lördag 8 september 2012

Aktivister tjurar i Spanien

I September har den spanska staden Tordesillas en oerhört grym tradition som har pågått sedan åtminstone 1453. Den går ut på att folket jagar en tjur genom staden till fots eller till häst. Mot slutet av jakten spetsas tjuren på lansar och dödas. Detta sker varannan tisdag i september, och på tisdag är första gången i år. Namnet på festivalen är Toro de la Vega-festivalen.Jag har skrivit innan om tjurfäktning grym "religiös slakt" och i posten Galningarna i Pamplona där jag klart tar avstånd från den typen av djurplågeri och hyllar. Där prisade jag Katalonien och ansåg att man kan heja på Barca även om man inte gillar fotboll för de har tagit ställning mot tjurfäktningen.

Även i denna form av djurplågeri stödjer jag de som protesterar mot det, som den spanska djurrättsorganisationen Pacma.
Jag kan inte förstå hur personer tänker som ställer upp på att plåga ihjäl djur för nöjes skull, och sedan säger de att man måste göra det för det är "tradition".
Tradition kallas det även när man gör kvinnlig könsstympning i Afrika, skall vi försöka få dem att fortsätta med den grymheten med eller motarbeta det? Givetvis skall alla former av oetiska traditioner motarbetas och försvinna in i historiens dunkel (även manlig könsstympning av småpojkar, så kallad omskärelse).

Skall ni till Spanien? Gör ett etiskt val då och stöd en av deras djurrättsorganisationer med en summa pengar. Då kan de fortsätta arbetet mot denna och andra grymma traditioner och ni får lite bättre samvete. Tänk på att pengastöd till sådana organisationer är det som först försvinner i krisens spår...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar