onsdag 26 september 2012

Kvinnor kan, men syns inte

Det har funnits många duktiga kvinnor i världshistorien. Två av mina favoriter är Hypatia och Marie Curie. Hypatias historia är hemsk, men att man även i nutiden försöker censurera om henne säger en hel del om hur viktigt det är att lyfta fram kvinnorna. Vi kan inte låta vissa män försöka trycka ner dem för att på det sättet få makten över kvinnan.
Kvinnor kan mycket, men de får inte synas i alla länder vilket är otroligt diskriminerade och ett hemskt förtryck. För att de skall synas och därmed kunna bli förebilder för de miljontals kvinnor som fortfarande förtrycks i hemmet och på andra platser, både i Sverige och andra länder, måste de lyftas upp. Har man en artikel på Wikipedia så hamnar man nästan högst upp på googlesökningar, och då syns man. Ju fler versioner som har en artikel desto högre upp kommer man. Ser man till kvinnan Marcellina, en tidig gonstisk ledare i Rom så syns hon knappt för hon finns bara på två språkversioner. Fler versioner gör att hon lyfts upp i googlesökningen!
Ada Lovelace
Wikipediagemenskapen i England har tagit ett initiativ att lyfta fram kvinnorna inom vetenskapen när de firar matematikern Ada Lovelace.

DN lyfter upp detta, men verkar inte ha förstått skillnaden riktigt mellan Wikipedia och Wikimedia. De skriver att Wikipedia inte har planerat någon aktivitet liknande den i England, vilket ser rätt ut om man tittar på den sidan. Johan Jönsson, Wikipedias pressansvarig i Sverige svara väldigt bra att det inte finns någon redaktion som skriver artiklar, utan allt sker på privatpersoners egna initiativ. Då är det lätt att tro att det inte finns något planerat. Min misstanke är att det kommer att bli en "veckans tävling" om att uppdatera artiklar om kvinnor i samma veva.

När DN kontaktar Wikimedia Sverige, som är en fristående organisation som stödjer Wikipedia, får de dock höra att det skall anordnas en Ediathon på Södermalm med en grupp personer som skall redigera vetenskapskvinnor just den 16:e oktober. Ett utmärkt initiativ tycker jag, jag är ju själv Wikipedian och ser det som ett demokratiprojekt.
Det är även jättebra att DN lyfter upp Wikipedia och och Wikimedia och vad de gör i demokratins namn.

Pressackreditering

Wikimedia Sverige ville ha en egen fotograf på Riksdagens öppnande i år för att ta bilder som skulle läggas ut under öppen licens på Wikimedia Commons. Att ha fria kort där som skolor, bibliotek och Wikipedia inte behöver betala för att använda är en del av det demokratiska arbetet. Alla har inte råd att betala dyra pengar för fotografier, och jag vet att Hallunda bibliotek söder om Stockholm använder kort från Commons.

Det blev inga kort! Av 196 pressackrediteringsansökningar blev alla utom en godkänd. Wikimedia Sveriges fotograf blev underkänd med motiveringen:
Ideella organisationer får inte pressackreditering, och för att vara frilansfotograf måste man ha tjänat minst 8 000 kr/månaden de senaste fyra månaderna (med hänvisning till journalistförbundet).
(Mer info om ackreditering hos riksdagen går att läsa här, men där saknas dock en länk till deras interna riktlinjer som heter Riktlinjer för ärenden om pressackreditering och kan begäras ut. Där står det tydligare vad som gäller.)

Det säger sig själv att en organisation som ger ut sina fotografier under fri licens arbetar på ett annat sätt än en bildbyrå med anställda fotografer Att Riksdagen som skall vara vårt demokratiska nav censurerar internets största fria mediaarkiv (med över 13 miljoner fria mediafiler) kom som en stor överraskning för mig. Detta samtidigt som Wikimedia Sverige fick pressackreditering till prinsessan Estelles dop! Kungahuset bedömer Wikimedia enligt det moderna it-samhällets normer och inser att medialandskapet har förändrats med Wikipedias födelse i början av 2000-talet. Undrar bara när Riksdagen skall ta steget in i 2000-talet med.
Prinsessan Estelle

Dags för politikerna att vakna ur sin internetdvala och inse att det är på Wikipedia som folk läser om dem. En riksdagsman utan en bild i ett uppslagsverk verkar inte vara viktig. När skall partierna inse det och ladda upp bilder på sina politiker? Det är ju snart val igen, och då vinner man slaget på internet!

1 kommentar:

  1. Riksdagens stelbenta byråkrati får wikipedianerna att bli rojalister!

    SvaraRadera