onsdag 16 januari 2013

Gps-fel till Zagreb

I tidningarna står det idag om en kvinna, 67 år som skulle till Bryssel från södra Belgien, en resa på ca en timme. Hon ställde in sin gps och körde. Istället för norrut visade den österut. Hon fortsatte köra, stannade och tankade flera gånger och sov en gång. Inte förrän hon kom till Zagreb upptäckte hon att hon kört fel. Då hade redan polisen börjat leta efter henne i Belgien.

Enligt tidningsartikeln säger polisen att hon inte gjorde något fel, utan att det är gps-systemet som ibland orsakar problem.

Här har jag lite att tillägga!

En gps kan visa lite fel. Man skall aldrig lite på dem till 100 procent, men det skall man inte med kartor heller. Skillnaden är att många stirrar sig blinda på vart pilarna pekar på gps:en utan att titta på kartan om de blir tveksamma. Kommer man några kvarter bort eller så är det helt ok, anser jag, att skylla på sin gps, men om man kommer 145 km fel och fyra länder bort utan att reagera... Då kan man inte skylla på sin gps. Då måste man börja fundera på om föraren "har alla hästar i samma hage", är hon riktigt frisk? Hon säger själv att "hon var lite frånvarande", vilken tur då att hon inte krockade med någon när hon var frånvarande. Även om polisen har rätt i att hon inte gjort något olagligt så skulle jag ha krävt att hon gjorde en ordentlig läkarundersökning för att hon skulle få behålla körkortet, eftersom en sådan miss kan tyda på begynnande demens eller liknande (och hennes ålder är i den riskzonen). Detta för att skydda andra i trafiken från kommande olyckor...

Om man sedan skall börja kritisera tekniken så skall man samtidigt ha i huvudet att den finns till för att göra livet lättare för oss, men inte för att få oss att sluta tänka. Tag bort tekniken så har vi inte mycket kvar...utan teknik kan vi inte ens göra kläder eller använda stenredskap. Det är först när människan slutar använda de små grå och tror blint på tekniken som det går åt skogen som med henne... eller missbrukar tekniken till att göra massförstörelsevapen och förstöra miljön.

GPS är bra, om man även använder sitt sunda förnuft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar