lördag 12 januari 2013

Wikivoyage har kommit!

Sedan länge har jag vetat att Wikivoyage skulle starta, och jag har även varit inne på deras betasida. Nu har även DN valt att skriva om det!

Även om de inte skrev hela historien om Wikivoyage så är det bra att de lyfter upp det.
För de som inte vet så blev det lite turbulent på Wikitravel eftersom ägaren hade det som en reklamintäkt-sida, men inte underhöll servrarna mm. Det gjorde att skribenterna frågade hos Wikimedia Foundation om de inte kunde få migrera till dem så att det blev reklamfritt. Det fick de, och efter en del diskussioner har de sedan huserat hos Wikimedia. Eftersom allt var skrivet under fri licens så var det inga problem att helt lagligt kopiera hela Wikitravel, som är från augusti 2012.
Detta betyder att eftersom i stort sett alla skribenter följde med vid flytten så är Wikitravel en äldre kopia av det som nu är Wikivoyage, som därmed uppdateras flitigt av redan etablerade skribenter. Självklart behövs det fler skribenter som kan skriva och tipsa, men att tvivla på att det skall lyckas, vilket många verkar göra enligt DN är nog bara etablissemangets försök att tysta den fria kunskapen.

Det finns många fördelar med att Wikivoyage nu finns under Wikimedia, bland annat att det blir lättare med länkning mellan reseguiden och wikipedias artiklar så att man får en lättare helhetssyn när man skall resa, samtidigt som "reseguidefakta" i Wikipedia kan lyftas in där lättare.

Men framför allt så är det reklamfritt.
Tycker du att det låter bra så är det fritt fram att använda Wikivoyage, Wikipedia och de andra reklamfria wikimediaprojekten! Du får givetvis även sponsra wikimedia genom att bli medlem eller stödja wikimedia Sverige på denna sida eftersom alla medel behövs för att behålla det reklamfritt.

Länkar

Wikipedia
Wikimedia Foundation (dess svenska systerorganisation)

2 kommentarer:

 1. Äh, vad är det för fel på ett företag som stämmer sina flitigaste medarbetare för att de är missnöjda med hur företaget sköter sina servrar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förtydligande till kommentaren: Företaget är Wikitravel och de flitiga medarbetarna är obetalde skribenter som har skrivit som hobby och inte fått ett öre i betalt, medan företaget har tagit ut vinst i form av reklamintäkter...

   och, Anonym, jag håller med dig, men de är rädda för att förlora en kassako... men pga licensen så hade de ingen chans att vinna och databasen kunde utan problem kopieras över och bli wikivoyage.

   Radera