörernas löner och förmåner i stiftelsen. Det är inte konstigt!
Sveriges stadsminister får en lön på 148 000 kr/mån, men han styr vårt land! De övriga ministrarna får 115 000 kr/mån (2011).

Denna stiftelses direktörer får:
Lars Rask (Vd): 135 000 kr/mån och ytterligare 30% av lönen i en tjänstepension utbetald till en kapitalförsäkring. Han har dessutom 10 veckors betald semester.
Ann-Katrin Croon (Ad): 105 000 kr/mån och ytterligare 30% av lönen i en tjänstepension utbetald till en kapitalförsäkring. Även hon har 10 veckors betald semester.

Upprörande

Allt detta är otroligt upprörande. I Sverige kämpar forskarna till löner långt under det man har i andra länder, samtidigt sitter de som skall dela ut forskningsanslag och använder stora delar av dessa till egna förmåner och fester. Att de tjänar mer än ministrarna, och har så många veckors semester sticker i ögonen på alla de som gör vad de kan för att försöka få Sverige att bli ett framgångsland som ligger i spjutspetsen för forskning och utveckling.
Landet som bygger Max IV lurar forskare och utvecklare på miljonbelopp av våra skattepengar!

De pengarna som gick till fester och höga direktörslöner var till för att "visa folket vad svensk forskning gör". Är det så borde de som jobbar där kunna tänka om. Vill man nå ut och få fler bra svenska forskare så gäller det att informera på ett sätt så att folket vet vad det handlar om. Gör informationsmaterial som skickas ut till skolorna istället, lägg ut och utveckla en bra websida som berättar om svensk forskning så att ni kan locka fler ungdomar att ta den vägen, men lägg inte ut att man kan lura till sig pengar på det sätt som  direktörerna har gjort...
Men framför allt gör inte som EU gjorde och jag skrev om i inlägget Söta tjejer och vetenskap.

Därför är denna granskning av vad som händer med våra skattepengar så väldigt viktig! Ger man en person ett förtroende så vill man ju att den skall använda det till allas bästa.

Uppdatering

VD Lars Rask intervjuas i denna artikel om hela affären. Han är väldigt lågmäld, men likväl så har han och styrelsen gjort fel (eftersom han skyller på styrelsen när det gäller Bindefeld, och styrelsen sitter för att granska att företaget sköts på ett lagligt sätt). 
Är detta nästa chef som får gå efter DN:s granskningar?

Reaktionerna har inte låtit sig vänta, och nu kanske det blir rättsliga efterspel eftersom det är så många brister, dessutom så kommer nog revisorerna till statliga stiftelser att bli noggrannare!
Nu vill oppositionen att det skall ske granskningar av de olika stiftelserna och departementen. Det välkomnar jag, men det brukar vara lite väl mycket att hålla varandra bakom ryggen i de kretsarna så jag tror inte det hjälper lika bra som om media granskar...för då kommer det fram till de som betalar skatt också och finansierar alla kalas.

Här finns fler kommentarer om denna granskning på DN: Länk

Uppdatering kvitton

Nu har kvittona börjat komma fram, och som jag sa i början kan man inte skylla på Bindefeld-Han följde bara sitt uppdrag- för det är han som hjälpt till att få fram kvittona som inte SSF kunde hitta. Konstigt att en statlig myndighet inte kan hålla reda på sina kvitton, men ett företag måste.

Det visar sig tyvärr även att preskriptionstiden för festen och kontraktet har gått ut, för något snille har lyckats få igenom att den endast skall vara ett år för sådana här ärenden. Ett år? knappt så att man hinner börja kolla upp det efter årsredovisningen innan det är för sent! Horribelt.
Däremot var det inte för sent när det gäller tillväxtverket, som jag skrev om i inlägget Lugnet före stormen, eller?  Hoppas de sätts dit så det ryker!

För en genomgång hur utvecklingen gick till att styrningen blev så öppen för generaldirektörerna kan du läsa i denna artikel. (som Reinfeldt hänvisar till i artikeln länkad till i uppdatering Reinfeldt.

Uppdatering Reinfeldt

Statsministern Reinfeldt anser inte att det skall bli skärpta regler för hur skattepengarna skall användas. Enligt honom är det nog en minoritet som missköter sig, och därför behöver inte regeringens kontroll bli skärpt.
I det avseendet håller jag delvis med honom. Det måste finnas en flexibilitet i systemet, det är en av de stora vinsterna i Sverige-Felxibiliteten som ökar kreativiteten, men efter vad jag har uppfattat så har revisorerna brustit i sin granskning. Det måste till bättre revisorer som verkligen gör det som vi skattebetalare förväntar oss.
Det blir även bättre granskningar om det görs av utomstående, och där kommer det som jag krävde sist i min artikel Lugnet före stormen (vilket verkligen blev lugnet före regeringens storm med representationerna): Media är de bästa granskarna, eftersom de oftast inte sitter och slickar uppåt allt för mycket. Visst politiskt slickande är det, men där ligger den svenska styrkan med både höger och vänstertidningar!

En sak som Reinfeldt missar är att även om granskningen inte behöver förbättras så behöver straffskalan för de som inte sköter sitt ämbete förändras drastiskt. Man skall inte få behålla sina höga löner och förmåner om man gör så fatala fel som tex Lugnet gjorde. Här behövs en skärpning som även den gör att myndigheterna följer sina riktlinjer!

Även Anders Borg börjar bli pressad av oppositionen för att komma till rätta med det, vilket Arbete skriver om i en debattartikel, och av liberala debattörer.


Uppdatering KK-stiftelsen

Nu har även Metro givit sig in i granskningarna, och de upptäckte att KK-stiftelsen hade haft ett 50-årskalas för sin VD. De hävdar att de såg det som ett tillfälle att träffa "viktiga personer", så de stod för kalaset på ca 104 000 kr. Inte lika mycket som ovanför, men ändock ett maktmissbruk. Pengarna skulle gått till forskning istället!!

10 kommentarer:

  1. Spelar ingen större roll för Lasse Rask om han får avgå. Då återgår han bara till sin tjänst som professor i medicinsk biokemi vid Uppsala universitet som han är tjänstledig från. Lite lägre lön, bara 7 veckors betald semester, men det är ju inte så lång tid kvar till pensionen. Fyller 66 i december, så det är lugnt.

    SvaraRadera
  2. Man kanske borde granska hur pengarna som SSF har fördelat har fördelats. Jag vet åtminstone ett exempel där ordföranden i en viss kommitté fördelade pengar till en viss forskningsinriktning. Som av en händelse fick ordföranden själv pengar, ordförandens nära samarbetspartner och kollega på institutionen fick pengar etc. Kanske något att gräva i...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag var en intressant infallsvinkel med. Jag skall se om jag kan få tag på någon som känner sig manad att grava...

      Radera
  3. Bloggade om precis samma sak: http://enannandelavsmedby.blogspot.se/2012/08/fifflande-politiker-ansvarsfrihet.html

    SvaraRadera
  4. En sak borde stå fullständigt klart för alla som hanterar skattepengar, Det får absolut inte gå till droger och nöjen.

    SvaraRadera
  5. Vidare kan man ifrågasätta varför bara kvinnor får söka vissa anslag.

    http://www.stratresearch.se/sv/ssf/Nyheter/2012/Strategi-for-kommande-ar

    Får verkligen en statlig stiftelse diskriminera män?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag tveksam till...
      hade det varit tvärt om så hade det blivit ett ramaskri!!!

      tack för infon, intressant...

      Radera