onsdag 27 juni 2012

Söta tjejer och vetenskap

Jag ser inga fel i att vackra intelligenta kvinnor blir vetenskapsmän istället för modeller, tvärt om. Att få in intelligenta personer i ett yrke som domineras av det motsatta könet (eller om det är en homogen etisk grupp som får nya etniciteter i sig) gör att den yrkesgruppen får nytt blod och i mötet mellan de nya grupperna uppstår många nya innovationer. Yrkeslivet fungerar på samma sätt som vattnet utanför Chiles kust, där det kalla näringsrika, men syrefattiga vattnet kommer upp till ytan och blandas med näringsfattigt, men syrerikt, vatten. Det blir en explosion av fiskar och arter. På samma sätt leder företagens mångfald till en explosion av idéer som leder till fler jobbtillfällen och avknoppningar av nya företag.

EU-kommissionen har kommit på det med genom sin kampanj Science: it's a girl thing! Det blev bara lite fel vid lanseringen, vilket SvD och DN så vackert skriver med exakt samma ord tagna från TT. Vill man få veta lite utförligare om denna nyhet måste man istället vända sig till bloggens värld, och där hittar vi Aktivarum som har gjort en bra analys med källor om hela kampanjen och specifikt även om denna filmen:

Rosa, rosa och åter rosa...

Jag för min del har som lärare fokuserat på att visa på duktiga vetenskaps män från båda könen (med möjligheten att lägga till detaljer om de var homosexuella för att kunna få en debatt om det, som i inlägget om Allan Turing), där Hypatia (länk till mitt blogginlägg) och Curie är mina favoriter.
Det gäller att utnyttja befintliga resurser för att locka till sig nya. Kommissionens tanke var god, men sedan har de av någon anledning fortsatt i sina insnöade spår att använda eget folk istället för att lägga ut det på "entreprenad" till de som kan detta-Forskarna och genusvetarna.

Hade det varit ett företag hade man kunnat skratta lite åt deras dumheter, men nu handlar det om skattepengar som används till idioti. Det är våra, EU-medborgarnas, pengar som istället hade kunnat användas till mycket bättre saker. Horribelt!

Ser man på det på det sättet så är det tur att S och MP, när de närmar sig regeringen i sin forskningspolitik beskrivet av dem själva på DN, väljer att inte nämna orden "unga" och "kvinnor". Det är bättre att politikerna siktar på målen och beskriver sin politik än att trampa i klaveret och göra som EU... Bra kör på och ha blocköverskridande forskningspolitik, för det visar utländska intressenter att Sverige är stabilt i den frågan och det gör att fler vågar satsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar