tisdag 4 september 2012

Varför ekologisk mat?

Från att ha varit en artikel som visar att man inte behöver köpa ekologisk mat för den är inte nyttigare så blir denna artikel istället en artikel som visar hur tidningar typ DN blir lurade av vetenskapligt studier. Läs denna artikel som att jag, författaren av artikeln, lurades av tidningarna. Efter den tredje kommentaren av som hänvisar till NewsVoice (Var källkritiska om ni vill genom att läsa artikelns källor). Kontentan i slutet stämmer dock-Tänk på allemansrätten, Fair trade och att äta nyttig mat.

Ursprungsartikel

Enligt en ny studie så är inte ekologisk mat nyttigare än icke-ekologisk mat. Forskarna var förvånade, men inte jag. det är ju oftast samma frön och sorter man odlar, och då ligger det i de arternas gener att försöka producera till sig själva de näringsämnen som vi människor sedan exploaterar. Att det blir en diskreptans mellan saker odlad på näringsfattig jord jämfört med näringsrik är inte konstigt, men när det gäller ekologisk mat så har den samma typ av jordmån som övrig mat. Wellnessguiden har gått igenom och jämfört för och nackdelar med ekologisk kontra icke-ekologisk mat i denna artikel.
Men är detta en så stor nyhet då? För DN var det det, men UNT och Marit Paulsen skrev om det redan 2009!

Det som dock var lite förvånande var att det knappt inte märktes någon skillnad när det gäller bekämpningsmedel. Det trodde jag.

Om man tänker på ovan studie och läser en artikel som denna så kanske man luras till att inte lyssna på personens råd eftersom hon säger "näringsrikare mat" i sista stycket. Just på den punkten hade hon fel, men alla de andra råden att ändra kostvanorna som hon säger är helt rätt. Har man varit i USA och sett på befolkningen där och hur mycket halvfabrikat som de köper i affärerna så förstår man var problemet ligger.

Varför då köpa ekologisk mat?

Kontentan var i alla fall att det inte är någon ide att köpa ekologisk mat för att få i sig mer näringsämnen. Det gör inte jag heller. Jag anser att man, om man har råd, skall köpa ekologiskt odlad mat för naturens skull. Jag vill att mina barn skall kunna leva och utnyttja naturen på samma sätt som jag har kunnat göra. Därför bryr jag mig om ekologisk mat och värnar om allemansrätten. Om vi inte lär barnen hur viktiga dessa två saker är -naturen och allemansrätten- så riskerar vi att de i en snar framtid bara är historia...

Fairtrade

Kan man även köpa fairtrade-märkta varor så hjälper man även till att skapa förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

4 kommentarer:

  1. Läs originalartikeln på BBC news och leta själv fram fler källor.
    Denna metastudie är inte helt verklighetsförankrad, baseras på för korta studier m.m.
    Mycket tider på att ekologisk mat är mer mineralrik, har högre halt fettsyror (åtminstonde vad gäller ägg och mjölk finns det studier) och godare smak (mycket pga av högre ts-halt - konventionellt odlade växthusgrönsaker smakar mest..vatten?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller växthusodlade grönsaker håller jag med dig om att smaken tydligt visar på det. Det jag skriver om är samma jordmån (dvs det som odlas i det fria).
      Smakmässigt sett så är det som drivs fram inte så roligt, men har de för det mindre vitaminer och mineraler? (Tag plastade jordgubbar jämfört med ickeplastade som som exempel. De får mindre tid på sig att bilda sockret som vi gillar i smaken, men hur stort näringsupptag har de från jorden?

      Hur som helst anser jag ändå att man skall försöka köpa ekologiskt vad undersökningen än säger-Det är sunt förnuft! (om man har ekonomiska resurser till det...)

      Radera
  2. Stanfords metastudie påstår att ekologisk mat inte är bättre än konventionellt odlad, men studien saknar trovärdighet. En av metastudiens 12 signaturer är Ingram Olkin som tidigare var betald av tobaksindustrin för att friskriva tobaksrökning som orsak till cancer. Bland de övriga 12 som signerat studien finns tre studenter, en bibliotekarie och forskare som arbetar med ”hälsopolicys” på ett Stanford, finansierat av Cargill, världens största företag inom konventionell matproduktion.

    Läs mer: http://wp.me/p17M3t-4UH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ändrar inte i artikeln, men lade till översta stycket där jag hänvisar till din länk och att, enligt dig, så blev DN lurad.

      Tack för länken och rättelsen

      Radera