måndag 3 september 2012

Välsignat vatten? Är det fräls is?

Uppdatering i slutet

Frälsningsarmén säljer välsignat vatten, och det går bra för dem i Örnsköldsvik, så de skall kanske lansera i hela Sverige nu. (I detta inlägg skippar jag den agnostiska synen och går bara in på ett religiöst synsätt. Länk till frälsningsarmens egen artikel)


Detta är något som jag är väldigt tveksam till om det verkligen följer den tro som frikyrkor har, som Gemensam Framtid har. Att tillbe attribut, eller att tro att det gudomliga sitter i attributen var en av de första sakerna som Luther tog bort. Han ansåg att det var avgudadyrkan att ha helgonkult och Mariakult. Är inte detta samma sak? Att man tror att det gudomliga sitter i vattnet?

Sitter inte tron i själen för frälsningsarmén längre?
Jag är ytterst tveksam till detta tilltag, ur religiös synvinkel. Samtidigt så är jag öppen för att man testar nya väger för att få folk att reagera och fråga var man står, exempelvis pastorn i Brasilien som "sniffade Bibeln" för att väcka uppmärksamhet (bara det inte går mot sektistiska håll och att man lurar folk som för tillfället är psykiskt nere och därför greppar varje halmstrå för att försöka lyfta sig).

Och enligt artikeln i Västerbottenkuriren så säger kårledaren att "naturligtvis så är inte detta vattnet mer välsignat än annat vatten, precis som när man säger 'Gode Gud välsigna maten' så är det redan välsignat från början. Det är mer ett reklamjippo för att lansera vattnet och samla in pengar till verksamheten"

Uppdatering

Frälsningsarméns högkvarter i Stockholm har beslutat att stoppa försäljningen av det "Välsignade vattnet" för att det inte var förankrat hos dem (att använda deras sköld) och att det är en otydlig koppling till hur vattnet skulle vara välsignat. Ett klokt beslut!

4 kommentarer:

 1. De leker väl med ord. Det är inte välsignat i betydelsen att man har bett för det. Det är välsignat att köpa det, för då går pengar till behövande.

  SvaraRadera
 2. Är det den typen av välsignelse så köper jag den förklaringen till hull och hår... Bara synd att tidningrna inte förklarar det riktigt

  SvaraRadera
 3. Jag ser inte att en sådan tolkning av "välsignat" som den som framförs i kommentarerna ger spelrum för den här typen av uttalanden:

  "En vacker maj dag åkte Gösta Arvedson, Peter Kassman, Henry Lindell och Christer Eklöf till Nyckelbryggeriet i Älvsbyn för att välsigna produktionen av kolsyrat vatten.

  Vi började att välsigna källan, därefter åkte vi till bryggeriet för att se hur flaskorna fylldes med välsignat vatten"

  http://www.fralsningsarmenornskoldsvik.se/valsingnatvatten.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att ha fakta, D, och den fakta som du lade fram har jag inte sett och därför tyckte jag att det lät rimligt. Med ursprungskällan, som du har angivit så kommer det i en annan dager.

   Radera