söndag 2 september 2012

Denisova-Neandertal-Adam

I begynnelsen skapade Gud himmel och jord...
Alla som är födda under det kristna korsets skugga har hört den berättelsen.

Vissa tror på den historien till punkt och pricka. De "vet" att jorden bara är ca 6 000 år gammal, för så står det i Bibeln (om man följer släkttavlorna och personernas åldrar bakåt, enligt Ussher. Vad de inte vill inse är att under den muntliga tidens traderande betydde inte åldern i berättelsen vad den betyder i dag, utan då sa man en hög ålder för att det betydde att man var gammal och vis. Dessa personer var ca 46% av USA:s befolkning när Richard Dawkins skrev sin bok "The Greatest Show on Earth!Andra kristna, ofta de som har läst en del teologi, har insett att man skal läsa Bibeln på ett annat sätt. Man koma ihåg att historierna berättades under en tid när man inte hade lika stor kunskap som man har nu om hur jorden fungerade. De tar inte skapelseberättelsen bokstavligt utan bildligt och kan därför anpassa sin tro till det som vetenskapen har upptäckt. Dessa människor har inga problem att tro på evolutionen-Den är ju så tydlig i allt, och vill man se den på nära håll så kan man titta på avel på gårdar...
De har heller inga problem med att förstå att Adam inte bokstavligen skall tolkas som att det plötsligt skapades en människa som kände sig ensam, och därför skapades det en kvinna ur hans revben (vilket betyder att kvinnan är under mannen i så fall och skall tacka mannen för att hon finns till). De vet att det är en omöjlighet att skapa en helt ny ras genom att "de första människorna på jorden får två söner och dessa söner går ut i världen för att hitta fruar"... Det är en omöjlighet, eftersom det bara fanns fyra människor på jorden (om man läser det bokstavligt). Många av dessa kristna ser därför inget konstigt i att det har funnits andra människoarter på jorden innan. De har inga problem att läsa om neandertalmänniskor eller denisovamänniskor och alla de tidigare människoarterna. De ser inte någon "felande länk", utan vet att man har hittat vad som visar på en utveckling. Hur många luckor man än fyller igen i kedjan så kan man alltid säga att man vill ha något emellan... om man inte förstår vetenskapen! (Här kan jag påpeka att det finns väldigt mycket dolt som inte hittats. Se bara den nya markatta-arten i Kongo-Kinshasa som upptäcktes av vetenskapen 2007 och publicerades i tidningar 2012. Om det tar så lång tid för vetenskapen att hitta en levande art så måste det ta mycket längre tid innan man hittar fossil från utdöd, men ha tålamod!)
Dessa kristna ser inte Kvinnan som kommen från mannens revben, vilket är befängt att hon skulle göra - om man undersöker skelett syns det tydligt hur vi ser ut, utan att vi har utvecklats gemensamt till vad vi är och därför är inget kön bättre än någon annat. Jag som man är inte "familjeöverhuvud" utan jag och den som är mig kär bestämmer tillsammans!

Paradiset

Gjorde Eva så att människan tvingades ut ur paradiset då? Jag tänkte ta det innan jag går in på människoarterna igen.
Ja, det tror jag på, om man räknar kvinnorna-alla kvinnor- som Eva! Självklart bet hon inte i ett äpple och ormen förlorade inte sina ben för att den lurade henne. Det skedde istället för att hon använde sin intelligens! (Medan mannen var ute och jagade...) Detta om man har läst boken Den kupade handen av Bo Sundin.
Evorna var i flock och passade barnen samtidigt som de samlade frö och bär. Det var de som visste var växterna fanns som man kunde samla frön från. De upptäckte antagligen att där de hade stannat och rensat frön året innan växte det extra mycket frön året efter. Då kom de på att om man planterade lite frön på en plats så slapp man leta så mycket utan kunde utnyttja det... och så hade hon bitit i kunskapens äpple och människan lämnade "paradiset" (som nog inte alltid var så lätt) och började leva på vad jorden gav. Mannen tog sedan över det tunga åkerarbetet och skyllde allt på kvinnan...

Denisova och Neandertal

Den svenske forskaren Svante Pääbo som jobbar på Max Planck institutet i Tyskland har lyckats få fram 50 000 år gammal DNA från Denisovaflickan. Med hjälpa av det och DNA från neandertalsmänniskor och moderna människor har han kunnat jämföra våra olika DNA. Han och hans forskare har hittat gener som bara finns hos moderna människor. De har även upptäckt att den moderna människan på sin vandring ut ur afrika minst en gång har haft sex med neandertalare (konstigt om det bara är en gång...) och en gång med denisovamänniskan.
Med denisovamänniskan kunde man se att det var en denisovaman och en modern kvinna som hade sex! Visst är genetik fantastiskt, och jag kan inte förstå de som inte tror på det men ändå vill utnyttja genetikens och vetenskapens framsteg som ju bygger på att bibeln inte är bokstavligt korrekt... Hur man vet att det var en modern kvinna? Det är endast kvinnornas mitokondrie-DNA som förs vidare, vi män får snällt rätta oss efter det eftersom våra sperma endast lämna vår kärn-DNA till kvinnans ägg. Därför har vi mer DNA från våra mammor än från våra pappor!

Jag älskar vetenskapen. Det är så intressant att läsa om människans och djurens historia och samtidigt hittar denna forskning nya vägar för oss att utvinna mediciner som hjälper människor att slippa plågas i sjukdomar. Tur för de 46 procenten i USA och de i arabvärlden, som inte läser sina skrifter bildligt istället för bokstavligt, att man inte begränsar modern medicin till de som tror på det som forskningen har fått fram, för då skulle mycket blivit annorlunda!
(Jag hade råkat skriva "alla" om arabvärlden, vilket jag vet var ett stort misstag. Jag menade givetvis inte alla, för man skall aldrig dra alla över en kam vilket jag även belyst i Den nakna sanningen om arabiska män. Tack för rättelsen, kommentar 1, och tack för att du gav mig Koranversen som jag är säker på att de flesta icke-muslimer aldrig har hört talas om)

Tvivla alltid och ifrågasätt vad folk säger är sanningar, för då öppnas nya vägar att se på vår värld och vår natur som kan gagna era barn. Utan de som ifrågasatte så hade vi fortfarande varit i "paradiset"!

2 kommentarer:

 1. Bra inlägg i det stora hela, men att säga att alla i arabvärlden är bokstavstrogna är befängt. Många muslimer är välutbildade och har inga problem att läsa koranen som den är tänkt nämnligen som det står i 3 surans 7e vers: "Det är han som har uppenbarat för dig denna heliga Skrift, där det finns fast och klart formulerade budskap - de utgör dess kärna - och andra som är framställda i bilder. Men de vilkas hjärtan har farit vilse går efter sådant i Skriften som framställts i bild, när de försöker slå split och förvirring genom (godtycklig) tolkning av dess innersta mening- - dess innersta mening vet ingen tom Gud" (översatt av Mohammad Knut Bernström)
  Detta visar på att muslimer mycket väl kan (rent ut av bör) tro på vetenskapliga förklaringar och att många av berättelserna är just berättelser med inre mening och inte skall tolkas bokstavligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra kommentar. Självklart menade jag inte "alla", utan det råkade bli en generalisering. My bad! Jag rättade till det i inlägget och hänvisade till en annan psot och din kommentar.
   MVH
   /Harald

   Radera