tisdag 19 juni 2012

Motarbeta kvinnlig könsstympning

Kvinnlig könsstympning finns i flera olika varianter, enligt Wikipedia, och sker i första hand i Östafrika. Detta oskick har kommit till Sverige med, och 2006 skrev flera organisationer i DN en bra debattartikel om detta. Enligt den så glöms tjejer som har hotet av att bli utsatta för det bort. De hamnar mellan stolarna, ingen myndighet vågar ta hand om det (för att inte låta rasistiska?). Läser man siffrorna så kommer ca 28 000 kvinnor i Sverige från dessa områden, varav många var könsstympade redan när de kom hit. Tänk er att när ni möter människor så kanske de har fått sina blygdläppar bortskurna "för att lättare kunna gifta sig". I religionens och traditionens namn! Detta ämne får inte glömmas bort i Sverige utan måste hela tiden påpekas så att nya föräldrar från dessa områden inte skickar hem sina flickor för att få sitt könsorgan bortskuret utan bedövning!

Vi måste försöka rädda så många kvinnor (småflickor) som möjligt från att dö under kniven, eller leva resten av sitt liv med smärta i underlivet både när du har sex, och när du skall kissa. Då gäller det att lyfta fram verkliga hjältar, som Sophia Abdi Noor från Kenya som själv könsstympades när hon var en liten flicka. Hon lyckades driva igenom en lag i parlamentet 2011 som förbjuder könsstympning. Hedervärt, men det betyder inte att det är slut med seden. Den finns kvar ute i byarna, och det måste mycket till för att bryta den. Man måste påverka männen att förstå vad det är deras döttrar går igenom när de ligger med benen isär på bänken och väntar på kniven med skräcken i ansiktet, och smärtan...

Enligt läkarmissionen så omskärs ca 5 000 tjejer om dagen i Afrika. 5 000, det är lika många som i en småstad i Sverige... Läkarmissionen hjälper till med att utbilda och motverka könsstympning i Kenya (se reklamlänk till Läkarmissionen uppe till höger), genom att ordna utbildningsplatser för tjejer så att de sliper hotet om kniven. Bra initiativ, vilket i längden påverkar tjejer från de länderna som bor eller kommer till Sverige med. Helt i linje med andra inlägg som jag skrivit om alla människors lika värde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar