fredag 1 juni 2012

Loreen och rätten till frihet!


Loreen vann över siliconvalley!
Loreen vann även genom att våga visa sin åsikt i en diktatur!
Loreen vann över rasismen!
Loreen vann över kvinnoförtrycket!

ESC

Hennes sång hörs över allt. Det speciella soundet rör en hel kontinent. Hon vann över tvåan med mer än 100 poäng, nästan rekord. Bara genom att lyssna på sången och dess rytm får en att rysa. När hon sjöng den i slow motion på Hötorget i Stockholm, inför tusentals ditresta fans, gick en rysning av tystnad genom publiken innan de började sjunga med.
Hon vann en rättvis seger!

Silicon valley

Många av deltagarna, speciellt kvinnorna, klädde sig för att visa så mycket hud som möjligt, och gärna med stora ihoptryckta bröst, här är Greklands bidrag som ett exempel. Visst var de en fröjd för ögonen, men hur många av dem hade förstorat brösten för att de ville se bättre ut? Jag vet inte, men en del misstänker jag, men jag tror inte att Eleftheria har gjort det. Hon var bara ett exempel på hur lättklädda de var. Hur många har gjort platikoperationer? Ingen aning, men en sak vet jag: Det hjälpte inte för Sverige hade Loreen. Hon behövde inte visa sina bröst, och beviserligen så skämdes hon inte på den svenska uttagningen för att de inte är så stora. Hon har låtit dem vara naturliga. Hennes ansikte var också naturligt vackert. Det enda som inte var naturligt var hennes hår.
Men visst finns det exempel på när operationer är nödvändiga för att personen som gör dem skall få ett drägligt liv, som dessa kvinnor i Pakistan.
Loreen vann för den naturliga kvinnans skull!

Loreen och diktaturer

Loreen var den ende tävlande som vågade ifrågasätta diktaturen i landet genom att besöka organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter – kvinnorättsorganisationer. När hon ifrågasattes för det av landets tidningar så gick Christer Björkman in och sa att hon gjorde det på sin fritid. I Sverige har man rätt att uttrycka sina åsikter på sin fritid. Även Loreen sa det när på en presskonferens fick en fråga om de mänskliga rättigheterna i landet. Hon gick runt den och sa att de under presskonferensen skulle fokusera på tävlingen. Hade hon svarat på frågan hade hon blivit diskad, vilket landets ledning försökte få henne.
Hon vann en demokratisk kamp som ingen annan vågade kämpa för där, av de tävlande! (Det var även en norsk komiker som vågade ifrågasätta landet genom humor. Han blev sedan förnedrad på flygplatsen av vakterna där när han skulle lämna landet. Han var ingen tävlande, men all heder åt honom med)

Loreen och rasism

När Loreen vann för Sverige så vann hon också för allt folk som har flyttat hit från andra länder och lever här som svenska medborgare. Hennes röst var alla svenska medborgares röst, bortsett från extremhögerns, såsom Sverigedemokraterna vars partisekreterare, Björn Söder, skrev ”Sverige?” på facebook när hon vunnit. Han försökte sedan prata bort det genom dåliga undanflykter, men ränderna går aldrig ur...
Hon vann även över hudfärgernas betydelse när hon i dansen kramar den färgade dansaren. De visade tydligt att här bryr vi oss inte om vilken färg vi har på huden, det är det inre som betyder något, precis som SVT visade i sin film ”Sex på kartan” som även den kritiserades av främlingsfientliga grupper.
Loreen vann för svenskarna mot rasisterna

Loreen och kvinnoförtrycket

Genom att besöka kvinnoorganisationerna i Azerbajdzjan lyfte hon upp kvinnoförtrycket i landet och i islam. Hon berättade även om sin kusin som tvångsgiftes bort när hon var 13 år gammal med en 25 år äldre man i Marocko. En hemsk handling i ett samhälle som inte bryr sig om kvinnan utan endast mannens välbehag. Här är lite statistik
Hon visade verkligen sin seger för kvinnan i dansen, när hon i slutet tryckte ner mannen i golvet med en segergest. Det var verkligen en metafor som jag gillade
Loreen vann en seger för den förtryckta kvinnan. Låt oss alla hjälpa dessa kvinnor till ett bättre liv. Låt oss hjälpa alla dessa stackars tjejer och kvinnor som utsätts för den sortens hemska behandling. Låt oss göra allt för att stoppa män och föräldrar som gör sådana handlingar mot sina barn som Loreens kusiners föräldrar gjorde, och som hände Nadja och Zana i självbiografin Såld (Den boken var visst inte tillräckligt intressant för de stora nätbokhandlarna att sälja på svenska, därav den engelska beskrivningen. Konstigt, men det säger en del om hur "viktigt" De anser detta vara...)

Loreen vann för alla som bryr sig om en bättre värld!


2 kommentarer:

  1. Jag såg Loreen sjunga i Tyskland, efter Melodifestivalen. Hon dansade inte, men hon bar någon sorts sloja på huvudet. Tyckte det var en message i detta, för kvinnofrihet, och mot kvinnoförtryck. Som att även kvinnor som bär sloja har rätt att vara kvinnor, att älska. Hennes låt är ju en kärlekslåt. Att hon, med sin vinnarlåt, vill nå ut till alla kvinnor i världen.

    SvaraRadera
  2. Håller med. Alla har rätt att vara kvinnor och vara de de vill vara!

    SvaraRadera