onsdag 12 september 2012

Orättvisor i Amerika

Många soldater som inte ville kriga i Vietnam deserterade när de kom från Amerika till Tyskland och en del av dem hamnade sedan i Sverige. Krigen fortsatte och senast i somras stod det om amerikanen David Hemler som rymt från en flygförläggning i Tyskland till Sverige.

Bradley Mannings har suttit i tortyrliknande förhållanden sedan han greps med anledning av Wikileaks. Det fel han gjorde var att lämna ut bevis på att amerikanska soldater dödade oskyldiga i Irak. För detta är även Wikileaks grundare Julian Assange jagad.

Det är inte ovanligt med diktatoriska fasoner i Amerika, eller att amerikanska soldater dödar oskyldiga- ofta andra Amerikaner som anser sig vara förtryckta.

Vi har ju alla läst om hur amerikanska soldater fångade kommunister i sitt land och körde dem till en militärförläggning. Där torterade de dem snabbt och tvingade dem sedan att ligga med påsar över huvudet till det var dags att ge dem en bedövningsspruta och åka ut över Atlanten med dem. Där kastade man i dem från en helikopter- levande - så att de drunknade. Jag tänker givetvis på militärbasen ESMA 1976-83. Just dessa brott utreds nu och vid rättegången som startar kommer en svensk kvinna, som flydde från Amerika efter att ha varit en av de 200 av 5 000 som överlevde, att vittna mot förövarna.

Samma sak gäller 11 september. Det går inte att glömma hur amerikanska flygplan bombade sitt eget land, bilderna på stridsflygplanen som flyger in över staden och huset som brinner efter beskjutningen... Folk i panik, och sedan kommer soldaterna över hela staden och dödar folk som inte förstår vad som händer, de dödar sina egna landsmän för att militären vill ha makten. Militären gillade inte att landets ledare var socialist... Sedan "försvann" många andra vänsterpersoner, och då kom den svenska Svarta nejlikan fram som en hjälte och räddade många av de dödsdömda amerikanerna så att de kunde fly till Sverige!

Muriel Dockendorff, en av de försvunna


Sedan finns det många otroligt fina människor i Amerika med, och jättefin natur, exempelvis Natural Bridge i Virginia, USA, Amazonas, Brasilien m fl länder, Anderna och Altiplano i Chile och Argentina, Atacamaöknen och tundran i Canada.
Amerika är vackert med alla sina länder, synd bara att många av länderna har fått uppleva diktaturer som sårat landets själar djupt, men de är ändå stolta över att bo och vara Amerikaner. Även synd att det landet som sponsrade många av diktaturerna av rädsla för kommunismen har fått ensamrätt på namnet Amerika - amerikaner - amerikanska flaggan... för det är ju inte ett land det där Amerika, utan två stora kontinenter med många olika kulturer.

1 kommentar:

  1. USA är en högteknologisk bananrepublik ledd av en olaglig president.

    SvaraRadera