lördag 2 juni 2012

Droger och Scientologer!

Två uppdatering i slutet
.................................................................
Den 24:e maj kunde man läsa i tidningen Norra Skåne om en undersökning som Svenska Dagbladet hade gjort om föreningen Drogfritt och deras föreläsningar på skolor. Det visade sig att organisationen har nära band med den filosofiskt religiösa Scientologikyrkan, grundad av science fiction-författaren L. Ron Hubbard 1952, och använder sig av en föreläsningsmodell byggd på scientologins metoder, Narconon.

Enligt Norra Skåne så var Hässleholm en av de största köparna av föreläsningar från dem, nästan lika mycket som för hela Stockholm hade de köpt för. Detta upprörde den socialdemokratiska politikern Jonathan Lindborg så mycket att han skrev en debattartikel i Kristianstadsbladet där han lyfte fram detta och kräver att något görs. Han förespråkar även att föreningen VoF, Vetenskap och Folkbildning, skall användas för att hitta föreläsare som använder sig av modern vetenskap och fakta baserad på modern forskning.

Vad Jonathan inte visste var att han lyfte på locket till två Pandoras askar:
Han fick kritik från personer som ansåg att VoF inte var vetenskapliga själv eftersom de gav ett årets förvillarpris 2009 till Annika Dahlqvist för hennes olika uttalanden om kopplingen mellan kost och sjukdom. På länken kan man läsa vilken motivering var och följer man dess länkar så får man en fin uppställning av alla citat hon har sagt. Detta tycker jag ganska snabbt stänger den asken. Sedan skall man ha i åtanke att VoF består av folk som värnar om kunskap och vetenskapliga metoder, men det betyder inte att de är felfria. De kan göra fel och det är inte "förbjudet" inom vetenskapen att erkänna sina fel, till skillnad mot de som inte gillar VoF.

Den andra asken var Scientologernas. Den är lite knepigare, eftersom de är kända för att gå hårt åt sina antagonister.
Ordförande i Drogfritt, Åsa Graaf, skrev ett svar med många konstiga antydningar om Jonathans första debattinlägg. Det innehöll direkta fel angående vad han hade sagt och fokuserade mer på att han skall ha gått emot religionsfriheten än att de smyger med sin tillhörighet för de betalande skolorna.

När jag sedan ser svaret på de påhopp som Åsa gör mot honom blir jag glad över den sakliga attityden och genomgången av de saker som han ville poängtera, såsom att Alvedon inte kan likställas med tunga droger. Att man skall utgå ifrån adekvat forskning.

Varför är det då så viktigt att nämna att organisationen är knuten till scientologerna då? Jo, därför att de håller på med smygindoktrinering av oskyldiga ungdomar som skulle kunna vara mina egna barn som fick lära sig en blandning av lögner och sanning. Får man det från en som anses vara proffs så börjar man tvivla på vad som sägs mer och kan då lätt få för sig att allt är lögn och börja med droger.

Jag håller helt och fullt med Jonathan och tycker att det är horribelt att något sådant har fått fortgå så länge utan att någon har märkt det. All heder åt Svenska Dagbladet!
Vissa har till och med börjat tvivla på lärarna som har varit med och inte reagerat på lögnerna, men i mina ögon, som lärare, är det inte konstigt. Det är inte lätta att hinna höra när det kommer mycket på en gång ien show som tar upp saker som kan ligga utanför ens utbildning och av personer som skall anses vara proffs. Lärarna är numer så utarbetade att d ofta sitter och rättar prov eller uppgifter när andra föreläsare  pratar med klassen.

All heder åt lärarna, och ge dem tid att själva planera och hålla bra lektioner och att sköta sitt jobb istället för att bara ge dem mer och mer uppgifter så att de inte hinner med något och därför råkar anlita personer som i efterhand kan ses som suspekta och indoktrinerande.

Värnar man om lärarna och deras arbetssituation så får alla det bättre. Eleverna som behövr arbetsro mår bättre av lärare som har tid att planera och ha sina egna lektioner, då finns det heller inget behov att att köpa in dyra suspekta föreläsare utan man kanske kan åka till ett fint museum istället. Lärarna får då även tid att fördjupa sig och vara bättre på källkritiken.
.........................................................................................................................................
Uppdatering med Drogfritts svar
Uppdatering med Jonathans slutreplik

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet och svaret till denna Åsa i tidningen är också väldigt välformulerat. Mig lurar de inte scientologerna, men jag tycker det är rätt horribelt ändå att lärare och beställare av föreläsningar inför barn låter sig luras. Man må vara stressad, men googla tar inte så lång stund om man vill veta vilken härkomst de har. Smygpropaganda gör mig jättebeklämd. Tur då att sådan som du t.ex kan skriva så bra:-) Tack!!

    SvaraRadera
  2. Tack för en så fin första kommentar på min blogg. Det uppskattar jag och jag kan lova att det kommer mer kritik på allehanda saker...

    SvaraRadera