söndag 27 januari 2013

No! Chile på film!

Det är bra att störtandet av diktatorn Pinochet i Chile kommer upp och diskuteras, vilket det görs i den Oscarsnominerade filmen No.

Filmen är gjord med gamla filmkameror för att göra ett mer autentiskt intryck, och enligt regissören Pablo Larraín så var det en reklammakare som gjorde att diktatorn förlorade valet 1988, och att det understöddes av internationella påtryckningar. Enligt Aftonbladet är detta fel, och jag är villig att håla med dem!

Det var folket som gjorde det mesta arbetet. Många av de som gjorde jobbet för att man till slut skulle kunna ha valet som störtade militärdiktaturen tvingades i exil. Sverige tog emot många av dem. DE var de stora kämparna som gjorde valet möjligt, sedan kanske reklammakaren bidrog lite med.

När det gäller internationella påtryckningar så ställer jag mig lite frågande till hur stora de var. Det är känt att Margaret Thatcher gillade sin förre bundsförvant i Falklandskriget, Pinochet. Det är även klart, enligt Churchrapporten från USA att de stödde kuppmakarna och fortsatte samarbeta med militären fast de visste om tortyren mm.

Det är FOLKET tillsammans som gjorde det möjligt!
Sedan vill jag inte förringa regissören, som har gjort et bra jobb med att lyfta upp militärdiktaturen i Chile, eftersom den nuvarande presidenten Sebastián Piñera har fått igenom en lag som förbjuder att Pinochet kallas för diktator i skolböckerna... De försöker tvätta bort smutsen ur sin historia, och det får aldrig ske!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar