fredag 29 juni 2012

Sanningens fångar!

Martin Schibbye och Johan Persson har snart suttit fångenskap i ett år och Dawit Isaak 3000 dagar (sedan 2001). Dessa och otal andra journalister och bloggare är frihetens offer, diktaturernas och makthavarnas värsta fiende men även de multinationella företagens fiender eftersom de gräver upp och visar dessas kunder hur de behandlar lokalbefolkningen i tredje världen. Ser man på oljebolaget African oil (Lundinbolag) och dess vinst under Schibbyes och Perssons år i fångenskap så har det gått mycket bra, enligt Aftonbladets granskning.
Martin Schibbye

Illegala 

De styrande i Etiopien hävdar att journalisterna var i landet illegalt. Ja, det är rätt. De ville undersöka och få reda på vad oppositionen tyckte och få veta mer om Lundin Oils förehavanden. Att gå via regeringen som samarbetar med Lundins hade inte gått, och vi som använder deras produkter har rätt att få veta sanningen. Därför var de tvugna att gå in bakvägen, men det har många journalister gjort under revolutionen i Egypten och Syrien med.

Informationskrig

Det som stör regeringarna i det oroliga Afrika är informationskriget som pågår, vilket jag skrev om i detta inlägget: Länk
I detta kriget är det de våghalsiga som får ta smällarna, medan folket ofta inte vågar göra något. Att det kommer sanningssökare från Sverige för att hjälpa de som råkar ut för diktaturer och tortyr är har hänt förr. De har ibland blivit hjältar (Raul Wallenberg) och ibland utskällda och undangömda av regeringen (Harald Edelstam: Motståndsman i Norge och Wallenbergs motsvarighet i Chile). För Sverige gäller det att lyfta fram dessa för det finns bara en sak som kan göra människan fri:

Sólo la verdad nos hará libres

Uppdatering

För svenskarna i Etiopien börjar ett nytt hemskt kapitel idag, 21/8-12. Etiopiens diktator, "premiärministern", Meles Zenawi har dött. Han har styrt landet i 21 år, och de sist åren mer självständigt... med en järnhand. Alla samtal om Schibbye och Persson har gjorts direkt med diktatorn. Nu riskerar allt att falla...
Det är bara att hoppas att de kan hålla ut, och att världssamfundet än en gång kan gå ihop som de gjorde vid rättegången och kräva deras frisläppande. Kanske det går nu, om inte den nye ledaren vill försöka visa musklerna i början.
För deras familjers skull kan man bara hoppas allt löser sig snart... och lite positivt ser det ut att vara.

2 kommentarer:

 1. Sanningens fångar?
  Vems sanning pratar vi om?
  Och sen är det Ethiopien
  som bestämmer via sina lagar.
  Inte vi.

  SvaraRadera
 2. Bra tanke, BG.
  Sanningen är inte ensidig. Alla grupper som kämpar mot regeringar står INTE för sanningen. Det finns många fundamentalistiska "organisationer", eller religiösa fanatiker, som jag inte skulle ge ett rött öre för.
  Däremot, för att kunna få demokrati, så måste man försöka få dessa grupper att föra en verbal dialog så att man slipper dödandet. Dödandet drabbar oftast de oskyldiga som tvingas stå emellan.

  Det är där jag menar att sanningen skall fram. De grävande journalisterna tar (ofta) fram båda sidorna.

  Etiopien bestämmer sina lagar, rätt där med. Problemet är att "auktoritära regimer" (http://sv.wikipedia.org/wiki/Etiopien) ser till att göra lagar för att förtrycka folket så de själva kan sitta kvar vid makten.
  Envåldshärskare väljer sina lagar för att inte kunna bli avsatta...

  Men här gäller det då (för att följa landets lagar) att Sverige (och andra länder som värnar om mänskliga rättigheter (inte Etiopien, om du läser länken ovanför under "nuvarande situation")) jobbar diplomatisk med alla lagliga medel för att få ut dessa två (och Dawit Isaak).

  SvaraRadera