måndag 25 juni 2012

laglig men olaglig?

Tänk dig att du gör något hemma som är helt lagligt, kanske ritar du en teckning på någon religiös person från 600-talets Mellanöstern (Muhammed). Det är inte olagligt, och det är helt okej för vissa muslimer, vilket syns på länken där det finns muslimska bilder på deras profet. Efter ett tag knackar polisen på och har med sig två Saudiska religiösa poliser, kända för att inte bry sig om människoliv för att hålla på klädkoden. Dessa förhör dig i ditt hem om bilderna, och du måste svara enligt den svenska polisen.
Ytterligare en tid senare blir du kallad till rättegång för att ha skändat en religiös person. Den svenske domaren säger att du inte har gjort något lagbrott i Sverige, men ser inget hinder att skicka dig till Saudiarabien som anser att du har brutit mot deras lagar. Plötsligt sitter du där med ett hot att skickas till ett land som du aldrig har varit i för att dömas till fängelse på mellan 5-10 år för något som inte anses vara ett brott i Sverige.
Utrikesministern, Carl Bildt får fallet på sitt skrivbord, samtidigt som det är en massiv protestaktion med namninsamlingar på mer än 20 000 personer. Bildt skriver under att du skall skickas dit (vi har ju ändå fått vapenfabrikskontraktet och måste ju visa lite goodwill).

Detta scenariot låter skrämmande, och många FRA- och SOPA-motståndare har nog blivit beskyllda för att just måla fan på väggen på detta sätt, så farligt är det inte. Säg det till Richard O’Dwyer!

Richard O’Dwyer

O´Dwyer är en nu 24-årig student som skapade en sida på internet (som stängdes för 5 år sedan), på servrar som inte låg i USA. Denna sida länkade till filmer och TV-serier på internet (ungefär på samma sätt som Google länkar till olika sidor). Sidan hette TVshack.net och är nu mera kapad av FBI som visar en logga att det är en illegal sida och sedan skickas man vidare till en löjlig youtube-video om att piratkopiering stjäl jobben från skådespelare.

O´Dwyer råkade ut för just den historia som jag beskrev ovanför, men brottet var internetsidan. Landet han aldrig varit i som vill ha honom utlämnad från sitt eget land till ett främmande land (otänkbart i Sverige ännu, men vem vet...) är USA. Det land som svansar efter USA är Storbritannien, som faktiskt, enligt SVT.se, säger i domstolen att han inte gjort något olagligt.
Historien är inte en påhittad skräcksaga, utan på fullaste allvar.

Jimmy Wales

Wikipedias grundare, Jimmy Wales, går till försvar mot detta, enligt DN, genom att skriva ett upprop mot detta. Han anser att sidan kan liknas med Google, och beskriver O´Dwyer fall som en fortsättning på SOPA och PIPA, enligt en längre artikel i the Guardian, där han skriver att internetblockaden tidigare i år stoppade dessa och fick 10 miljoner människor att kontakta politiker i USA om frågan. Nu är det dags att göra det igen.
Att Wales gör politiska uttalandet och aktioner som denna är väldigt ovanligt, men tyvärr så anser jag som han att det är nödvändigt. O´Dwyer i all ära, men om det fortsätter så kan det betyda att "Frihetens land" (?) börjar ge sig på andra aktörer på den fria marknaden-Wikipedia, men först mindre... som till exempel den utmärkta sidan Projekt Runeberg som kopierar nordisk litteratur lagligt enligt svenska regler (70-årsgränsen), vilket blir olagligt i USA (90-årsgräns). För att det inte skall eskalera så måste man mota Olle i grind, USA måste få se att de inte äger världen och inte gör lagar för hela världen.


Stöd Richard O’Dwyer skriv under Jimmy Wales petition


Skriv under HÄR mot utlämningen av Richard O’Dwyer till USA!

Gör din röst hörd för friheten att följa ens eget lands lagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar