söndag 17 juni 2012

Nazismen i Greklands val och OS!

Uppdatering 2:
Grekland kämpar mot främlingsfientligheten, och Gyllene grynings framgångar. En trestegshoppare från Grekland gjorde negativa uttalanden om afrikaner, och positiva uttalanden om partiet Gyllene gryning på twitter. Hon, Voula Papachristou, har därför blivit avstängd av den grekiska olympiska kommiten, eftersom detta strider mot vad den olympiska andan säger.
Detta är ett helt rätt beslut, anser jag eftersom. Kan man inte hålla politiken borta från idrotten så skall man inte vara med i idrotten!!!
Voula Papachristou
Denna gång skriver jag uppdateringen överst: Ny Demokrati ser ut att ha vunnit valet i Grekland, enligt DN, vilket nog blir bra för Europa, men var är diskussionen om de främlingsfientliga nynazisterna som verkar få cirka 7% av rösterna? Den lyser fortfarande med sin frånvaro, som jag skrev i inlägget här under:


Nu är vallokalerna i Grekland har öppnat, och dagens tidningar fokuserar på euron och om Grekland skall kunna vara kvar. Jag undrar var diskussionen om rasism och nazismen i Grekland tog vägen.

Vid förra valet, 5 maj, fick nazistpartiet Gyllene gryning 7% av rösterna, skriver Expressen som gjorde ett reportage efter valet om partiet högkvarter i ett invandrarområde utanför Aten. Är det inte uppseendeväckande att de fick så många röster när de anser att bara "greker av blodet" kan få vara kvar i landet? Läser man på Expo så skall partiets medlemmar ha gjort misshandelsräder in i invandrartäta områden, vilket får mig att tänka på judeförföljelsen under 30-talets Tyskland. Det positiva, som jag läst i en annan Expo-artikel är att Worldpress stängde deras hemsida, eftersom de spred rasistisk hatpropaganda. De säger även att de grekiska journalisterna sittstrejkade när partiledaren Michaloliakos skulle gå förbi dem på en presskonferens. (partiet hade krävt att journalisterna skulle ställa sig upp när han kom in i rummet, som Hitler gjorde, och man gör till kungar...).

För att få en bättre överblick över vad det är för personer som valts in kan man titta på denna video från SVT hur Gyllene gryningsmedlemmen Ilias Kasidiaris blir arg på en kvinna ur kommunistpartiet under ett direktsänt morgonprogram på TV. Han tar då och kastar ett glas vatten i ansiktet på den ena kvinnan. Chockerande, men det som följer är ännu mer chockerande: Den andre kvinnan kastar då argt en bunt papper mot honom, vilket leder till att han slår en kvinna i ansiktet hårt minst tre gånger (sedan stängs kameran). Det är de personerna som vissa greker har röstat fram vid förra valet för sex veckor sedan.

Jag undrar varför tidningarna inte har tagit upp detta mer nu inför detta valet som hålls idag. Jag har sökt via google, men det är inte mycket som står om det.
Främlingsfientlighet och anabolstinna unga män som verkar ha lämnat hjärnan hemma är en kombination som är livsfarlig. Vi såg Tyskland under 30-talet och hörde "aldrig mer", men Jugoslavien kom och nu verkar det svepa en nynazistisk nationalistisk vind över Syd- och Östeuropa, där även svenska tidningar, såsom Ordfront har förnekat att massvåldtäkter och koncentrationsläger har funnits i ex Jugoslavien (2003).

Vad hjälper?

Jag anser att det enda som hjälper mot rasismen och främlingsfientligheten är utbildning. Vi får aldrig glömma alla de som har kämpat för frihet, eller som aldrig fick möjligheten att kämpa, eftersom de var barn och mördades innan de blev vuxna. Regeringen har ett ansvar i att se till att alla som går i skolan får lära sig om de olika folkmorden som har skett, men även om hur personer som kämpat för frihet i sitt land har blivit torterade, våldtagna och fängslade (många har försvunnit) både från religiösa, nazistiska, fascistiska och kommunistiska diktaturer. Vem som hade diktaturen spelar ingen roll, men vi i Sverige måste lära oss att uppskatta den frihet vi har. Många förstår inte vad friheten betyder, förrän de går på Sergels torg med en invandrare som precis har kommit och denne får se en liten demonstration utan att polisen kommer och misshandlar en.

Vi har frihet och jag hoppas att den friheten skall kunna sprida sig över Europa och ner i mellanöstern och sedan resten av världen. Om grekerna väljer nazismen och rasismen finns det mycket att göra för resten av Europa. Vi får inte släppa in dem igen, som i Jugoslavien.

4 kommentarer:

 1. Om Gyllene Gryning är ett nazistparti, ja, då är du nazist. Skrev själv om Gyllene Grynings framgångar idag, folk är tröttna på massinvandring och andra liknande sattyg. Det ser vi över större delen av Europa, bra att det har kommit till Grekland också.

  SvaraRadera
 2. Det var ett intressant påstående du gör, karpstryparen, att jag är nazist... Här är en artikel som du kan läsa om det området: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nationalsocialism

  Jag skulle aldrig få för mig att springa runt och misshandla invandrare, så som GG:s anhängare gör, och jag kan inte förstå den person som på fullaste allvar anser att det är rätt att göra så och verkar beundra dem för vad de gör (på din sida: http://www.karpstryparn.blogspot.se/ ).

  Däremot så respekterar jag att du tycker att det har varit för mycket invandring-det är din åsikt och den står du för... även om jag inte håller med dig.

  /Harald

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag menade var att om du får detg till GG är ett nazistparti, ja, då är du nazist själv. Jag menar att anklagar du några utan bevis så kan du lika gärna vara det som du anklagar dem för att vara. O
   Och exakt var någonstans har jag skrivit att det är rätt att misshandla människor? Nu pratar du strunt, Harald. Och angående wikipedias artikel: Kom med något mer sakligt istället, jag litar långt ifrån jämt på Wikipedia.
   Angående GG:s anhängare så vet du precis lika mycket som jag om vad de gör, d v s inte alls. Däremot sväljer du lögner.

   Angående åsikter: Absoolut, jag respekterar din också.....även om jag inte håller med dig.

   // Karpstryparn

   Radera
 3. Det bevis jag anför är vad de själva säger till tidningarna om invandrare och om "rent grekiskt blod". Sedan vet jag att man inte alltid skall lita på aftonbladet och expressen... däremot så är Wikipediaartiklarna källbelagda, så är det något som du inte tror på där kan du kolla källan. Är det ett påstående som saknar källa, gå då in på redigeringsläget och skriv {{kb}} (källa behövs) så ordnar det sig.

  Jag har inte sagt att du tycker man skall misshandla, jag bara undrade om du tycker det är ok, eftersom deras anhängare gör så... (Ber om ursäkt om jag var otydlig där).

  Har du några tillförlitliga källor som säger att de inte är nazistiska? (eller menar du att de "bara" är rasistiska, så kan jag köpa det med).

  /Harald

  SvaraRadera