tisdag 5 juni 2012

Fotbolls-EM, rasism och fotbollsvåld


I SvD skrev man för några dagar sedan om den italienska fotbollsspelaren Mario Balotelli som är tveksam om han skall ställa upp i fotbolls-EM 2012. Han säger att om han blir utsatt för rasism under matchen lämnar han planen omedelbart. Cesare Prandelli och laget stöder Balotelli, för de är angelägna att han är med och spelar. De berättade i en presskonferens att de kommer att hjälpa honom på alla sätt för att skydda honom. Tur nog för Balotelli spelar han i grupp C, som har sitt säte i Krakow, Polen.

Enligt the Telegraph blev han rädd efter att ha hört en varning från Sol Campbell i ett BBC-program om fotbollsvåld. Både Ukraina och Polen reagerade starkt mot det programmet.

Min uppfattning i denna affären är glasklar.

Jag tror att Polen kommer att göra ett bra jobb med att skydda alla mot rasism. Jag har varit där ett flertal gånger, och de har alltid varit hjälpsamma när man har haft problem, så i denna fråga anser jag att man kan lita på dem. En sak som de dock inte kommer att kunna skydda mot är det som Balotelli sa i artikeln: Att de sjunger rasistiska sånger. Självklart kommer de att göra det nu efter att detta har stått i tidningar över hela Europa, särskilt om laget håller på att förlora! Även förslupna kommentarer kommer säkert att komma, som den som Bulgariens TV-kommentator sa om det svenska laget under VM-94 ”...och Sverige tar ut negern och sätter in zigenaren...”. Frågan är bara var gränsen går.
Självklart kan det hända en del småsaker med, det är bara till att titta på Sverige så förstår man det. Sverige är ett säkert land, men likväl så finns det rasism här. Två exempel får belysa det:
Sverigedemokraternas partisekreterare, Björn Söder, skrev ”Sverige?” på facebook när Loreen vann melodifestivalen 2012 (läs mer här). Visst har hon Marockanskt ursprung, men hon är född i Sverige och framröstad av svenska folket. Om sådana smutsiga kommentarer kommer från top-politiker så kan det även komma från folket med. Det är ingen ursäkt, utan antirasism-kampen måste fortsätta.
Det andra exemplet är de dömda terroristerna i Danmark. De var svenska medborgare, men likväl rasister som inte respekterar folket i Sverige och Danmark. Att de sedan har skammen i sig att säga att de gör det ”för islam” ökar bara islamofobin i de nordiska länderna. Hoppas att Sverige muslimska råds ordförande (och svärmor till Munir Awad, en av de dömda), Helena Benaouda fördömer detta nu och vågar erkänna att det förekommer rasism, terrorism och extremism bland muslimer i Sverige med. Då kan vi tillsammans aktivt jobba för ett bättre jämlikt Sverige, och kanske få bort båda typerna av rasism-både svensk mot invandrare och invandrare mot svenskar (och andra invandrare).

Ukraina å andra sidan tvivlar jag på att de kommer att kunna eller har viljan att skydda alla spelare och publik mot rasism. Anledningen är att om de inte ens kan skydda sin egen ex premiärminister och demokratikämpen Tymoshenko mot diktatorn i landet, varför skall de då skydda utlänningar?
En annan anledning är att jag, när jag kört bil i norra Rumänien, har blivit varnad för att köra till Polen via Ukraina, även om jag skulle spara ca 40 mil. De berättade många historier om hur bilister hade blivit stoppade av polisen och rånade med mera... men visst var det för sju år sedan, men hur snabbt förändras ett land som är diktatur?

Jag hoppas att spelarna vågar ta ställning för demokrati och mot odemokratiska krafter genom att tala öppet mot fängslandet av Tymoshenko och kvasi-valen de har haft i landet!

Heja ett demokratiskt EMInga kommentarer:

Skicka en kommentar