onsdag 23 januari 2013

Rasistisk Cleese censurerad!

John Cleese har blivit censurerad... igen! Denna gången är det Pang i bygget, eller Fawlty Towers engelska, och det är självaste BBC som censurerade den när et reprissände den på TV i helgen. Pang i bygget har röstats fram som Englands bästa TV-serie genom tiderna! Tittare har gått i taket, på samma sätt som man gjorde i Sverige angående Kalle Ankas julafton och den svarta dockan som säger "Mama". Originalartikeln från Daily Express finns här. Även i Tyskland finns en liknande censur, där de censurerar ordet neger från Pippi Långstrump. Jag undrar vad topp-politikerna i Storbritannien anser om censuren, eftersom ledarna för de tre största partierna 2001 ansåg att Basil Fawlty var deras favoritfigur.

Vilken del är det som har censurerats då? När Cleese narrar tyskarna, eller spanjorerna (Manuel), eller den med den svarte läkaren? eller...


Nej, det är den scenen där Majoren pratar om en kvinna som sa att indierna var "niggers", och han rättar henne och säger att det är västindierna som är "niggers". Anledningen till censuren är samma som med Kalle- "Vi är i en annan tidsålder och då måste man nyansera sig från sådant"!

Vad BBC inte verkar se, eller förstår, är att hela den produktionen är en satir över hur samhället är. Vid satir använder man ibland starka ord och tar till stereotyper. Det gör de här genom att visa på Majorens (överklassens) människosyn.

Censur Igen?

Vad menade jag med igen här ovanför?
Jo, när Life of Brian gjordes så gjorde Cleese narr av judarna och hur de är i Israel nu. Han jämförde med hur Nazisterna ville utrota judarna och kasta ut dem ur landet (Palestinierna). Han gick även så långt att han gjorde om Davidsstjärnan till att likna hakkorset, se bilden

OTTO the NAZIRENE

Dessa scener censurerades bort, eftersom de ansågs för grova. Det gick även så långt att när filmens rättigheter köptes upp av ett annat bolag så förstörde de en hel del material, men Otto the Nazirene finns kvar och kan ses på youtube. Klicka här. Har du svårt att höra vad de säger kan du läsa detta blogginlägget där en skript finns.

Vad andra bloggare säger

Pinglans tankar
Norah4you's Weblog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar