måndag 25 juni 2012

Laglös plastikkirurgi

När man ser bilden på patienten som ligger med sin blottade bakdel, ritad var man skall fixa till några skavanker, på ekots sida så ser det tryggt och säkert ut. Man kan ju lita på vården i Sverige med Lex-Maria och gratis vård. Skenet bedrar, för detta är en skönhetsoperation, och där har rumpan på bilden mindre rättssäkerhet än en person som köper en begagnad bil. Det känns inte bra för mig som blivande medicinsk ingenjör, och som kanske kommer att jobba inom den kosmetiska kirurgins gränsland. Finns det inga lagar som skyddar patienten, vilka lagar skyddar då mig?

Tur nog så har Sverige för närvarande ett ganska bra klimat inom skönhetsvården, vilket visade sig när silikonbröstskandalen uppdagades i Frankrike i vintras. Då sa de svenska företagen till de svenska kvinnor som var oroliga att alla som ville kunde få implantaten borttagna gratis, enligt DN. Detta hade de inte behövt göra, men det var humant gjort. Annars hade alla kvinnor själva fått betala borttagningen eftersom det saknas ett rättskydd för dem.

DN fortsätter i sin ledare att måla upp det laglösa Sverige genom att jämföra med Danmark, där det redan finns ett fungerande skydd med lagar och licenser. Detta skall ha lett till att vi i Sverige har väldigt många danska läkare inom skönhetsvården (vilken ger mer pengar än den vanliga vården, vilkas läkare ej berörs av detta blogginlägg). Dessa läkare är, enligt DN, de som inte kunde få licens i Danmark och därför arbetar här där licens ej krävs.
Låter det klokt?
Låter det som en fin present att ge till sin älskade?
Nej (och ni som tycker att det låter som jag vill ha en chicka plastica (här musik med Ruben Blades) så har ni fel, det finns ingrepp som kan förbättra sjuka människors liv, ex efter bröstcancer)

Nu vill socialstyrelsen rensa upp i detta laglösa land och ge mer stabilitet och säkerhet för de som vill genomgå en operation. Det är väldigt bra att så sker, och det välkomnas även av branschen.

En positiv sak är också att de vill införa en åldersgräns (ej för medicinsk plastikkirurgi efter olyckor) på 18 år. Det kan förhindra många unga ej färdigvuxna tjejer att förstora brösten i förtid. Alla ingrepp på kroppen påverkar den och påfrestar muskler och hud. Det uppseendeväckande i hela åldersnojan är att det diskuterades redan för 12 år sedan i aftonbladet, där de även förklarar den snåriga lagen om vem som får ligga under kniven innan 18 år nu-Det styrs av föräldrabalken...

12 år för sent, men en välkommen skrivelse från socialstyrelsen. Låt oss hoppas att det går igenom, och det fort

Uppdatering

Jag hoppas att kvinnorna som utsattes för kränkningen att läggas ut på youtube så det gick att identifiera dem. Sedan får vi se vad socialstyrelsen gör åt saken, eftersom det är ganska laglöst land...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar